Όταν το παιδί συμπεριφέρεται προκλητικά σε δημόσιο χώρο
Η σχέση με το παιδί ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΝΗΠΙΟ ΟΡΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Όταν το παιδί συμπεριφέρεται προκλητικά σε δημόσιο χώρο

September 23, 2019

author:

Parenting.gr

Όταν το παιδί συμπεριφέρεται προκλητικά σε δημόσιο χώρο

Ανάγνωση σε 1,5′

Πόσοι γονείς δεν έχουν έρθει σε δύσκολη θέση όταν το παιδί τους συμπεριφέρεται προκλητικά σε δημόσιο χώρο! Τα βλέμματα στρέφονται όλα πάνω τους και οι περίεργοι περαστικοί παρακολουθούν με αγωνία τον τρόπο που θα επιλέξει ο γονιός να αντιδράσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές;

Πρώτα από όλα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το παιδί από πριν για το πώς αναμένουμε να συμπεριφερθεί σε έναν δημόσιο χώρο, πχ. στο σούπερ μάρκετ, στο σινεμά, στην παιδική χαρά.

Στη συνέχεια, αν δούμε ότι αρχίζει να παρεκτρέπεται, ας πούμε στο σούπερ μάρκετ, μπορούμε να του δώσουμε μία φιλική προειδοποίηση, όπως για παράδειγμα, «δεν τρέχουμε στους διαδρόμους, περπατάμε

Αν για οποιοδήποτε λόγο συνεχίσει, ή εμπλακεί σε οποιαδήποτε συμπεριφορά που για εμάς είναι μη αποδεκτή, θα πρέπει απλώς να απομακρυνθούμε από τον χώρο. Μπορούμε να του πούμε πάντα με ευγένεια αλλά σταθερότητα και σιγουριά ότι «αφού δεν έχεις όρεξη να ψωνίσουμε σήμερα, θα πάμε σπίτι». Και να πάμε.

Την επόμενη φορά που θα πάμε για ψώνια καλό είναι να πάμε μόνοι μας – αν αυτό είναι εφικτό φυσικά – και την δεύτερη φορά που θα πάμε, μπορούμε να ρωτήσουμε το παιδί αν θέλει να έρθει μαζί μας, δεδομένου ότι είναι διατεθειμένο να συμπεριφερθεί όπως πρέπει.

Αυτός είναι ένας τρόπος να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας με πράξεις και όχι με λόγια. Τα λόγια είναι δύσκολο να παράξουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Επομένως, με μία πρόταση: όταν δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε όπως είναι κοινωνικά αποδεκτό σε έναν δημόσιο χώρο, τότε δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε αυτόν.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ όταν απευθυνόμαστε στο παιδί, αυτά που δηλώνουμε πως θα κάνουμε να μην ακούγονται εκδικητικά ή ως τιμωρία, όπως για παράδειγμα «αν δεν συμπεριφερθείς σωστά, θα φύγουμε! Δε θα το ήθελες αυτό σωστά; Οπότε, θα είσαι καλό παιδί;». Όχι. Τέτοιες δηλώσεις εκφράζουν εχθρικότητα και προκαλούν επαναστατικές διαθέσεις στο παιδί. Μία απλή αναφορά των γεγονότων και η ίδια η πράξη μας, αρκούν.

Πηγή: Parenting.gr