Παιδί και κλάμα: Αλήθεια, γιατί κλαίει;
ΠΑΙΔΙ

Παιδί και κλάμα: Αλήθεια, γιατί κλαίει;

May 25, 2020

author:

Parenting.gr

Παιδί και κλάμα: Αλήθεια, γιατί κλαίει;

Ο άνθρωπος πριν μάθει να μιλάει, εκφράζεται, ζητάει, παραπονείται, απαιτεί με το κλάμα. Το κλάμα είναι ο συναγερμός του παιδιού όταν κάτι το ενοχλεί ή το δυσαρεστεί. Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό ένα παιδί να κλαίει… και είναι εξίσου φυσιολογικό, οι γονείς να αναζητούν τον λόγο για τον οποίο το παιδί τους κλαίει. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο στόχος των γονέων δεν πρέπει πάντα να είναι το να σταματήσουν με κάθε τρόπο το κλάμα του παιδιού τους. Όπως έχουν αποδείξει έρευνες πάνω στο κλάμα, η ανακούφιση και το πόσο καλύτερα μπορεί κανείς να νιώσει μετά από αυτό, είναι αξιοσημείωτα. Αν πάλι έχουμε ένα παιδί που μόνο κλαίει, αυτό σαφώς και είναι κάτι που πρέπει να δούμε με τη βοήθεια ενός ειδικού. Ας δούμε, ποιοι είναι οι πιο κοινοί λόγοι που προκαλούν το παιδικό κλάμα.

-Το παιδί είναι κουρασμένο

Το γεγονός ότι είναι μικρά και δεν έχουν ακόμη πολλές υποχρεώσεις όπως είναι το διάβασμα για τα μαθήματα του σχολείου, δεν σημαίνει ότι δεν κουράζονται. Ακόμα κι αν δεν τρέχει όλη τη μέρα πάνω κάτω και είναι ένα πιο ήσυχο παιδάκι, όταν έρχεται η ώρα του ύπνου του, είναι λογικό κάποιες φορές να γκρινιάξει ή να κλάψει χωρίς πραγματικό λόγο. Είναι κουρασμένο και δεν ξέρει πώς να το πει. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ξέρετε ότι σε κανένα παιδί δεν αρέσει να πηγαίνει για ύπνο. Όταν, λοιπόν, είναι κουρασμένα και δεν αντέχουν, έχουν εκνευρισμό ακριβώς για το γεγονός ότι δεν έχουν δυνάμεις να συνεχίσουν το παιχνίδι και ξέρουν ότι η ώρα του ύπνου πλησιάζει. Αντιφατικό αλλά είναι μικρά. Τι να πεις!

-Το παιδί σας είναι αγχωμένο

Ποιος είπε ότι τα μικρά παιδιά δεν αγχώνονται; Ένα μικρό παιδάκι που μόλις ξεκίνησε το σχολείο μπορεί να κλαίει επειδή αποχωρίζεται το σπίτι και τη μαμά. Ένα άλλο επειδή θέλει να περάσει όλη τη μέρα με τη μαμά και το αγχώνει η νταντά που το κρατάει χωρίς η ίδια να κάνει κάτι κακό φυσικά. Το παιδί αγχώνεται και μόνο που δεν είναι με τη μαμά του. Κάποιο άλλο παιδί μπορεί να αγχωθεί και να βάλει τα κλάματα επειδή είναι πολλά αυτά που έχει να κάνει μέσα στη μέρα εκτός του σχολείου. Οι λόγοι που μπορούν να αγχώσουν ένα παιδί είναι εκατοντάδες. Το μικρό το κάνουν εξαιρετικά μεγάλο και τα περισσότερα παιδάκια μη ξέροντας πώς να το διαχειριστούν, ξεσπούν σε κλάματα.

-Θέλει να σας αποσπάσει την προσοχή

Ένας από τους πιο κοινούς λόγους που προκαλούν το παιδικό κλάμα είναι η απόσπαση της προσοχής των γονέων. Όταν η μαμά και ο μπαμπάς δουλεύουν αρκετές ώρες ή είναι τσακωμένοι μεταξύ τους, το παιδί θα ξεσπάσει σε κλάματα για να πει «Είμαι κι εγώ εδώ»… Θέλει να δημιουργήσει τύψεις και ενοχές στους γονείς του γιατί πολύ απλά τους θέλει δικούς του.

-Κάτι θέλει…

Τα μωρά κλαίνε όταν πεινάνε ή όταν νιώθουν άσχημα επειδή είναι λερωμένα. Τα μεγαλύτερα παιδάκια μπορεί να κλάψουν γιατί θέλουν κάτι και δεν τους το παίρνετε ή δεν τους κάνετε κάποιο χατίρι. Μόνο στις λογικές απαιτήσεις θα πρέπει να υποκύπτετε. Προφανώς δεν αφήνουμε το παιδί λερωμένο και πεινασμένο… λέμε «Όχι» όμως στο 3ο – 4ο γλυκό που πιθανόν θα ζητήσει και στο 25ο αυτοκινητάκι που έβαλε στο μάτι.

-Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό

Όταν το κλάμα του μωρού σας μοιάζει να μην είναι φυσιολογικό και εκ των πραγμάτων το μωρό σας δεν μπορεί να σας πει γιατί κλαίει τόσο πολύ, πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο. Πιθανόν κάτι να του προκαλεί πόνο. Κάτι που δεν έχει εκδηλωθεί με πυρετό ή άλλες ενδείξεις ώστε να σας κάνει να το καταλάβετε. Ακόμη, όταν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο και μπορεί να σας πει γιατί κάθε τόσο ξεσπά σε κλάματα, αλλά δεν σας λέει ή δείχνει φοβισμένο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός παιδοψυχιάτρου. Κάτι μπορεί να βασανίζει την ευαίσθητη ψυχούλα του και θα πρέπει να το απαλλάξετε από αυτό.

Originally posted 2018-03-07 19:10:17.