Μικρές κινήσεις που δείχνουν στα παιδιά πόσο νοιαζόμαστε για αυτά
Επικαιρότητα Η σχέση με το παιδί ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΝΗΠΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Μικρές κινήσεις που δείχνουν στα παιδιά πόσο νοιαζόμαστε για αυτά

October 10, 2020

author:

Parenting.gr

Μικρές κινήσεις που δείχνουν στα παιδιά πόσο νοιαζόμαστε για αυτά

Ανάγνωση σε 2′

Τα παιδιά δεν ενθουσιάζονται μόνο με την παιδική χαρά, τα παιδικά, το παγωτό και τα πάρτυ με φίλους. Με πολύ πιο μικρές κινήσεις, που καμιά φορά δεν μάς περνούν καν από το μυαλό, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι τα σκεφτόμαστε και νοιαζόμαστε για αυτά πραγματικά. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Μικρά δωράκια επιβράβευσης

Όταν τα παιδιά μας κάνουν κάτι καλύτερο από το αναμενόμενο, προκειμένου να ενθαρρύνουμε τέτοιες συμπεριφορές, μπορούμε να έχουμε κρυμμένα στο σπίτι μικρά δωράκια που θα παρουσιάζουμε αμέσως μετά την καλή πράξη. Αυτά μπορεί να είναι αυτοκόλλητα, τρελόμπαλες, φούσκες, ή κάποιο άλλο μικρό παιχνιδάκι που είναι οικονομικό και ξέρουμε ότι θα χαρούν όταν το λάβουν. Την επόμενη φορά λοιπόν που το παιδί σας θα κάνει μόνο του κάτι που έχετε συμφωνήσει χωρίς να του το ζητήσετε, ή που θα κάνει κάτι αναπάντεχα όμορφο για το αδερφάκι του, ή σε άλλη ανάλογη περίσταση, επιβραβεύστε το με κάτι μικρό, δείχνοντας έτσι την ευγνωμοσύνη σας για την καλή του συμπεριφορά.

Το να θυμηθούμε κάτι που είχαν ζητήσει πριν από καιρό

Τα παιδιά αναφέρουν συχνά πράγματα που θα ήθελαν να έχουν όπως ένα παιχνίδι που είδαν, ένα χρηστικό αντικείμενο που χρησιμοποιούμε κι εμείς, ή κάτι που θα ήθελαν να κάνουν. Αν τα αιφνιδιάσουμε στην επόμενη ευκαιρία που θα μάς δοθεί παρουσιάζοντάς τους κάτι που ήδη έχουν ζητήσει, θα χαρούν διπλά, όχι μόνο επειδή απέκτησαν αυτό που ήθελαν, αλλά ακόμα περισσότερο, επειδή αυτό που μάς είχαν πει πριν από καιρό το θυμηθήκαμε και το κάναμε πράξη για να τα ευχαριστήσουμε.

Το να τους φέρουμε μία λιχουδιά από την έξοδό μας

Όταν λείπουμε από το σπίτι για να δούμε φίλους ή να κάνουμε κάποιες δουλειές, αυτό δεν αρέσει και τόσο στα παιδιά, που ιδανικά, θα ήθελαν να μάς μονοπωλούν όλη τη μέρα! Αν επιστρέψουμε στο σπίτι με μία μικρή λιχουδιά από την έξοδό μας, όπως το κουλουράκι που μάς σέρβιραν με τον καφέ, θα τους δείξουμε ότι ακόμα και όταν είμαστε μακριά τους, οι σκέψεις μας είναι μαζί τους.

Το να τους φτιάξουμε μία κάρτα για ευχές με δική μας ζωγραφιά

Πόσες ζωγραφιές και καλλιτεχνικές δημιουργίες δεν λαμβάνει κάθε γονιός από τα παιδιά του! Σκεφτείτε τώρα αν οι ρόλοι αντιστρέφονταν και είσασταν εσείς αυτός που θα δημιουργούσε κάτι ο ίδιος για αυτά. Εκτός του ότι δεν το περιμένουν, τα παιδιά ξέρουν καλά ότι βάλατε σκέψη, προσπάθεια και χρόνο για να φτιάξετε κάτι που να τους αρέσει. Και αυτό είναι ανεκτίμητο για τα παιδιά!

Το να ζητήσουμε τη γνώμη τους σε κάτι που μάς απασχολεί

Για τα παιδιά είμαστε μεγάλοι και τρανοί γίγαντες που τα ξέρουν όλα, και όλα τα μπορούν! Ξέροντας όμως εμείς πως δεν είναι ακριβώς έτσι, μπορούμε σε οποιοδήποτε ζήτημα μας απασχολεί να ζητήσουμε απλά τη γνώμη τους. Εκτός του ότι είναι πιθανό να τα αιφνιδιάσουμε ευχάριστα, τους δίνουμε αξία δίνοντάς τους την ευκαιρία να προτείνουν εκείνα μία λύση και να νιώσουν για λίγο ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με εμάς (γνώσεων και ικανοτήτων). Μην ξαφνιαστείτε αν ακούσετε από το παιδί σας την ιδανική λύση που δεν πέρασε καν από το μυαλό σας! Τα παιδιά έχουν ζωντανή φαντασία, είναι ευρηματικά και πολύ πιο πρακτικά απ’ό,τι νομίζουμε εμείς οι μεγάλοι.

Δείξτε λοιπόν στα παιδιά σας την αγάπη σας με κάθε ευκαιρία που θα σάς δοθεί, και θα την λάβετε πίσω 100 φορές!