Οι ενοχές της μαμάς: πώς απαντάμε σε αυτές;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

Οι ενοχές της μαμάς: πώς απαντάμε σε αυτές;

May 9, 2018

author:

Parenting.gr

Οι ενοχές της μαμάς: πώς απαντάμε σε αυτές;

Πολλές μητέρες αισθάνονται ενοχές για διάφορους λόγους που σχετίζονται με το μεγάλωμα των παιδιών τους. Οι ενοχές όμως μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά κακός σύμβουλος. Θα έχετε σίγουρα συναντήσει μητέρες που από ενοχές εφάρμοσαν λάθος κανόνες πειθαρχίας ή υπήρξαν εξαιρετικά ελαστικές με τα παιδιά τους. Το αποτέλεσμα ήταν το εντελώς αντίθετο από το επιθυμητό. Τα παιδιά έγιναν κακομαθημένα και όπως όλοι παραδεχόμαστε πια, ένα κακομαθημένο παιδί δεν είναι απαραίτητα και εκείνο που περνά και θα περνά καλύτερα στη ζωή του. Για ποιους λόγους όμως μπορεί να αισθάνεται ενοχές μια μαμά και πώς πρέπει να απαντήσει σε αυτές;

-Η εργασία και η απουσία από το σπίτι για πολλές ώρες

Η πιο κοινή ενοχή που μπορεί να νιώσει η μητέρα, η εργαζόμενη συγκεκριμένα μητέρα, σχετίζεται με τη δουλειά της. Οι ώρες που απουσιάζει από το σπίτι για επαγγελματικούς λόγους, είναι δυνατόν να διαλύσουν μια μητέρα από ενοχές. «Δεν είμαι καλή μητέρα γιατί λείπω πολύ. Βλέπω το παιδί μου λίγο πριν πάει για ύπνο. Χάνω τις πιο σημαντικές στιγμές του για την καριέρα μου». Η μητέρα σε μια τέτοια περίπτωση δεν έχει παρά να σκεφτεί ότι με την εργασία της αφενός προσφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει ώστε το παιδί της να έχει καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. Αφετέρου, η εργαζόμενη μητέρα είναι και σύμφωνα με τις έρευνες μια μητέρα με καλύτερο έλεγχο των καταστάσεων αφού πατά γερά στα πόδια της. Τα παιδιά θέλουν ευτυχισμένους γονείς και αν μια γυναίκα πριν γίνει μητέρα είχε όνειρα για τις σπουδές και την καριέρα της, τα παιδιά θέλουν να βλέπουν και αυτό το χαμόγελο της επιτυχίας.

-Το παιδί μου συμπεριφέρεται άσχημα δημοσίως

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει κανείς ένα παιδί που ξεσπά σε υστερικές φωνές και κλάματα μέσα στο super market ή είναι το χειρότερο παιδί στο πάρκο. Είναι αυτονόητο ότι η μητέρα θα νιώσει ντροπή και ενοχές ότι κάτι δεν κάνει καλά με την ανατροφή του παιδιού της. Οι ενοχές όμως σε τέτοιες περιπτώσεις θολώνουν την κρίση. Η μητέρα θα κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει το παιδί της με τρόπο που θα πάψει αυτόματα την κακή του συμπεριφορά και θα βάλει έτσι τέλος και στη δική της αμηχανία. Αυτό κακομαθαίνει αφενός το παιδί, αφετέρου του περνά το μήνυμα ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πετύχει όλα όσα θέλει. Τι μπορεί να γίνει; Να αλλάξουν οι κανόνες πειθαρχίας και μέχρι να εδραιωθούν να αποφεύγονται οι πολλές δημόσιες εμφανίσεις. Δεν κλείνουμε το παιδί στο σπίτι για να συνετιστεί. Ποτέ! Απλώς διαχειριζόμαστε την κατάσταση με τρόπο που το παιδί να λαμβάνει τα δικά μας σωστά μηνύματα και όχι εμείς τα παράλογα δικά του. Όσο για τη σκέψη ότι το παιδί λειτουργεί έτσι δημοσίως για να πει έμμεσα στη μητέρα ότι δεν είναι καλή μάνα… η σκέψη αυτή είναι ενοχική και άκυρη.

-Το παιδί δεν τρέφεται σωστά

Πατάτες, μακαρόνια, τσιπς και σοκολάτες… Προτιμήσεις των παιδιών που όμως δεν συνιστούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Δεν είναι λόγος ενοχής. Είναι αφορμή να αλλάξουν κάποια πράγματα. Μην προμηθεύεστε τσιπς και σοκολάτες, βάλτε στο τραπέζι όσο μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών, φρούτων και άλλων τροφών γίνεται και περάστε στο παιδί σας το μήνυμα «Τι εννοείς τσιπς; Η οικογένειά μας όπως βλέπεις τρώει αυτές τις τροφές». Αν βάλετε μόνο του ένα παιδί στο τραπέζι για να φάει μπρόκολο προφανώς και δεν θα το φάει. Αν όμως είναι στο τραπέζι όλη η οικογένεια και τρώνε όλοι το ίδιο, σταδιακά το παιδί θα προσαρμοστεί.

-Του φωνάζω υπερβολικά

Κάποια στιγμή όλες οι μητέρες θα αναγκαστούν να φωνάξουν στο παιδί τους. Το πρόβλημα είναι όταν οι φωνές και η ένταση είναι η μόνιμη κατάσταση στο σπίτι. Εκεί χρειάζεται να βρεθεί ο λόγος, να διερευνηθεί και να λυθεί. Η μητέρα πρέπει πρώτα να εξετάσει μήπως το άγχος της την κάνει να φωνάζει υπερβολικά ή μήπως αγχώνεται ότι φωνάζει υπερβολικά ενώ στην πραγματικότητα δεν το κάνει.

-Αδυνατώ να του αγοράζω ό,τι θέλει και να του παρέχω όσα έχουν οι φίλοι του

Αλίμονο αν έχετε ενοχές επειδή άλλα παιδιά έχουν περισσότερα παιχνίδια από το δικό σας παιδί ή επειδή δεν μπορείτε να του αγοράζετε όλα όσα σας ζητάει. Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη αλλά και την επίγνωσή μας ότι είναι παιδιά και ακόμη κι αν πουν κάτι που μας πληγώνει, δεν το κάνουν επίτηδες. Αν το παιδί σας έρθει με κλάματα επειδή το άλλο παιδί απέκτησε καινούργιο ποδήλατο, μην νιώσετε ενοχές. Αγκαλιάστε το και πηγαίνετέ το μια βόλτα. Βρείτε ανέξοδα πράγματα που δίνουν χαρά στα παιδιά. Οι ενοχές μας κολλάνε στον τοίχο και μας ακινητοποιούν. Μας μουδιάζουν. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν γίνεται να έχουμε τα πάντα ή ό,τι ακριβώς έχουν όλοι οι άλλοι και ότι τη χαρά δεν μας τη δίνουν τα υλικά αγαθά μόνο.