Παγκόσμια μελέτη δείχνει ότι η σωματική βία προς τα παιδιά είναι κακή, κακές όμως είναι και οι περισσότερες μορφές πειθαρχίας
Επικαιρότητα ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΤΙΜΩΡΙΑ/ΦΩΝΕΣ

Παγκόσμια μελέτη δείχνει ότι η σωματική βία προς τα παιδιά είναι κακή, κακές όμως είναι και οι περισσότερες μορφές πειθαρχίας

February 2, 2021

author:

Parenting.gr

Παγκόσμια μελέτη δείχνει ότι η σωματική βία προς τα παιδιά είναι κακή, κακές όμως είναι και οι περισσότερες μορφές πειθαρχίας

Ανάγνωση σε 2′

Οι γονείς γνωρίζουν πολύ καλά το σενάριο: το παιδί τους επιδεικνύει κακή συμπεριφορά και έρχεται η ώρα για πειθαρχία.

Η έρευνα που διεξήχθη παγκοσμίως δείχνει ότι το ξύλο δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, η λεκτική παρέμβαση, όπου ο γονιός εξηγεί γιατί η συμπεριφορά είναι λανθασμένη, μπορεί να μην έχει πάντα το επιδιωκόμενο θετικό αποτέλεσμα εάν ο γονέας φωνάζει ή είναι απότομος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan.

Τα ευρήματα δείχνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να έχουν μόνιμες συνέπειες στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Η λεκτική παρέμβαση από τη μεριά των γονιών συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα άνεσης στη συναναστροφή των παιδιών με άλλους, αλλά και με αυξημένη επιθετικότητα και υψηλότερα επίπεδα απόσπασης της προσοχής.

«Η πειθαρχία χωρίς βία φαίνεται πως δεν έχει πάντα θετικά οφέλη», δήλωσε ο Andrew Grogan-Kaylor, καθηγητής κοινωνικής εργασίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του International Journal of Behavioral Development.

«Είναι πιο πιθανό ότι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις που κάνουν οι γονείς στα παιδιά, όπως να περνούν χρόνο μαζί τους, να λένε ότι τα αγαπούν και να τα ακούνε, έχουν πιο θετικά αποτελέσματα από τη μη βίαιη πειθαρχία. Αυτό δεν έχει ακόμη διερευνηθεί διεξοδικά σε παγκόσμιο επίπεδο.”

Η έρευνα έχει δείξει επανειλλημμένως ότι το ξύλο οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα για τα παιδιά, όπως η επιθετικότητα και η απόσπαση της προσοχής, ανεξάρτητα από το πλαίσιο στο οποίο τα παιδιά πειθαρχούνται, λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα, τη φυλή και την εθνικότητα αλλά και το είδος της γειτονιάς.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές στις πανεπιστημιουπόλεις του U-M Ann Arbor και Flint ανέλυσαν διάφορες μορφές τιμωρίας που σχετίζονται με τις συμπεριφορές των παιδιών σε ένα παγκόσμιο δείγμα περίπου 216.000 οικογενειών από 62 χώρες. Τα δεδομένα προήλθαν από το Children’s Fund Multiple Indicator Cluster Surveys των Ηνωμένων Εθνών.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι το ξύλο δεν συσχετίζεται με τα παιδιά που έχουν υγιείς σχέσεις με τους συνομιλήκους τους. Επίσης οδηγεί σε αυξημένη επιθετικότητα και απόσπαση της προσοχής. Για τη μη βίαιη πειθαρχία, η οποία περιελάμβανε λεκτική παρέμβαση και αφαίρεση προνομίων, παρατηρήθηκαν ανάμεικτα αποτελέσματα, δήλωσε ο Grogan-Kaylor.

Η λεκτική παρέμβαση έδειξε ένα θετικό αποτέλεσμα: Τα παιδιά ήταν πιο κοινωνικά με τους άλλους, ειδικά σε χώρες όπου αυτή η μορφή πειθαρχίας ήταν πιο συχνή. Παραδόξως, η λεκτική παρέμβαση αυξάνει επίσης την επιθετικότητα, πιθανότατα σε περιπτώσεις που οι γονείς χρησιμοποιούσαν σκληρούς τόνους και γλώσσα, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η λεκτική παρέμβαση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά εάν δεν χρησιμοποιείται με τρόπο που είναι αναπτυξιακά κατάλληλος για το παιδί ώστε να καταλάβει γιατί η συμπεριφορά του είναι ακατάλληλη», δήλωσε ο Grogan-Kaylor.

Εν τω μεταξύ, τα παιδιά στα οποία οι γονείς αφαιρούσαν προνόμια, παρατηρήθηκε ότι δεν είχαν υγιείς σχέσεις με άλλα παιδιά και έδειξαν υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας και απόσπασης.

Άρα, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πειθαρχήσει ένα παιδί; Ο Grogan-Kaylor πρότεινε οι γονείς να εξασφαλίζουν στα παιδιά δομή, να διατηρούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και αν χρησιμοποιηθεί η αφαίρεση προνομίων, αυτή να είναι ανάλογη με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

Οι συγγραφείς περιελάμβαναν τους Berenice Castillo, Garrett Pace, Kaitlin Ward, Shawna Lee και Heather Knauer του UM-Ann Arbor και Julie Ma του UM-Flint.

Wadley, Jared – ‘Explaining to your child why behavior is wrong may not always work‘ University of Michigan