Μαξιλάρια: πότε και ποια είναι κατάλληλα για το παιδί σας;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Μαξιλάρια: πότε και ποια είναι κατάλληλα για το παιδί σας;

January 5, 2018

author:

Parenting.gr

Μαξιλάρια: πότε και ποια είναι κατάλληλα για το παιδί σας;

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της μητέρας είναι πότε μπορεί να αρχίσει να βάζει μαξιλάρι στο παιδί της και ποιο μαξιλάρι είναι κατάλληλο ανάλογα με την ηλικία του. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν μαξιλάρι μετά την ηλικία των 2 ετών αφού τότε αρχίζουν να αποκτούν τον έλεγχο του κεφαλιού τους κατά τον ύπνο. Σε κάθε περίπτωση, είναι λάθος να βάζουμε μαξιλάρι στην κούνια του βρέφους. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικότερα, ποια μαξιλάρια είναι τα σωστά μαξιλάρια για τα παιδιά.

Τους πρώτους 4 μήνες το μαξιλάρι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για ένα βρέφος. Το βρέφος ως τότε δεν στηρίζει και δεν ελέγχει το κεφάλι του, με αποτέλεσμα η χρήση του μαξιλαριού να του εξασφαλίζει μόνο μια χειρότερη στάση ύπνου και τίποτα περισσότερο. Συνέπεια της κακής στάσης ύπνου θα είναι τα προβλήματα στον αυχένα και στη σπονδυλική στήλη του. Ακόμη, μπορεί με το μαξιλάρι να φράξει τη μύτη με το στόμα του και να κινδυνεύσει από ασφυξία.

Τα χαρακτηριστικά του παιδικού μαξιλαριού:

Το μέγεθος το παιδικού μαξιλαριού είναι μικρότερο από εκείνο των ενηλίκων. Ένα ικανοποιητικό παιδικό μαξιλάρι πρέπει να είναι περίπου 30-40 εκατοστά σε μήκος και το πάχος του να μην ξεπερνά τα 5-7 εκατοστά. Σε καμία περίπτωση πιο μεγάλο ή πιο παχύ.

Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το μαξιλάρι είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία του παιδιού. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε για τη μη ύπαρξη αλλεργιογόνων υλικών όπως είναι τα φτερά ή τα πούπουλα. Ένα μαξιλάρι από 100% βαμβάκι είναι η καλύτερη επιλογή για το παιδί σας.

Όχι στα ανατομικά μαξιλάρια για παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Από την ηλικία των 5 ετών και πάνω όμως, είναι σκόπιμο να επιλέγετε για το παιδί σας ένα μαξιλάρι σε κυματιστό σχήμα και με τη δυνατότητα συγκράτησης του σχήματος του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης του παιδιού. Τέτοια μαξιλάρια είναι τα μαξιλάρια από αφρό (foam) που παίρνουν στην πραγματικότητα το σχήμα της καμπύλης του αυχένα του παιδιού σας.

Σε συνδυασμό με το μαξιλάρι καλό είναι να επανεξετάσετε την ποιότητα του στρώματος στο οποίο κοιμάται το παιδί σας. Ένα ημίσκληρο στρώμα είναι η πιο σωστή επιλογή για τον ύπνο του παιδιού σας.