Μπορεί το άγχος για τα οικονομικά να επηρεάσει την υγεία του παιδιού;
ΠΑΙΔΙ

Μπορεί το άγχος για τα οικονομικά να επηρεάσει την υγεία του παιδιού;

March 8, 2018

author:

Parenting.gr

Μπορεί το άγχος για τα οικονομικά να επηρεάσει την υγεία του παιδιού;

Όταν δύο άνθρωποι γίνονται γονείς, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση. Καθένας θέλει το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά του και αυτό είναι αυτονόητο. Όμως το άγχος για τα οικονομικά σύμφωνα με έρευνες δεν επηρεάζει μόνο την υγεία –πνευματική, ψυχική και σωματική- των γονέων. Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να βλάψει και την υγεία του παιδιού ή των παιδιών μιας οικογένειας.

Τα χρέη και οι οικονομικές εκκρεμότητες μιας οικογένειας έχουν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών αφού οι γονείς που πασχίζουν να καλύψουν αυτές τις οικονομικές απαιτήσεις, έχουν σε γενικές γραμμές λιγότερο χρόνο για να τον αφιερώσουν στα παιδιά τους ελεύθερα και ξέγνοιαστα. Θα πείτε τώρα εύλογα… «Οι άνεργοι γονείς έχουν απεριόριστο χρόνο για τα παιδιά τους». Προφανώς και έχουν, είναι η απάντηση, πλην όμως ο χρόνος τους στερείται ξεγνοιασιάς. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με σοβαρές οικονομικές δυσπραγίες, όπως αναφέρουν οι έρευνες, ακούνε λιγότερες λέξεις στην καθημερινότητά τους σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι γονείς μέσα στο άγχος τους να καταφέρουν να φέρουν για τα παιδιά τους τα βασικά της επιβίωσης –τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρουχισμό, πρόσβαση στην εκπαίδευση- δεν μιλούν πολύ στα παιδιά τους και όταν το κάνουν δεν έχουν τη διάθεση και την ευρηματικότητα να πουν ξέγνοιαστα και κάτι άλλο πέρα από τα γνωστά καθημερινά. Φυσικά και δεν φταίνε γι’ αυτό. Ας μην ξεχνάμε πως και οι γονείς είναι άνθρωποι. Δεν λειτουργούν με αυτοματισμό.

Ακόμη, το άγχος των οικονομικών μπορεί να αλλάξει και τον εγκέφαλο των ίδιων των γονέων με αποτέλεσμα να αλλάξει πολύ και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά τους ή τα μηνύματα που τους περνάνε. Η απαισιοδοξία των γονέων για το μέλλον, δεν μπορεί εύκολα να εκφραστεί με άλλο τρόπο προς τα παιδιά και πολλές φορές ακόμα και αν γίνεται σαν «θέατρο» τα παιδιά δεν δυσκολεύονται να καταλάβουν. Το άγχος όμως κάνει κακό και στη σωματική υγεία. Οι επιδράσεις της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόλης δηλαδή, μπορούν να βλάψουν την υγεία της καρδιάς ή να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως είναι η παχυσαρκία.

Μια έρευνα που διεξήχθη το 2016 από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας σε 88 νήπια, έδειξε ότι τα νήπια που μεγαλώνουν σε φτωχές οικογένειες έχουν χειρότερη εκπαίδευση, γεγονός που επηρεάζει και την εγκεφαλική λειτουργία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κάλεσαν τα νήπια να εντοπίσουν λάθη σε puzzles που απευθύνονταν στην ηλικία τους. Τα νήπια των φτωχότερων οικογενειών δυσκολεύονταν περισσότερο να εντοπίσουν αυτά τα λάθη ενώ η εικόνα των εγκεφαλικών λειτουργιών τους καταγράφηκε ως πιο ανώριμη σε σύγκριση με των άλλων παιδιών.

Τα παιδιά όλων των κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων αξίζουν ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση. Και φυσικά είναι ευθύνη της Πολιτείας, να εντοπίσει τις οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να δουλέψει πάνω στη συνολική υγεία των παιδιών και φυσικά των γονέων. Ας μην κλείσουμε λέγοντας πως αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Θα ήταν πολύ απαισιόδοξο.