Νέα έρευνα δείχνει πώς τα social media έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με το ελεύθερο παιχνίδι
Τα κοινωνικά μέσα έχουν αλλάξει τις αντιλήψεις για το τι είναι η καλή διαπαιδαγώγηση και μπορεί αυτό να διαδραματίζει έναν ρόλο στη μείωση του χρόνου που περνούν τα παιδιά σε ελεύθερο παιχνίδι, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.
“Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι τα παιδιά σήμερα δεν παίζουν έξω τόσο πολύ όσο παλιά, ούτε παίζουν ελεύθερα και χωρίς επίβλεψη όπως έκαναν“, δήλωσε η Shannon Pynn, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης. «Εξετάσαμε το γιατί συμβαίνει αυτό όταν συνειδητοποιήσαμε ότι η ιδέα του ελεύθερου παιχνιδιού εμφανιζόταν ολοένα και περισσότερο στα ιδεώδη της καλής διαπαιδαγώγησης».
Η Pynn είπε ότι αυτό το “θετικό ιδανικό για γονείς” αναφέρεται στο πώς οι γονείς καταλαβαίνουν τι περιμένουν από αυτούς οι άνθρωποι στο κοινωνικό τους δίκτυο, στην κοινότητά τους και την ευρύτερη κοινωνία.
“Είναι βασικά αυτό που οι γονείς πιστεύουν ότι άλλοι γονείς ενστερνίζονται για το τί είναι να είσαι καλός γονέας”, είπε.
Αυτό που ήθελε να μάθει ήταν το πώς άλλαξε η ιδέα της καλής διαπαιδαγώγησης σε σχέση με το ενεργό ελεύθερο παιχνίδι και γιατί.
Η Pynn και οι συνάδελφοί της πήραν συνέντευξη από 14 ομάδες γονέων και παππούδων-γιαγιάδων για να αποκτήσουν μια αίσθηση για το πώς ήταν το ελεύθερο παιχνίδι όταν οι ίδιοι ήταν παιδιά και γονείς.
Ένα θέμα που προέκυψε από τις συνεντεύξεις ήταν ότι ορισμένοι γονείς σήμερα μεγαλώνουν τα παιδιά τους διαφορετικά απ’ό,τι μεγάλωσαν οι ίδιοι επειδή αναμένεται από αυτούς να έχουν τα παιδιά τους αρκετές δομημένες δραστηριότητες, είπε η Pynn.
“Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το ελεύθερο παιχνίδι δεν είναι πια τόσο διαδεδομένο – τα παιδιά παίζουν πολύ περισσότερα αθλήματα και συμμετέχουν σε πολλές δομημένες δραστηριότητες, οπότε δεν έχουν πραγματικά το χρόνο να πάνε έξω για να παίξουν πια”.
Η Pynn δήλωσε επίσης ότι το ελεύθερο παιχνίδι έχει μειωθεί λόγω των αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια των παιδιών που διαδίδονται από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Επειδή οι ειδήσεις είναι τόσο εύκολα προσβάσιμες, γεγονότα όπως απαγωγές παιδιών, για παράδειγμα, επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γονέων ακόμα και αν αυτοί είναι στην άλλη άκρη της γης.
“Τα κοινωνικά μέσα κάνουν τα νέα να φαντάζουν ότι είναι πιο κοντά στο σπίτι, όταν στην πραγματικότητα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά είναι πραγματικά ασφαλέστερα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν“, δήλωσε η Pynn. “Οι ανησυχίες για την ασφάλεια δεν είναι πραγματικά θεμελιωμένες, αλλά αυξάνονται λόγω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Αυτό δεν συνέβαινε στις ημέρες των παππούδων και των γιαγιάδων τους. “
Επίσης, η Pynn είπε ότι οι γονείς ανησυχούν ότι θα κριθούν σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ή αλλού.
Πηγή: Parenting.gr