Όταν δεν προσέχουμε μόνο τα αρνητικά αλλά και τα θετικά πράγματα που κάνουν τα παιδιά μας
Επικαιρότητα Η σχέση με το παιδί ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΝΗΠΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Όταν δεν προσέχουμε μόνο τα αρνητικά αλλά και τα θετικά πράγματα που κάνουν τα παιδιά μας

October 9, 2020

author:

Parenting.gr

Όταν δεν προσέχουμε μόνο τα αρνητικά αλλά και τα θετικά πράγματα που κάνουν τα παιδιά μας

Όταν τα παιδιά μας κάνουν μία αταξία ή έχουν μία κακή συμπεριφορά, το προσέχουμε αμέσως και φροντίζουμε να επεμβαίνουμε προκειμένου η κακή συμπεριφορά να σταματήσει. Όταν όμως κάνουν κάτι καλό, μπορεί και να μην το προσέξουμε καν. Ή να το εκλάβουμε ως δεδομένο – και να μην κάνουμε τίποτα γι’αυτό.

Αν όμως ξέραμε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να παρατηρούμε και να επαινούμε την καλή τους συμπεριφορά, θα είχαμε τα μάτια μας ανοιχτά για κάθε ευκαιρία που μάς δίνεται. Μάλιστα, όσο περισσότερο το κάνουμε, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να μετριάσουμε την κακή συμπεριφορά στο σύνολό της.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

“Σε ευχαριστώ που με βοήθησες τόσο πολύ σήμερα στο σούπερ μάρκετ.”

“Ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σου να μοιραστείς το παιχνίδι σου, παρόλο που ήξερα ότι το ήθελες εκείνη την ώρα.”

“Μου άρεσε πολύ να σάς βλέπω να παίζετε τόσο όμορφα με την αδερφή σου.”

“Χαίρομαι πολύ που σού αρέσει να ζωγραφίζεις και να φτιάχνεις όμορφα πράγματα.”

“Θαυμάζω την ενέργειά σου όταν πηγαίνουμε στην παιδική χαρά! Πού την βρίσκεις τόση ενέργεια;”

Αλλά και φράσεις που να δείχνουν την ευγνωμοσύνη μας όπως:

“Χαίρομαι τόσο πολύ που είσαι στη ζωή μου. Σ’αγαπώ πολύ.”

“Όπως και να είναι η διάθεσή μου, το χαμόγελό σου μου φτιάχνει πάντα τη μέρα.”

Ή μετά από κάποια φορά που το παιδί έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις μας:

“Σ’ευχαριστώ που έβαλες το μπουφάν σου παρόλο που δεν ήθελες.”

“Μπράβο που έπλυνες τα δόντια σου, το ξέρω ότι είσουν πολύ κουρασμένη.”

Κ.ο.κ.

Τέτοιες μικρές επισημάνσεις όταν τα παιδιά μας συμπεριφέρονται σωστά, τα γεμίζουν με χαρά και περηφάνια, ενώ τα παροτρύνουν να επαναλάβουν την καλή συμπεριφορά.

Τις φορές που η καλή συμπεριφορά ξεπερνάει κάθε προσδοκία, όπως για παράδειγμα όταν ένα παιδί ξαναβάζει από μόνο του στο ράφι ενός καταστήματος ένα προϊόν που έπεσε (χωρίς να του το πούμε εμείς), ή όταν ένα παιδί ετοιμάζει από μόνο του και προσφέρι ένα δωράκι στον παιδίατρο μετά το εμβόλιο, χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και αξίζουν τον έπαινο και τον θαυμασμό μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε κρυμμένα στο σπίτι μικρά δωράκια για να προσφέρουμε στα παιδιά μετά εορτής. Τα αυτοκόλλητα είναι μία εξαιρετική οικονομική πρόταση που ξετρελαίνουν τα παιδιά σε μικρές αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.

Μία μικρή σημείωση για να διαχωρίσουμε την επιβράβευση από την δωροδοκία:

Όταν προσφέρουμε κάτι σε ένα παιδί μετά από μία καλή πράξη το επιβραβεύουμε. Όταν λέμε σε ένα παιδί ότι αν συμπεριφερθείς σωστά θα σου δώσω π.χ. μία σοκολάτα, αυτό είναι δωροδοκία. Δεν θέλουμε το παιδί να συμπεριφερθεί σωστά επειδή μετά θα πάρει μία σοκολάτα, αλλά επειδή αυτό είναι το σωστό. Σκοπός μας είναι να μάθουμε στο παιδί ποιά είναι η σωστή συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση και όχι να το παρακινούμε να συμπεριφερθεί σωστά προκειμένου να κερδίσει κάτι.

Τα παιδιά θέλουν από τη φύση τους να είναι καλά και χρήσιμα και οι μικρές μας επισημάνσεις για την καλή τους συμπεριφορά τα καθοδηγούν και ταυτόχρονα τα γεμίζουν με αυτοπεποίθηση.

Σκεφτείτε λοιπόν ακόμα και σήμερα: έκανε κάτι ο γιος ή η κόρη σας που σάς χαροποιεί; (ακόμα και αν το κάνει έτσι κι αλλιώς κάθε μέρα;). Συμμορφώθηκε με μία σας απαίτηση; Μήπως έκανε κάτι θαυμαστό που δεν το περιμένατε καν; Μήπως απλώς νιώσατε αγαλλίαση που ξυπνήσατε με ένα χαριτωμένο ‘μαμάάάάάάάά’ από το διπλανό δωμάτιο; Αν ναι, πείτε το.

Και μην εντυπωσιαστείτε αν μετά από λίγο το παιδάκι σας αρχίζει να επισημαίνει και σε εσάς τους λόγους που είναι ευγνώμων που είστε στη ζωή του! Εξάλλου, η συμπεριφορά του γονιού είναι μεταδοτική..