Οι πιο συνηθισμένοι καυγάδες μεταξύ συζύγων που μεγαλώνουν παιδιά και πώς θα τους αντιμετωπίσετε
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι πιο συνηθισμένοι καυγάδες μεταξύ συζύγων που μεγαλώνουν παιδιά και πώς θα τους αντιμετωπίσετε

October 18, 2018

author:

Parenting.gr

Οι πιο συνηθισμένοι καυγάδες μεταξύ συζύγων που μεγαλώνουν παιδιά και πώς θα τους αντιμετωπίσετε

Οι εντάσεις μέσα σε μια οικογένεια δεν είναι μια ωραία κατάσταση αλλά είναι δύσκολο να τις αποφύγει κανείς. Οι καυγάδες μεταξύ συζύγων που μεγαλώνουν παιδιά δεν είναι μια σπάνια περίπτωση. Η κούραση, το άγχος και οι πραγματικά πολλές υποχρεώσεις πολλές φορές μας κάνουν να λέμε πράγματα που δεν εννοούμε αλλά και να παίρνουμε εντελώς λάθος εκείνα που μας λένε οι άλλοι. Η μια κουβέντα φέρνει την επόμενη και το κακό δεν αργεί να γίνει. Οι σχέσεις κλονίζονται όταν οι εντάσεις εδραιώνονται και μαντέψτε για ποιον είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμες αυτές οι καταστάσεις… Για τα παιδιά φυσικά. Ας δούμε ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι καυγάδες μεταξύ συζύγων που μεγαλώνουν παιδιά και πώς αντιμετωπίζονται.

-«Η δουλειά σου σε βλέπει περισσότερο από εμάς»

Έχει μια δόση ζήλειας στην πραγματικότητα από την πλευρά της συζύγου ή του συζύγου. Ειδικά όταν το ζευγάρι, λόγω υποχρεώσεων, έχει «χαθεί». Πόσοι άνθρωποι δεν μεταλλάχθηκαν από ζευγάρια με ερωτική και συναισθηματική ζωή σε partners που απλώς μεγαλώνουν παιδιά; Πώς απαντάμε σ’ αυτήν την ανασφάλεια του άλλου; Με ήρεμο τρόπο. Εξηγείστε πώς είναι μια μέρα σας στη δουλειά μας, πόση πίεση δέχεστε και καταλήξτε να λέτε ότι θα θέλατε πάρα πολύ να ήταν αλλιώς η κατάσταση. Φυσικά, και δεν πρέπει να επαναπαυθείτε σε αυτά τα λόγια. Διαβεβαιώστε την/τον σύντροφό σας ότι προσπαθείτε για κάτι καλύτερο.

-«Νιώθω σαν να είμαστε αδέλφια…»

Είναι μια ατάκα που συνήθως πληγώνει. Αν θέλετε να πείτε στον/ στην σύντροφό σας ότι νιώθετε πως έχετε απομακρυνθεί ερωτικά και συναισθηματικά, κάντε το με άλλο τρόπο και όχι με τη μορφή παραπόνου. Κανονίστε μια βραδιά για τους δυο σας ή ακόμη καλύτερα ένα διήμερο χωρίς τα παιδιά. Αν πάλι είστε ο αποδέκτης αυτής της πρότασης, δεν έχετε παρά να ζητήσετε ήρεμα εξηγήσεις. Ρωτήστε την απέναντι πλευρά τι είναι αυτό που θεωρεί ότι κάνετε λάθος και απαντήστε με αυτά που και εσείς θεωρείτε λάθος από την δική του πλευρά. Πολιτισμένα και χωρίς πολλά «ΕΣΥ! ΕΣΥ!»

-«Καλά, τι έκανες όλη τη μέρα;»

Συνήθως λέγεται όταν ο άλλος έχει αναλάβει κάποια πράγματα και δεν έχει ολοκληρώσει ούτε τα μισά. Η ενσυναίσθηση είναι αυτή που πρέπει να μας κάνει να μην γινόμαστε η σκιά που ελέγχει τα πάντα στους άλλους. Αν είστε το άτομο που ρωτά τον άλλον τι έκανε όλη τη μέρα, ξανασκεφθείτε το, προσπαθώντας να μπείτε στη θέση του. Αν είστε το άτομο που ερωτάται τι έκανε όλη τη μέρα, δεν έχετε παρά να απαντήσετε έξυπνα και με χιούμορ. Ακόμη κι αν τεμπελιάσατε αφού αυτό είχατε ανάγκη, δεν έχετε παρά να το πείτε με ειλικρίνεια!

-«Εσύ φταις που το παιδί κάνει αυτό ή το άλλο…»

Συμβαίνει πολύ συχνά ο ένας από τους δύο γονείς να μην συμφωνεί με κάποια πράγματα που κάνει ο άλλος στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Οι φωνές και ο κακός τρόπος δεν είναι η σωστή μέθοδος για να αλλάξει οτιδήποτε. Προσπαθήστε να προτείνετε εναλλακτικές ήρεμα, εξηγώντας για ποιον λόγο πιστεύετε ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται αλλιώς. Μην δημιουργείτε ενοχές και τύψεις στους άλλους.