Οι σωστοί τρόποι για να εκφράσετε στα παιδιά την υπερηφάνειά σας
ΠΑΙΔΙ

Οι σωστοί τρόποι για να εκφράσετε στα παιδιά την υπερηφάνειά σας

March 5, 2021

author:

Parenting.gr

Οι σωστοί τρόποι για να εκφράσετε στα παιδιά την υπερηφάνειά σας

Από τη μια μεριά ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να επαινούμε τα παιδιά για τα κατορθώματά τους και να ενθαρρύνουμε την αυτοπεποίθησή τους. Από την άλλη επίσης ξέρουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό να βοηθάμε τα παιδιά να παραμένουν ταπεινά και μετριοπαθή για να συνεχίζουν την προσπάθεια. Πώς ισορροπεί ένας γονιός όταν θέλει να εκφράσει την υπερηφάνειά του προς το παιδί του, με τρόπο που να μην υπερβαίνει τα όρια και παράλληλα να είναι επαρκής ώστε να ενεργοποιήσει την αυτοεκτίμηση στο παιδί του; Ποιος είναι ο τρόπος για έναν σωστό έπαινο; Παρακάτω, tips που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να βρουν την ισορροπία στην έκφραση της υπερηφάνειάς τους απέναντι στα παιδιά.

-Έπαινος μόνο για όσα έχουν σημασία
Επαινώντας ένα παιδί για οτιδήποτε κάνει, ο έπαινος χάνει τη σημασία του. Προσπαθήστε να φιλτράρετε εκείνα που αξίζουν τον έπαινό σας. Μην τον ξοδεύετε άσκοπα γιατί το παιδί παίρνει λάθος μήνυμα και όταν αργότερα οι άλλοι δεν θα το επαινούν με το παραμικρό, θα πέσει πραγματικά άσχημα από το σύννεφο στο οποίο το ανεβάσατε. Ο έπαινος πρέπει να συμβαδίζει με την προσπάθεια.

-Περισσότερο από το αποτέλεσμα έχει αξία η προσπάθεια
Ακόμα και αν καταφέρει να βγει πρώτο από όλα τα άλλα παιδιά σε κάτι, εσείς πρέπει να επαινέσετε το παιδί σας περισσότερο για την προσπάθεια που κατέβαλλε και λιγότερο για το αποτέλεσμα, δηλαδή για την πρωτιά.

-Μην αγνοήσετε τα εμπόδια και τις δυσκολίες που προσπέρασε
Όταν εκφράζετε την υπερηφάνειά σας για ένα επίτευγμα του παιδιού σας, πέρα από την προσπάθειά του που θα πρέπει να επαινείτε, μην παραλείπετε να κάνετε μιαν αναφορά και στα εμπόδια ή τις δυσκολίες που προσπέρασε. Ομοίως μην αγνοήσετε τις θυσίες. Αν το παιδί σας στερήθηκε το παιχνίδι με άλλα παιδιά ή μια εκδρομή, προκειμένου να εξασκηθεί στην κιθάρα, μην το προσπεράσετε.

-Μην αναφέρεστε σε αρνητικά πράγματα όταν εκφράζετε την υπερηφάνειά σας
Δεν χρειάζεται να είστε αχόρταγοι! Αν το παιδί σας δεν τα πηγαίνει καλά στα μαθηματικά αλλά βγήκε πρώτο σε έναν διαγωνισμό ορθογραφίας, μην του το χαλάσετε κάνοντας αναφορά στα μαθηματικά! Πέρα από σπαστικό και εκνευριστικό, μειώνει τη δυναμική του επαίνου σας και ταυτόχρονα γεμίζει ανασφάλεια το παιδί σας.

-Να τα ενθαρρύνετε να αναγνωρίζουν τη συμβολή των άλλων
Ο σωστός έπαινος πρέπει να συνοδεύεται από την προτροπή της αναγνώρισης της συμβολής των άλλων. Αν το παιδί σας κέρδισε έναν διαγωνισμό ζωγραφικής, είναι καλό να το επαινέσετε προτρέποντάς το παράλληλα να ευχαριστήσει για την βοήθειά του τον δάσκαλο των καλλιτεχνικών. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν την αξία της βοήθειας των άλλων, να γίνονται δεκτικά σε αυτήν και να την εκτιμούν. Παράλληλα όμως μαθαίνουν να συναισθάνονται ότι μόνος του κανείς δεν μπορεί να καταφέρει πολλά και πρέπει να αναγνωρίζουμε τη βοήθεια των άλλων σε όσα κάνουμε.

Originally posted 2018-01-09 04:00:27.