Να βάλω κάμερα για να παρακολουθώ τη νταντά του παιδιού μου;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ Τα προβλήματα

Να βάλω κάμερα για να παρακολουθώ τη νταντά του παιδιού μου;

June 14, 2021

author:

Parenting.gr

Να βάλω κάμερα για να παρακολουθώ τη νταντά του παιδιού μου;

Οι σκηνές βιαιότητας που έχουμε δει στα δελτία ειδήσεων, με νταντάδες υπεράνω υποψίας να κακοποιούν βρέφη κατά την απουσία των γονέων τους, είναι λογικό να γεμίζουν ανασφάλεια τους γονείς. Καθένας εύλογα σκέφτεται ότι το άτομο που έχει προσλάβει για να φροντίσει με ασφάλεια το παιδί του, μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που δείχνει. Άλλοι γονείς πάλι σκέφτονται το ενδεχόμενο της τοποθέτησης μιας κάμερας παρακολούθησης στο σπίτι για λόγους πιο απλούς όπως το να μελετούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους και την αλληλεπίδραση που έχει με τη νταντά του. Πώς και τι του μαθαίνει; Πόσο ασχολείται μαζί του ουσιαστικά ή αν η προτεραιότητά της είναι η ασφάλεια του παιδιού και μόνο αυτή χωρίς να ασχολείται με την πνευματική του ανάπτυξη. Δεν είναι δηλαδή μόνο η κακοποίηση στο μυαλό τους.

Η απάντηση, λοιπόν, στην ερώτηση αν πρέπει να τοποθετήσετε μια κάμερα στο σπίτι σας, είναι «Ναι, αν αυτό σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλής και αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε σωστά»… Τι εννοούμε με αυτό; Θα ήταν λάθος να πάθετε εμμονή με όσα καταγράφει η κάμερα. Δηλαδή, αν σκοπεύετε να παρακολουθείτε όσα καταγράφονται και κάθε επόμενη μέρα να έχετε μια λίστα από παρατηρήσεις για τη νταντά του παιδιού σας, τότε κάτι γίνεται λάθος. Ή δεν έχετε βρει την κατάλληλη νταντά ή είστε υπερβολικοί στις παρατηρήσεις. Και επειδή και τα δύο σενάρια είναι δυσλειτουργικά για την ανάπτυξη του παιδιού σας, πρέπει να βρείτε το πρόβλημα και να το λύσετε. Η νταντά αφενός δεν είναι εσείς και δεν πρόκειται να μάθει να λειτουργεί σαν εσάς –αλίμονο αν μπορούσατε να χειραγωγήσετε όλους εκείνους που αλληλεπιδρούν με το παιδί σας (γιαγιά, παππού, δασκάλα, προπονητή) ώστε να μιλούν με τον ίδιο τρόπο στο παιδί σας- αφού αυτό θα ήταν αφενός καταπιεστικό για εκείνη αφετέρου κακό για το παιδί σας. Το παιδί πρέπει να συναλλάσσεται και με διαφορετικούς από εσάς ανθρώπους. Δεν γίνεται όλοι να κάνουν τα πράγματα με τον δικό σας τέλειο τρόπο. Από την άλλη πλευρά, αν οι παρατηρήσεις σας είναι ψύχραιμες και σωστές τότε λύστε το πρόβλημα αλλάζοντας νταντά. Το να είστε σε μια μόνιμη τριβή μαζί της δεν βοηθά ούτε το παιδί, ούτε εσάς και ούτε εκείνη.

Η κάμερα είναι νόμιμη μέσα στο σπίτι και δεν υπάρχει ζήτημα σχετικά με αυτό. Μάλιστα, μια έξυπνη νταντά που είναι σωστή επαγγελματίας, θα την θέλει την κάμερα και η ίδια και δεν θα αντιδράσει άσχημα ή δεν θα νιώσει προσβεβλημένη όταν την δει. Μια νταντά που ξέρει να κάνει τη δουλειά της, θα σας πει από μόνη της να παρακολουθείτε και εσείς συμπεριφορές του παιδιού και να τις συζητάτε ώστε το παιδί να προοδεύει όλο και περισσότερο όλο και πιο γρήγορα και να φαίνεται ότι η ίδια κάνει έργο. Και φυσικά, η κάμερα προστατεύει και την ίδια, αφού είναι όλα εκεί και δεν μπορεί να της χρεωθεί τίποτα που δεν έκανε. Μια σοφή νταντά θα νιώσει ανακούφιση με την παρουσία της κάμερας.

Πηγή: Nanny.gr 

Originally posted 2018-03-25 14:51:00.