Οι επιστήμονες προειδοποιούν: 2 ώρες στην οθόνη καίνε τον εγκέφαλο του παιδιού
Επικαιρότητα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: 2 ώρες στην οθόνη καίνε τον εγκέφαλο του παιδιού

September 30, 2018

author:

Parenting.gr

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: 2 ώρες στην οθόνη καίνε τον εγκέφαλο του παιδιού

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο “The Lancet Child & Adolescent Health” τα παιδιά που κάθονται ανεξέλεγκτα πολλές ώρες μπροστά τον υπολογιστή ή μπροστά στο laptop και στο tablet κινδυνεύουν σοβαρά από νοητικές διαταραχές.

Οι Καναδοί επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα 4.5000 παιδιών ηλικίας 8 έως 11 ετών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα μπήκαν στη διαδικασία σύγκρισης ανάμεσα στη χρήση που έκαναν αυτά τα παιδιά σε υπολογιστές και άλλες συσκευές τεχνολογίας με μια εξέταση που υπολογίζει την εξέλιξη του εγκεφάλου.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο λιγότερο κάθονταν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη τόσο καλύτερες επιδόσεις είχαν σε θέματα που σχετίζονται με τη γλώσσα, τη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία, την προσοχή, την ταχύτητα επεξεργασίας. Μάλιστα οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη και παράγοντες όπως είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων και το εισόδημα της οικογένειας.

Ακόμη, όπως καταλήγει η έρευνα, τα παιδιά που κοιμούνται τουλάχιστον 9 ώρες την ημέρα και ασκούνται για τουλάχιστον μια ώρα τη μέρα, έχουν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας από το Ινστιτούτο Ερευνών στην Οττάβα, Τζέρεμι Γουόλς, «Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη σύνδεση μεταξύ των ωρών μπροστά στην οθόνη και τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων και μελετών για την επίδραση του κάθε τύπου χρόνου που περνά μπροστά σε μία οθόνη, πχ για εκπαιδευτικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς»