Μία πρώτη συζήτηση με το παιδί για το σεξ [πριν την Α'Δημοτικού]
Επικαιρότητα ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Μία πρώτη συζήτηση με το παιδί για το σεξ [πριν την Α’Δημοτικού]

September 8, 2021

author:

Parenting.gr

Μία πρώτη συζήτηση με το παιδί για το σεξ [πριν την Α’Δημοτικού]

Ανάγνωση σε 2′

Μπορεί το παιδί μας έως τα 6 του χρόνια να μας έχει ήδη ρωτήσει κάποια πράγματα για το σεξ, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση, πριν το παιδί μας ξεκινήσει στην Α’Δημοτικού, είναι θεμιτό να κάνουμε μία πρώτη συζήτηση μαζί του, καθώς στο σχολείο θα μπει σε ένα νέο περιβάλλον όπου εκτός από παιδιά της ηλικίας του θα συναντήσει και μεγαλύτερα παιδιά και μπορεί να ακούσει κάτι σχετικό με το σεξ που δεν αποκλείεται να παρανοήσει αν δεν έχει κάποιες βασικές πληροφορίες.

Πώς όμως μιλάμε σε ένα 5χρονο – 6χρονο για το σεξ;

Τα βιβλία για αυτές τις ηλικίες γύρω από το ανθρώπινο σώμα είναι μία πολύ καλή αρχή. Ο τρόπος που θα περάσουν το μήνυμα είναι μελετημένος και μάς γλιτώνουν από πιθανά σφάλματα που μπορεί να μπερδέψουν το παιδί.

Το παιδί όμως θα έχει κάποιες ερωτήσεις και είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι να τις απαντήσουμε. Αν αιφνιδιαστούμε και αντιδράσουμε έντονα σαν να είναι ένα θέμα ταμπού, μπορεί το παιδί να ενοχοποιηθεί και να νιώσει ότι έκανε κάτι λάθος, κάτι που δεν θέλουμε, γιατί είναι πιθανό να φοβηθεί και να μην ξαναρωτήσει. Θέλουμε λοιπόν να κρατήσουμε μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, ειδικά για θέματα όπως το σεξ και η σεξουαλικότητα.

Είναι απόλυτα αποδεκτό λοιπόν να του πούμε ότι τα μωρά προέρχονται από μία πράξη αγάπης των γονιών που λέγεται «κάνω έρωτα» ή σεξ, όπου το σπέρμα (πολλαπλοί σπόροι) από το σώμα του μπαμπά συναντά ένα αυγό στο σώμα της μαμάς, το ωάριο. Αν μάς ρωτήσει, μπορούμε να του πούμε και το πώς μπαίνει στο σπέρμα στο σώμα της μαμάς. Μπορούμε να σχολιάσουμε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας είτε τους επίσημους όρους για τα μέρη του σώματος ή αυτούς με τους οποίους είναι εξοικειωμένο το παιδί μας.

Επίσης, μπορούμε να αναφέρουμε ότι αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να γεννηθεί ένα μωρό, αλλά ότι υπάρχουν και άλλοι.

Είναι σημαντικό να πούμε στο παιδί ότι το σεξ είναι κάτι που κάνουν μόνο οι μεγάλοι. Δεν είναι κακό όμως να του πούμε ότι δε το κάνουν μόνο όταν θέλουν να κάνουν ένα μωρό, αλλά και όταν απλώς θέλουν να βρεθούν κοντά ο ένας με τον άλλο σαν μία ένδειξη αγάπης και για απόλαυση.

Αν το παιδί μας σταματήσει τις ερωτήσεις δε χρειάζεται να το φορτώσουμε με πολλές επιπλέον πληροφορίες που μπορεί να το κουράσουν. Συζητήσεις γύρω από το σεξ θα έχουμε συχνά καθώς το παιδί μεγαλώνει και θα θέλει να ξέρει περισσότερα. Έτσι, θα μάθει ότι είναι κάτι φυσιολογικό που είναι μέρος της ζωής. Για να νιώθει άνετα, μπορούμε να του πούμε ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί πάντα να μάς ρωτάει όταν έχει απορίες.

Ο λόγος που είναι σημαντικό να απαντήσουμε με προθυμία στις ερωτήσεις του και να μην το αποθαρρύνουμε, είναι επειδή είναι θεμιτό να ξέρει ότι μπορεί πάντα να έρχεται σε εμάς για οτιδήποτε θέλει να μάθει. Προσπαθούμε λοιπόν να κρατήσουμε μία στάση θετική ή τουλάχιστον ουδέτερη – εξάλλου, το παιδί αυτής της ηλικίας δεν ξέρει ακόμα ότι τα θέματα γύρω από το σεξ μπορεί να μάς φέρουν σε δύσκολη θέση.

Αν δεν ξέρουμε πώς να του απαντήσουμε σε κάτι που θα μάς ρωτήσει, μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο λέγοντας ‘Αυτό είναι μία πολύ καλή ερώτηση – θα το κοιτάξω και θα σου απαντήσω λίγο αργότερα, εντάξει;’

Όταν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δεν ξεχνάμε να επαναφέρουμε το θέμα.

Η ενημέρωση των παιδιών γύρω από το σεξ με τον κατάλληλο τρόπο ανάλογα με την ηλικία τους, έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να επιδεικνύουν μία πιο υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά μεγαλώνοντας. Ξεκινήστε λοιπόν από νωρίς, μιλήστε με ειλικρίνεια και δείξτε στο παιδί ότι οι ερωτήσεις του είναι πάντα καλοδεχούμενες.