Μήπως το παιδί σας φοβάται τον ανταγωνισμό;
Δραστηριότητες Η σχέση με το παιδί ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Μήπως το παιδί σας φοβάται τον ανταγωνισμό;

June 10, 2019

author:

Parenting.gr

Μήπως το παιδί σας φοβάται τον ανταγωνισμό;

Τί λατρεύει το παιδί σας να κάνει;

Μερικά παιδιά αγαπούν τα σπορ, μερικά αγαπούν το θέατρο και κάποια τη μουσική. Αλλά κάθε ένα από αυτά τα πάθη έχει ένα κοινό πράγμα: όλα οδηγούν στον ανταγωνισμό. Υπάρχουν πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, αγώνες σχολικού παιχνιδιού και παραστάσεις συγκροτημάτων. Μερικές φορές, τα παιδιά μας αγκαλιάζουν τον ανταγωνισμό – αγαπούν τη συγκίνηση της υγιούς αντιπαλότητας που τα ωθεί να δουλέψουν σκληρότερα. Αλλά άλλες φορές, τα παιδιά μας αποφεύγουν τον ανταγωνισμό. Το άγχος του παιδιού σας γύρω από τον ανταγωνισμό έχει συνήθως να κάνει με ένα από τρία πράγματα: το παιδί σας θέλει να ικανοποιεί πάντα τους άλλους, το παιδί σας δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ή το παιδί σας δυσκολεύεται να ακολουθήσει κοινωνικές δραστηριότητες.

Έτσι, αν το παιδί σας έχει αρχίσει να αποφεύγει τον ανταγωνισμό, εδώ είναι μερικά απλά ζητήματα και λύσεις για να το βοηθήσετε να τον αγκαλιάσει:

Θέμα: Το παιδί σας θέλει πάντα να ικανοποιεί τους άλλους.

Λύση: Διδάξτε του πώς είναι ο υγιής ανταγωνισμός.

Με τον ανταγωνισμό έρχεται και η πίεση: πίεση από προπονητές, από συμπαίκτες, ακόμα και από εσάς! Εάν το παιδί σας απομακρύνεται από τον ανταγωνισμό, μια πιθανότητα είναι ότι το παιδί σας θέλει να ικανοποιεί πάντα τους άλλους και έτσι η πίεση τού γίνεται υπερβολική. Στο μυαλό τους, τα παιδιά αυτά αισθάνονται την πίεση από τους προπονητές ως απογοήτευση των προπονητών για την απόδοσή τους. Και επειδή θέλουν να ευχαριστούν τους πάντες, ίσως προτιμήσουν να μην ανταγωνίζονται καθόλου. Είναι σημαντικό να επιλύσετε αυτό το ζήτημα αμέσως, διδάσκοντας στο παιδί σας ποιός είναι ο υγιής ανταγωνισμός. Δείξτε του ότι ανταγωνισμός σημαίνει το να προκαλούμε ο ένας τον άλλο με καλές προθέσεις, να βελτιωνόμαστε μαζί και να μαθαίνουμε να αποτυγχάνουμε και να επιτυγχάνουμε μαζί.

Θέμα: Το παιδί σας δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Λύση: Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του με ενθάρρυνση.

Ένα από τα αγαπημένα κομμάτια της ύπαρξης μιας μαμάς είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά της με έναν τρόπο που μόνο εκείνη μπορεί! Δεδομένου ότι τα ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, είναι σε θέση να τους δώσει το δώρο του προσωπικού επαίνου που είναι μοναδικός και προσωποποιημένος για αυτά! Έτσι, αν το παιδί σας δεν έχει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη για να συμμετάσχει σε αγωνιστικά αθλήματα, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να του δώσετε την επιβεβαίωση που χρειάζεται. Πείτε του ότι μπορεί να τα καταφέρει, πείτε του ότι βλέπετε πως έχει ηγετικές ικανότητες, πείτε του ότι τρέχει πολύ γρήγορα όταν θέλει. Ό, τι και να του πείτε, θυμηθείτε ότι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε την εμπιστοσύνη του στον εαυτό του είναι με λόγια από καρδιάς. Με ειλικρίνεια και με επισήμανση των πραγματικά καλών στοιχείων του χαρακτήρα του και των δεξιοτήτων του.

Θέμα: Το παιδί σας δυσκολεύεται να ακολουθήσει κοινωνικές δραστηριότητες.

Λύση: Η συνεχής πρακτική οδηγεί σε βελτίωση.

Κάποια παιδιά ακόμα και στην ίδια οικογένεια είναι πολύ κοινωνικά, κάποια άλλα έχουν πιο ήσυχες προσωπικότητες. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με την κοινωνικότητά του σε έντονες ομάδες και διαγωνισμούς, τότε υπάρχουν 2 τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε. Πρώτα, ας ασκηθεί. Γράφοντάς το σε κάποια δραστηριότητα πιο χαμηλών τόνων, όπως τα μαθήματα και όχι η συμμετοχή σε μια ομάδα, θα του δώσετε την ευκαιρία να εμπλακεί χωρίς να το κατακλύσετε. Δεύτερον, αφήστε το να αναπτυχθεί αντί να το τρέχετε σε ένα εκατομμύριο διαφορετικές εξωσχολικές δραστηριότητες. Αφήστε το να αναπτύξει μία δραστηριότητα τον χρόνο. Στο τέλος του έτους, αν αγαπά ακόμα τη δραστηριότητα που επέλεξε, ίσως έχετε βρει ένα αντικείμενο που του αρέσει αρκετά για να ανταγωνιστεί με πάθος τους άλλους.

Παραπομπές: Merrill, Susan Susanme.com – ‘Does Your Child Shy Away from Competition?’ Web.

Διαβάστε επίσης: Ειδικά οι πατέρες, είναι θεμιτό να προσφέρουν στα παιδιά τους προκλήσεις σε νεανική ηλικία [Έρευνα]