Όταν ο μπαμπάς ζηλεύει που το παιδί προτιμά τη μαμά…
Συμβαίνει αρκετά συχνά τα παιδιά να δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στον έναν από τους δύο γονείς. Θα το έχετε, ίσως, παρατηρήσει σε βρέφη τα οποία σπαράζουν στο κλάμα όταν πλησιάζει ο μπαμπάς τους ή η μαμά τους ενώ ηρεμούν στην αγκαλιά του άλλου γονέα. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποια νήπια «Δεν θέλω να με κάνεις μπάνιο εσύ αλλά ο μπαμπάς» ή «Δεν πίνω το γάλα μου γιατί το έφτιαξε εσύ. Ήθελα να το φτιάξει η μαμά». Είναι εξαιρετικά επώδυνο για τον άλλο γονέα αλλά και αμήχανο για τον γονέα που το παιδί προτιμά. Ο πρώτος αναρωτιέται τι κάνει λάθος και ο δεύτερος αισθάνεται ότι αυτό μπορεί να γίνει αιτία προστριβών ανάμεσά τους.
Γιατί μπορεί ένα παιδί να προτιμά τον έναν από τους δύο γονείς;
Οι λόγοι για τους οποίους ένα βρέφος, ένα νήπιο, ένα παιδί ή ακόμη και ένας έφηβος, προτιμά τον έναν από τους δύο γονείς είναι ασαφείς και διαφέρουν από ηλικία σε ηλικία και από φάση σε φάση όπως μπορεί να διαφέρουν και οι προτιμήσεις. Ένα παιδί ως βρέφος μπορεί να προτιμά τη μαμά και ως νήπιο τον μπαμπά. Αυτά αλλάζουν. Συνήθως έχει να κάνει με τη διαδικασία «δεσίματος» ανάμεσα στους δύο. Το βρέφος μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια στην αγκαλιά της μαμάς που το θηλάζει και το φροντίζει ενώ το παιδί μπορεί να νιώθει μεγαλύτερη χαρά με τον μπαμπά που δεν πιέζει για διάβασμα, κάνει αστείες γκριμάτσες και τολμά τις «επικίνδυνες» τούμπες στον αέρα. Είναι φάσεις με αρχή και τέλος, που καλό είναι να μην επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή και ευτυχία.
Πώς να το διαχειριστείτε…
Αρχικά, μην δείξετε ότι αυτό είναι κάτι που σας στενοχωρεί, σας εκνευρίζει ή σας θυμώνει. Ακόμα κι αν θελήσετε να μοιραστείτε τη στεναχώρια σας με τον/την σύντροφό σας, μην το κάνετε με ένταση και νεύρα γιατί θα είναι σαν να του/της ρίχνετε ευθύνες για την προτίμηση του παιδιού. Επίσης, μην μαλώσετε το παιδί και μην το κάνετε να νιώσει άσχημα. Μην του πείτε ότι είναι «αχάριστο» γιατί αυτό θα το κάνει βαθιά ενοχικό. Προσπαθήστε να ελκύσετε το ενδιαφέρον του ήρεμα και με ψυχραιμία. Πρωτίστως όμως δεχθείτε ότι το παιδί δεν σας μισεί. Το ότι δείχνει να μην σας θέλει δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος. Φροντίστε ώστε κάθε μέρα –αν αυτό είναι εφικτό- να έχετε τουλάχιστον μια ώρα αποκλειστικά μαζί οι δυο σας. Βρείτε μια δραστηριότητα που του αρέσει και κάντε το αυτό «στιγμή σας». Το Σαββατοκύριακο ή όποτε υπάρχει χρόνος, βάλτε περισσότερες δραστηριότητες μαζί.
Τέλος, μιλήστε με τον/την σύντροφό σας και προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο να νιώσει το παιδί ποια είναι η έννοια της οικογένειας και πόσο καλύτερα περνάμε όταν είμαστε όλοι μαζί. Τα παιδιά μέχρι μια ηλικία δεν αναγνωρίζουν την έννοια της οικογένειας αλλά τους ρόλους. Αντιλαμβάνονται τον ρόλο της μαμάς και τον ρόλο του μπαμπά αλλά η οικογένεια, το σύνολο δεν τους λέει ακόμα πάρα πολλά. Δουλέψτε πάνω σ’ αυτό μαζί!
Originally posted 2018-10-23 19:20:53.