5+1 μαγικές φράσεις για να γαληνέψεις ένα παιδί
ΠΑΙΔΙ

5+1 μαγικές φράσεις για να γαληνέψεις ένα παιδί

March 24, 2023

author:

Parenting.gr

5+1 μαγικές φράσεις για να γαληνέψεις ένα παιδί

Τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι προνόμιο των μεγάλων μόνο. Πολύ συχνά τα παιδιά νιώθουν θλίψη, απογοήτευση, θυμό, στεναχώρια και άγχος. Ναι, τα παιδιά αγχώνονται και πολλές φορές το ότι μπορεί να δείχνουν κάπως ανήσυχα ή υπερκινητικά και ζωηρά οφείλεται στο άγχος τους και μόνο σε αυτό. Ας δούμε 5+1 μαγικές φράσεις που μπορούν να ηρεμήσουν και να γαληνέψουν ένα παιδί ό,τι και αν το απασχολεί…

1. Μπορείς να μου ζωγραφίσεις αυτό που αισθάνεσαι;

Το παιδί μπορεί να είναι σε μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να περιγράψει με λέξεις αυτό που αισθάνεται. Προτρέψτε το να το ζωγραφίσει ή έστω να ζωγραφίσει κάτι που να αντιπροσωπεύει την κατάστασή του και το πώς νιώθει.

2. Σ’ αγαπώ. Είσαι ασφαλής!

Τα παιδιά μπορούν να νιώσουν ανασφάλεια για απίστευτους λόγους που συχνά μπορεί σε εμάς να μοιάζουν παράλογοι. Για τα παιδιά δεν είναι. Λέγοντάς τους ξανά και ξανά ότι είναι ασφαλή, τα κάνουμε να καθησυχάζουν τις ανησυχίες τους και να νιώθουν ότι οι λύσεις είναι στην αγκαλιά μας.

3. Είμαστε ομάδα!

Μερικές φορές χρειάζεται να λέμε στα παιδιά ότι αν και κηδεμόνες τους είμαστε μαζί τους ένα. Είμαστε ομάδα. Φυσικά και είμαστε εκείνοι που αποφασίζουν για αυτά, αλλά η έννοια της ομάδας, κάνει τα παιδιά να νιώθουν ότι με τους γονείς τους μπορούν να μοιράζονται πράγματα, να διασταυρώνουν απόψεις και να βάζουν κοινούς στόχους.

4. Έλα να «αποκωδικοποιήσουμε» αυτό που νιώθεις

Βοηθάμε το παιδί να κάνει φύλλο και φτερό αυτό που αισθάνεται και το ταλαιπωρεί. Το βάζουμε στη διαδικασία να εξερευνήσει τους φόβους του. Να τους ψάξει και να τους κατακτήσει.

5. Κι εγώ φοβάμαι και αγχώνομαι και είμαι νευρική μερικές φορές…

Όλα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι πρωτόγνωρα για ένα παιδί και δεν αποκλείεται να νιώθει ότι πρόκειται για κάτι φοβερό που δεν θα περάσει και που συμβαίνει σε εκείνο μόνο. Λέγοντάς του ότι συμβαίνει και σε εσάς αλλά και σε όλους, το παιδί νιώθει λιγότερο μόνο σ’ αυτήν την ταλαιπωρία του.

6. Ποιο πιστεύεις πως είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί;

Απομυθοποιήστε τον μεγαλύτερο από τους μεγαλύτερους φόβους του παιδιού σας. Αφήστε το να σας πει ποιο πιστεύει ότι είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί από αυτό που νιώθει και απομυθοποιήστε το. Μπορείτε να το κάνετε και σωστά. Για παράδειγμα, όχι με φανταστικά πράγματα αλλά πραγματικές πληροφορίες. Ακούστε ποια είναι η ανησυχία του παιδιού σας και ύστερα ανοίξτε εγκυκλοπαίδειες, μπείτε στο Διαδίκτυο και αναζητήστε πειστικές απαντήσεις.

Originally posted 2018-10-27 15:15:55.