Νεογέννητο βρέφος: πώς φροντίζουμε τα νύχια του βρέφους σε χεράκια και πατουσάκια;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Νεογέννητο βρέφος: πώς φροντίζουμε τα νύχια του βρέφους σε χεράκια και πατουσάκια;

August 1, 2022

author:

Parenting.gr

Νεογέννητο βρέφος: πώς φροντίζουμε τα νύχια του βρέφους σε χεράκια και πατουσάκια;

Τα χεράκια και τα ποδαράκια των νεογέννητων βρεφών είναι μικροσκοπικά. Τα δαχτυλάκια τους ακόμη μικρότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται φροντίδα και περιποίηση. Αντιθέτως, πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή στα δαχτυλάκια, στα χεράκια και στα πατουσάκια τους. Ας δούμε αναλυτικά πώς το κάνουμε αυτό…

-Πώς περιποιούμαστε τα νύχια τους;

Τα νυχάκια του μωρού πρέπει να είναι πολύ πολύ καλά περιποιημένα και πάντα σωστά τριμαρισμένα και κομμένα. Οι κινήσεις που κάνει το μωρό με τα χεράκια του είναι δυνατόν να το τραυματίσουν αν τα νυχάκια του δεν είναι περιποιημένα. Όσο κι αν μοιάζουν σαν χάρτινα και τρυφερά, δυστυχώς είναι δυνατόν να καταφέρουν σοβαρούς τραυματισμούς στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Τα νύχια των βρεφών μεγαλώνουν εξαιρετικά γρήγορα. Μπορεί να χρειαστεί να τα κόψετε και δύο φορές την εβδομάδα σε κάποιες περιπτώσεις. Στην αγορά θα βρείτε ειδικά ψαλίδια και νυχοκόπτες για βρέφη. Έχουν στρογγυλεμένες άκρες και δεν πρέπει να φοβάστε να τα χρησιμοποιήσετε. Εκείνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην κόβετε τα νύχια τους ποτέ πολύ βαθιά γιατί αυτό μπορεί αφενός να τα τραυματίσει, αφετέρου να τα πονέσει χωρίς εμφανή τραυματισμό και φυσικά μπορεί να γίνει αιτία να αναπτυχθεί το νυχάκι μέσα στο δέρμα.

-Ελέγχουμε πάντα την καθαριότητα στις παλάμες και τις πατούσες τους

Το γεγονός ότι ένα νεογέννητο βρέφος δεν πιάνει πολλά αντικείμενα ή δεν παίζει και δεν τρώει μόνο του, δεν σημαίνει ότι τα χεράκια του δεν έχουν μικρόβια. Θα πρέπει να ελέγχετε με μεγάλη προσοχή τα δαχτυλάκια του για ακαθαρσίες ανάμεσά τους καθώς και ανάμεσα στα νύχια. Καλό είναι μετά από κάθε άλλαγμα πάνας να του καθαρίζετε τα χεράκια και τα ποδαράκια με ένα μωρομάντιλο. Ακόμη και τα υπολείμματα από το γάλα ή τα σαλάκια τους, αν δεν καθαρίζονται μπορεί να δημιουργήσουν εστίες μικροβίων.

-Μεγάλη προσοχή στις κρέμες που χρησιμοποιείτε

Αν συνηθίζετε να περιποιείστε το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας με κρέμες ή baby lotion, ελέγξτε ξανά και ξανά τη σύνθεσή τους. Πρέπει να είναι ήπιες και να σέβονται το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας. Και φυσικά, μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Η ποσότητα θα πρέπει να είναι τόση όση μπορεί να απορροφήσει επαρκώς το δέρμα του μωρού. Αν είναι περισσότερη, θα δημιουργήσει υγρασία η οποία με τη σειρά της θα αναπτύξει μύκητες στο δέρμα του μωρού.

-Ελέγχετε την πορεία ανάπτυξης των νυχιών και στα χέρια και στα πόδια

Μετά από κάθε κόψιμο των νυχιών σε χεράκια και ποδαράκια, θα πρέπει να ελέγχετε αν υπάρχουν νύχια που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο για το μωρό σας και να αναπτύξει φλεγμονή από την οποία δύσκολα θα απαλλαγεί. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να κόβετε πολύ βαθιά τα νύχια τους ούτε στα χέρια ούτε στα πόδια.

Originally posted 2018-05-02 15:20:50.