Οι εποχικές αλλεργίες στα παιδιά
ΠΑΙΔΙ

Οι εποχικές αλλεργίες στα παιδιά

May 24, 2020

author:

Parenting.gr

Οι εποχικές αλλεργίες στα παιδιά

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών παγκοσμίως, πάνω από το 8% των παιδιών υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες. Και ενώ υπάρχουν πολλά φάρμακα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, δυστυχώς δεν υπάρχει μια μόνιμη λύση τουλάχιστον για τα πολύ μικρά παιδιά. Οι αλλεργίες προκαλούνται από ανωμαλίες στην ανοσολογική απόκριση, με συνέπεια κάποια κατά τα άλλα ακίνδυνη ουσία όπως για παράδειγμα η σκόνη ή η γύρη, να ενεργοποιεί την απελευθέρωση ισταμίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Η ισταμίνη είναι μια αζωτούχος οργανική ένωση υπεύθυνη για αλλεργικά συμπτώματα όπως το φτάρνισμα, η ρινική συμφόρηση, η καταρροή, ο κνησμός, ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή και συχνά το σφίξιμο στο στήθος.

Οι εποχικές αλλεργίες είναι εκείνες που σχετίζονται με την αυξημένη παραγωγή γύρης στα δέντρα, στο γρασίδι, στα άγρια λουλούδια και σε άλλα φυτά. Συνηθέστερα οι αλλεργίες μας χτυπούν την πόρτα την αρχή της Άνοιξης μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου.

Η θεραπεία των εποχικών αλλεργιών ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, απαιτεί την παρακολούθηση από αλλεργιολόγο. Η θεραπεία των εποχικών αλλεργιών συνήθως περιλαμβάνει είτε την καταστολή της ισταμίνης είτε την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας ανάλογα με τις αποφάσεις του γιατρού. Οι πιο κοινές φαρμακευτικές επιλογές περιλαμβάνουν από του στόματος αντιισταμινικά αλλά και οφθαλμικές σταγόνες, ρινικά σπρέι προκειμένου να ανοίξουν οι αποκλεισμένες δίοδοι και να σταματήσει η ρινική καταρροή. Υπάρχουν ακόμη αποσυμφορητικά που διατίθενται με τη μορφή στοματικών, υγρών, σπρέι και ρινικών σταγόνων που βοηθούν στη βελτίωση της αναπνοής του πάσχοντος.

Η αντιμετώπιση της εποχικής αλλεργίας στα παιδιά μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση κάποιες φορές. Σκεφθείτε ότι όλα αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο για ένα παιδί. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, το φάρμακο μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα σε έναν ενήλικα από ό,τι σε ένα παιδί ακόμα και για λόγους ορθής χρήσης. Πόσο πιθανό είναι να κάνει σωστά τις ρινικές του σταγόνες ένα νήπιο;

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε όσο γίνεται το παιδί σας από τις εποχικές αλλεργίες είναι να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή του σε ό,τι πρόκειται να του προκαλέσει αυτά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Όχι εύκολα. Θα πρέπει να κρατάτε όσο μπορείτε το παιδί μέσα στο σπίτι, να έχετε κλειστά τα παράθυρα και να ανακυκλώνετε τον αέρα στο αυτοκίνητο χωρίς να ανοίξετε τους αεραγωγούς. Πρακτικά δεν είναι εύκολο και για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει αφού ένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να έχει φάσεις απομόνωσης και τα σπίτια πρέπει να αερίζονται γιατί να μην αναπτύσσουν άλλων τύπων μικρόβια.

Πέρα από τα φάρμακα που θα σας προτείνει ο αλλεργιολόγος να δώσετε στο παιδί σας, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να κάνετε τη ζωή του καλύτερη όσο είναι σε έξαρση οι εποχικές αλλεργίες. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα προκειμένου να μειώσετε τα σωματίδια που κυκλοφορούν στον αέρα ή χρησιμοποιείστε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και ευκάλυπτο για εισπνοές που θα ανακουφίσουν το παιδί σας από την ρινική συμφόρηση. Μπορείτε ακόμη να κάνετε πλύσεις με θαλασσινό νερό ή αλατόνερο που θα βρείτε όμως στα φαρμακεία προκειμένου να καθαρίσετε τη μυτούλα του.

Originally posted 2018-03-06 19:10:05.