Μελέτη: ανώφελη η αφαίρεση αμυγδαλών για 7 στα 8 παιδιά
Επικαιρότητα

Μελέτη: ανώφελη η αφαίρεση αμυγδαλών για 7 στα 8 παιδιά

November 6, 2018

author:

Parenting.gr

Μελέτη: ανώφελη η αφαίρεση αμυγδαλών για 7 στα 8 παιδιά

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η αφαίρεση των αμυγδαλών φαίνεται πως είναι ανώφελη και περιττή για 7 στα 8 παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή, δηλαδή αφαίρεση των αμυγδαλών τους.

Η νέα βρετανική επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ και με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας Τομ Μάρσαλ, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of General Practice. Για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα από την έρευνα, εξετάστηκαν ιατρικά αρχεία από 1,6 εκατομμύρια παιδιά, τα 18.271 εκ των οποίων είχαν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή, στο χρονικό διάστημα από το 2005-2016.

Τα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρουν ότι μόνο τα 2,144 παιδιά είχαν ουσιαστικό λόγο να κάνουν αφαίρεση των αμυγδαλών τους και είχαν κάποιο όφελος από αυτήν. Μιλάμε για το πολύ χαμηλό ποσοστό του 11,7%! Από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκαν 15.764 παιδιά που είχαν κάθε λόγο να κάνουν αμυγδαλεκτομή και μόνο το 14% αυτών των παιδιών υποβλήθηκε στην εν λόγω χειρουργική επέμβαση.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, για να ωφεληθεί ένα παιδί από την αμυγδαλεκτομή, πρέπει να έχει 7 τουλάχιστον διαγνωσμένα περιστατικά πονόλαιμου σε 1 χρόνο. Σύμφωνα με τη μελέτη, πολλά από τα παιδιά που έκαναν αφαίρεση των αμυγδαλών δεν είχαν τέτοια συχνότητα. Όπως μάλιστα δήλωσε ο Τομ Μάρσαλ: «Τα παιδιά που έχουν λιγότερους πονόλαιμους, δεν ωφελούνται συνήθως από την αφαίρεση των αμυγδαλών, επειδή ούτως ή άλλως οι πονόλαιμοι τείνουν να εξαφανιστούν μόνοι τους. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα που να δικαιολογείται η αμυγδαλεκτομή. Μάλιστα μπορεί μάλλον να βλαφτούν παρά να ωφεληθούν από την επέμβαση».