Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον μητρικό θηλασμό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστός με το διεθνές αρκτικόλεξο WHO (World Health Organization) είναι ένας διεθνής διακρατικός οργανισμός που αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και ασχολείται με τη διεθνή δημόσια υγεία. Η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησαν το 1991 μια πρωτοβουλία γνωστή ως «Νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη», με στόχο να εξασφαλισθεί ότι όλες οι υπηρεσίες μητρικής φροντίδας, είτε είναι μεμονωμένες είτε νοσοκομειακά συγκροτήματα θα υποστηρίζουν τις μητέρες να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τη διατροφή του παιδιού τους, απαλλαγμένες από εμπορικά συμφέροντα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλαδή, είναι υπέρμαχος του μητρικού θηλασμού. Ας δούμε ποιες είναι οι θέσεις του σχετικά με το θέμα.
Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την εξασφάλιση της υγείας των παιδιών και την επιβίωσή τους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε παγκόσμιο επίπεδο ωστόσο, λιγότερο από το 40% των βρεφών κάτω των 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά. Αν κάθε παιδί θήλαζε μέσα στην πρώτη ώρα της γέννησής του και τρεφόταν αποκλειστικά και μόνο με μητρικό γάλα για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του και φυσικά συνέχιζε να θηλάζει έως 2 ετών, θα σώζονταν περίπου 1 εκατομμύριο ζωές παιδιών τον χρόνο… Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ιδιαίτερα ενεργός στο ζήτημα του μητρικού θηλασμού και προωθεί με κάθε τρόπο το θέμα της διατροφής των βρεφών αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
Κάπως έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Από εκεί και πέρα, οι στέρεες τροφές όπως είναι τα πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, θα πρέπει να δίνονται συμπληρωματικά του θηλασμού και όχι για αντικατάστασή του ως και τα 2 πρώτα έτη της ζωής του παιδιού. Ακόμη, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο θηλασμός να αρχίσει μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του βρέφους. Ο θηλασμός θα πρέπει να είναι όσο συχνά θέλει το παιδί ημέρα και νύχτα και να αποφεύγονται τα μπιμπερό και οι πιπίλες.
Το μητρικό γάλα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η ιδανική τροφή για τα νεογνά και τα βρέφη αφού τα εφοδιάζει με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη. Το μητρικό γάλα είναι άμεσα διαθέσιμο και προσιτό ενώ εξασφαλίζει στα βρέφη επαρκή διατροφή. Είναι ασφαλές, περιέχει αντισώματα που θωρακίζουν το βρέφος από πλήθος ασθενειών όπως είναι η πνευμονία και η διάρροια που αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ωστόσο δεν θα μπορούσε να μην σταθεί και στα μακροπρόθεσμα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τα παιδιά. Πέρα από τα άμεσα οφέλη, λοιπόν, ο θηλασμός συμβάλλει στην καλή υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Έφηβοι και ενήλικες που θήλασαν ως βρέφη έχουν μικρότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 ενώ εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να παραλείπουμε και τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τις μητέρες. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει η γυναίκα από καρκίνο του μαστού και τον ωοθηκών, καθώς και από διαβήτη τύπου 2. Ακόμη, ο μητρικός θηλασμός προστατεύει την μητέρα από την επιλόχεια κατάθλιψη.
Η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το βρεφικό γάλα φόρμουλα, αναφέρει ότι τα γάλατα αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με το μητρικό γάλα. Η φόρμουλα δεν περιέχει τα αντισώματα που έχει το μητρικό γάλα και δεν μπορεί να προσφέρει στο παιδί όλα αυτά τα άμεσα αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη που προαναφέραμε. Ακόμη, όταν το γάλα σε σκόνη δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο, υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση μη ασφαλούς νερού ή μη αποστειρωμένου εξοπλισμού. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πιθανότητα βακτηρίων στο γάλα σε σκόνη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα για τη ρύθμιση εμπορίας των υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος το 1981, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις εταιρείες που φτιάχνουν το γάλα σε σκόνη να βάζουν ετικέτες πάνω στις συσκευασίες, όπου θα αναφέρονται τα οφέλη του μητρικού θηλασμού. Ακόμη, απαγορεύει να δίνονται δωρεάν δείγματα των υποκατάστατων σε έγκυες γυναίκες ή στις οικογένειές τους και να μη γίνεται καμία δωρεάν διανομή υποκατάστατων μητρικού γάλακτος στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή σε εγκαταστάσεις δομών υγείας.
Πηγή: Thilasmos.gr
Originally posted 2018-02-06 20:21:55.