Μήπως το μωρό μου είναι χαρισματικό;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Μήπως το μωρό μου είναι χαρισματικό;

September 9, 2022

author:

Parenting.gr

Μήπως το μωρό μου είναι χαρισματικό;

Συνηθίζουμε να μιλάμε για τα χαρισματικά παιδιά όταν είναι παιδιά. Όταν δηλαδή έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν στο σχολείο. Οι πιο βιαστικοί γονείς πιθανόν ψάχνονται σχετικά με το αν το παιδί τους είναι χαρισματικό, όταν αυτό πηγαίνει στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό σταθμό. Μπορούμε άραγε να διακρίνουμε κάποια ειδικά χαρίσματα όταν ακόμη είναι μωρό; Υπάρχει αυτό που λέμε «χαρισματικό μωρό»; Και αν ναι, τότε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Κάποιες πρώτες ενδείξεις που παρουσιάζει το χαρισματικό μωρό:

-Είναι μόνιμα σε εγρήγορση και κοιτά γύρω του με περιέργεια κάθε τι καινούργιο και άγνωστο που εντοπίζει.
-Κοιμάται λιγότερο από άλλα μωρά.
-Όταν είναι ξύπνιο έχει πάντα ανάγκη για νέα ερεθίσματα. Βαριέται εύκολα και πάντα αποζητά αυτό που θα του αποσπάσει την προσοχή.
-Είναι πολύ ευαίσθητο σε ήχους και μυρωδιές ενώ όταν αγγίζει υφάσματα και υλικά που δεν έχει αγγίξει ξανά του τραβούν το ενδιαφέρον και ασχολείται μαζί τους.

Το χαρισματικό μωρό έχει ανάγκη την πνευματική διέγερση. Σε φάσεις που δεν έχει κάτι να του κινεί το ενδιαφέρον, μπορεί να γκρινιάζει παράλογα πολύ κάνοντας τους γονείς να αναρωτιούνται γιατί γκρινιάζει το παιδί τους. Κάπως έτσι, ένα χαρισματικό μωρό μπορεί να παρεξηγηθεί και να χαρακτηριστεί απαιτητικό ή γκρινιάρικο ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς χαρισματικό!

Αν παρατηρήσετε ότι το νεογέννητο μωρό σας ηρεμεί με ένα τραγούδι που ακούγατε συχνά στην εγκυμοσύνη ή ότι ανταποκρίνεται με ενδιαφέρον στη μουσική, αλλάζοντας ύφος ανάλογα με το είδος, τότε δεν αποκλείεται το μωρό σας να είναι χαρισματικό. Ακόμη, αν το μωράκι σας κάθεται και σας παρακολουθεί με αφοσίωση ενώ προσπαθείτε να το εξηγήσετε κάτι, δεν αποκλείεται να καταλαβαίνει περισσότερα από όσα νομίζετε μια και είναι χαρισματικό.

Εσείς σε κάθε περίπτωση μην ενθουσιαστείτε με το πανέξυπνο και χαρισματικό μωρό σας. Όσο καλά μπορεί να πάει στη ζωή του ένα χαρισματικό μωρό άλλο τόσο άσχημα μπορεί να πάει εξαιτίας λάθος χειρισμών. Ενημερωθείτε για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που έχει ένα χαρισματικό παιδί αλλά μην του στερήσετε κάθε φάση της ηλικίας του. Δεν είναι ένα τέλειο πλάσμα. Δεν είναι ένα πλάσμα χωρίς αδυναμίες. Προσπαθήστε να το καταλάβετε και να το στηρίξετε σε όλες τις ευκαιρίες που θα ανοίγονται μπροστά του με σύνεση και χωρίς έπαρση.

Originally posted 2018-06-26 19:24:00.