Νόσος των Λεγεωνάριων: τι είναι και πώς σχετίζεται με τα κλιματιστικά;
Επικαιρότητα

Νόσος των Λεγεωνάριων: τι είναι και πώς σχετίζεται με τα κλιματιστικά;

July 31, 2018

author:

Parenting.gr

Νόσος των Λεγεωνάριων: τι είναι και πώς σχετίζεται με τα κλιματιστικά;

Η νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται σε λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα. Τα εν λόγω βακτήρια ονομάστηκαν έτσι επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής. Η νόσος των Λεωνάριων εκδηλώνεται σαν μια επικίνδυνη και βαριάς μορφής πνευμονία. Η θνησιμότητα της νόσου μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσει ακόμη και το 15%.

Τα συμπτώματα της νόσου των Λεγεωνάριων

Τα συμπτώματα της νόσου των Λεγεωνάριων δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνα της πνευμονίας, ωστόσο είναι δυσκολότερα αντιμετωπίσιμη. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

-πυρετός
-έντονος βήχας
-έντονη κόπωση
-πονοκέφαλος
-μυϊκοί πόνοι

Πώς σχετίζεται η νόσος των Λεγεωνάριων με τα κλιματιστικά;

Το επικίνδυνο βακτήριο της Λεγεωνέλλας που προκαλεί την νόσο των Λεγεωνάριων ευδοκιμεί σε υγρά κλίματα και υψηλές θερμοκρασίες. Λέγεται ότι ένα κακώς συντηρημένο κλιματιστικό μπορεί να γίνει ένα φιλόξενο σπίτι για τα επικίνδυνα αυτά βακτήρια. Κάποιοι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια το αμφισβητούν, ωστόσο έχει επικρατήσει ο ισχυρισμός ως βάσιμος. Και ίσως όχι άδικα αφού οτιδήποτε δεν είναι σωστά συντηρημένο, μπορεί να γίνει εστία βακτηρίων λιγότερο ή περισσότερων επικίνδυνων για την υγεία του ανθρώπου. Το Καλοκαίρι η έκθεσή μας στα κλιματιστικά είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Στο σπίτι, στο γραφείο, στα καταστήματα, στις υπηρεσίες αλλά ακόμη και στα αυτοκίνητα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την έκταση του προβλήματος αλλά και την ευθύνη που αναλογεί σε κάθε έναν από εμάς.

Η νόσος των Λεγεωνάριων δεν είναι μια κολλητική νόσος. Κάποιος που θα προσβληθεί από αυτήν δεν θα κολλήσει και τους άλλους. Ένα κακώς συντηρημένο κλιματιστικό όμως, μπορεί να διασπείρει μικρόβια και βακτήρια εξαιρετικά επιζήμια για τον οργανισμό και είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε τους άλλους από αυτά. Δεν νοείται κατάστημα που δεν έχει κάνει συντήρηση στον κλιματισμό του αλλά ούτε και γραφείο, σπίτι, αυτοκίνητο.