Μήπως το παιδί σας φοβάται τα σκυλιά;
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Μήπως το παιδί σας φοβάται τα σκυλιά;

August 10, 2022

author:

Parenting.gr

Μήπως το παιδί σας φοβάται τα σκυλιά;

Η εικόνα του παιδιού που είναι αγκαλιά με έναν σκύλο δεν είναι απαραίτητα ο κανόνας για όλα τα παιδιά. Υπάρχουν πολλά παιδιά που φοβούνται τα σκυλιά και δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή μαζί τους. Πώς διαχειριζόμαστε όμως μια τέτοια φοβία όταν ξέρουμε ότι τα οφέλη από την επαφή με έναν σκύλο είναι αναρίθμητα για τον άνθρωπο. Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και τα παιδιά μόνο καλούν έχουν να εισπράξουν από μια τέτοια σχέση. Πώς βοηθάμε το παιδί να διαχειριστεί τη φοβία του για τα σκυλιά;

-Το παιδί πρέπει να έρθει σε επαφή με το κουτάβι

Ένα παιδάκι που φοβάται τα σκυλιά, πιθανόν να μην φοβηθεί ένα νεογέννητο κουτάβι. Σαφώς δεν φέρνουμε σε επαφή το παιδί με ένα κουτάβι που ακόμη δεν έχει κάνει τα εμβόλιά του. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πιο εύκολο να πολεμήσετε τη φοβία του παιδιού σας με ένα μωρό σκύλο παρά με έναν μεγάλο και ζωηρό σκυλάκο. Και τα κουτάβια είναι ζωηρά. Είναι όμως ζωηρά με άλλον τρόπο και άλλη χάρη. Δεν έχουν τρομαχτικά δόντια και το γάβγισμά τους είναι μάλλον αστείο και γλυκό.

-Ένα ήσυχο μέρος

Τα σκυλιά δεν είναι ρομποτάκια. Ένα σκυλάκι σε ένα μέρος με πολύ κόσμο και πολλή φασαρία, θα αντιδράσει με περισσότερη ενέργεια και θα είναι σαστισμένο και σίγουρα όχι ο εαυτός του. Φροντίστε, λοιπόν, να βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να έρθουν σε επαφή ο σκύλος με το παιδί σας. Ήρεμα, ήσυχα και χωρίς διάφορα να τους αποσπούν την προσοχή.

-Μην διατάζετε τον σκύλο να κάθεται προσοχή μπροστά στο παιδί

Φοβίζοντας τον σκύλο ώστε να κάθεται προσοχή όταν βλέπει το παιδί, προκαλείτε χωρίς να το θέλετε, το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο σκύλος θα βλέπει το παιδί και θα νιώθει φόβο και όχι σεβασμό και αγάπη. Κάπως έτσι, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να αντιδράσει με λάθος τρόπο εξαιτίας ενός λάθος ερεθίσματος που μπορεί να δεχθεί από το παιδί. Και τότε, ούτε ο σκύλος θα φταίει, ούτε φυσικά και το παιδί σας.

-Να έχετε υπομονή και να είστε εκεί…

Μέχρι να συνηθίσουν ο ένας τον άλλον, δηλαδή το παιδί τον σκύλο και αντίστροφα, μην τους αφήνετε ποτέ μόνους. Το παιδί μπορεί χωρίς λόγο να πανικοβληθεί από την παρουσία του σκύλου και με τις πράξεις του να προκαλέσει σύγχυση στον σκύλο με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις του να μην αρέσουν στο παιδί. Μέχρι, λοιπόν να βεβαιωθείτε ότι οι δυο τους τα πηγαίνουν καλά και το παιδί σας δεν φοβάται, καλό είναι να είστε πάντα εκεί.

-Αν δεν έχετε σκύλο και πάλι μπορείτε να δουλέψετε πάνω στη φοβία του παιδιού σας

Αν πάλι δεν έχετε σκύλο και ούτε σκοπεύετε να αποκτήσετε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δουλέψετε πάνω στη φοβία του παιδιού σας με τα σκυλιά. Μπορεί εσείς να μην έχετε σκύλο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν θα συναντήσει ποτέ κάποιον στη ζωή του. Τι μπορείτε να κάνετε; Βρείτε βιβλία που να μιλούν για την υπέροχη σχέση ανάμεσα στον σκύλο και στον άνθρωπο. Ακόμη, δείτε μαζί του ταινίες που να περιγράφουν αυτή τη σχέση. Και φυσικά, επισκεφθείτε ανθρώπους με σκύλους ή πηγαίνετε φαγητό στα αδέσποτα της γειτονιάς.

Originally posted 2018-05-14 18:29:28.