Παγκόσμια ημέρα του παιδιού: Η γιορτή των παιδιών όλης της Γης!
ΠΑΙΔΙ

Παγκόσμια ημέρα του παιδιού: Η γιορτή των παιδιών όλης της Γης!

May 5, 2023

author:

Parenting.gr

Παγκόσμια ημέρα του παιδιού: Η γιορτή των παιδιών όλης της Γης!

Η 20η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού. Είναι η μέρα διακήρυξης και υπογραφής της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989.

Η Συνθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού επικυρώθηκε με 54 άρθρα από 193 χώρες. Οι ΗΠΑ και η Σομαλία δεν είναι στις χώρες αυτές και δεν έχουν δώσει νομική υπόσταση στη Συνθήκη. Σε πολλές χώρες ακόμη και σήμερα τα παιδιά υποφέρουν από τη φτώχεια, τους ανελέητους πολέμους, τις ασθένειες, την κακοποίηση, την παιδική εργασία. Για πολλά παιδιά τα αυτονόητα είναι κάτι άπιαστο. Ο εμβολιασμός, η περίθαλψη, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και πολλά ακόμη.

Στην Ελλάδα, η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού υπογράφηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον Ν. 2101/92 περιλαμβάνοντας τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων: Προστασία από κάθε μορφή κακοποίησης, εκμετάλλευσης, διάκρισης. Παροχές όπως δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία. Συμμετοχή, δηλαδή δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο.

Όλοι ξέρουμε ότι η χώρα μας δεν είναι ακόμα έτοιμη για να υπερασπιστεί όλα τα παιδιά της. Όλοι ξέρουμε τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ακόμη και εκείνα που μάχονται για τη ζωή τους. Αν η οικονομική κρίση και η έλλειψη δομών είναι εκείνες που δυσκολεύουν τη ζωή αυτών των παιδιών μας, τότε πρέπει όλοι εμείς να πάρουμε προσωπικά το θέμα τους. Όλοι οι γονείς μια δυνατή αγκαλιά για όλα τα παιδιά του τόπου μας. Να αρχίσουμε να βλέπουμε και έξω από τα δικά μας παιδιά και να παλεύουμε για το μέλλον τους. Χρόνια πολλά σε όλα τα παιδιά μας!

Originally posted 2018-11-20 08:47:30.