Οδεύουμε προς το τέλος του νανουρίσματος;
Επικαιρότητα

Οδεύουμε προς το τέλος του νανουρίσματος;

December 14, 2018

author:

Parenting.gr

Οδεύουμε προς το τέλος του νανουρίσματος;

Μια έρευνα σε 2000 γονείς έδειξε ότι το 38% από αυτούς δηλαδή περίπου το 1/3 βάζουν για ύπνο τα παιδιά τους με τον παραδοσιακό τρόπο που όλοι αγαπήσαμε, δηλαδή με το νανούρισμα. Η πλειοψηφία μάλιστα εκείνων που εξακολουθούν να αποκοιμίζουν τα παιδιά τους με νανουρίσματα, δηλαδή το 70% αυτών των ανθρώπων είναι μεγαλύτεροι των 45 ετών. Αυτό υποδηλώνει ότι το νανούρισμα είναι μια όχι και τόσο δημοφιλής πρακτική για τους νεότερους γονείς.

Την έρευνα ανέθεσε για τους σκοπούς της η Lullaby Trust. Πρόκειται για ένα ίδρυμα που έχει ως στόχο του την πρόληψη των αιφνίδιων θανάτων των βρεφών και την προστασία της υγείας των βρεφών. Κατά την έρευνα έγινε σαφές ότι οι μητέρες είναι εκείνες που περισσότερο τραγουδούν στα παιδιά τους για να τα κοιμίσουν και όχι οι μπαμπάδες!

Σύμφωνα με μια παλαιότερη επιστημονική μελέτη, τα νανουρίσματα λειτουργούν ηρεμιστικά για τα βρέφη. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychology of Music, αναφέρει με σαφήνεια ότι το νανούρισμα κατευνάζει τους καρδιακούς ρυθμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η έρευνα αναφέρει ότι το νανούρισμα σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών τα βοήθησε σημαντικά όταν αυτά έπρεπε να υποβληθούν σε σημαντικό χειρουργείο καρδιάς όπως στην περίπτωση της μεταμόσχευσης. Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο National Trust of Literacy αναφέρει ότι τραγουδώντας μαζί με το μωρό, το διευκολύνουμε να αναπτύξει ταχύτερα τις γλωσσικές του δεξιότητες καθώς και τις δεξιότητές του στην ανάγνωση.

«Το να τραγουδάμε στα παιδιά είναι εξίσου σημαντικό με το να τους διαβάζουμε. Ο ρυθμός, η ομοιοκαταληξία και η επανάληψη είναι κρίσιμα για την πνευματική και για την συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Όταν τραγουδάνε μαζί οι γονείς με τα παιδιά, ενισχύουν τον μεταξύ τους δεσμό», δήλωσε η σοπράνο Laura Jane-Foley.