Λόγοι για να απολύσετε μια νταντά
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ Τα προβλήματα

Λόγοι για να απολύσετε μια νταντά

June 16, 2018

author:

Parenting.gr

Λόγοι για να απολύσετε μια νταντά

Το να βρει κανείς την κατάλληλη νταντά για τη φροντίδα των παιδιών του δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. Επαγγελματίες του είδους υπάρχουν και ευτυχώς, ωστόσο θέλει πολλή τύχη και ακόμη περισσότερο σωστό ψάξιμο και σωστή απόφαση. Δεν επιλέγουμε μια νταντά επειδή μας λέει αυτά που θέλουμε να ακούσουμε ή επειδή μας κολακεύει. Υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα πρέπει η νταντά να μας απαντήσει για να καταλήξουμε ότι είναι η κατάλληλη για τις ανάγκες της δικής μας οικογένειας. Ας δούμε ωστόσο κάποιους πολύ βασικούς λόγους, που θα μας έκαναν να απολύσουμε τη νταντά χωρίς δεύτερη σκέψη.

-Η υποψία ότι κακοποιεί το παιδί

Η υποψία ότι η νταντά κακοποιεί το παιδί, είναι ο πλέον ικανός λόγος για να διακόψουμε τη συνεργασία μαζί της. Οι γονείς πρέπει να παρατηρούν με προσοχή το παιδί για να διαγνώσουν αλλαγές. Παράξενες μελανιές και σημάδια που το παιδί δεν είχε, τρομαγμένο βλέμμα, ξαφνικά κλάματα, αποτελούν ενδείξεις κλειδιά ότι η νταντά κακοποιεί το παιδί. Ακόμη, πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι η κακοποίηση δεν είναι πάντα σωματική. Κακοποίηση είναι και η πνευματική κακοποίηση ή η συναισθηματική. Ένα φοβισμένο παιδί προκειμένου να καθίσει ήσυχα ή να φάει το φαγητό του, είναι ένα παιδί με τραύμα και αυτό κανένας γονιός δεν το θέλει και κανένα παιδί δεν το αξίζει.

-Κλοπή

Αν διαπιστώσετε ότι η νταντά σας κλέβει οτιδήποτε από το σπίτι και είστε σίγουροι για αυτό, δεν υπάρχει λόγος για δεύτερες σκέψεις. Πρέπει να διακόψετε τη συνεργασία μαζί της αφού αυτό δείχνει πολλά περισσότερα πέρα από το προφανές.

-Καπνίζει ή πίνει αλκοόλ ενώ είναι με το παιδί

Το παθητικό κάπνισμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία ενός παιδιού. Η νταντά απαγορεύεται να καπνίζει ενώ βρίσκεται σε ώρα εργασίας. Ομοίως απαγορεύεται και να καταναλώνει αλκοόλ. Οι λόγοι ευνόητοι. Η νταντά πρέπει να είναι σε εγρήγορση όταν βρίσκεται με το παιδί. Από την άλλη, οι εξαρτήσεις είναι κακός σύμβουλος και συνιστούν την ακαταλληλότητα του ατόμου σε έναν ρόλο σαν αυτόν. Μια νταντά που δεν μπορεί να μην καταναλώσει αλκοόλ τις ώρες που εργάζεται είναι μια νταντά με εξάρτηση. Άρα ακατάλληλη.

-Είναι ικανή η νταντά να φροντίσει σωστά το παιδί;

Η φροντίδα ενός παιδιού δεν είναι απλή υπόθεση. Η νταντά έχει έναν πολύ δύσκολο ρόλο. Σκεφθείτε ότι αν η δασκάλα έχει την ευθύνη να μάθει πράγματα στο παιδί, να το διαπαιδαγωγήσει με τον τρόπο της και να το διδάξει, η νταντά έχει όλα αυτά και φυσικά να φροντίσει και την σωματική ακεραιότητα του παιδιού αλλά και τη σωματική του φροντίδα ή το φαγητό του. Αν διαπιστώνετε ότι η νταντά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με όλα αυτά και ότι τα περισσότερα από τα σημαντικά παραμελούνται, τότε δεν είναι μια νταντά ικανή για τη δική σας περίπτωση. Θα μπορούσε να είναι εντάξει με ένα μεγαλύτερο παιδί, που πιθανόν δεν χρειάζεται να ταΐσει και να κάνει μπάνιο, αλλά όχι για ένα παιδί που χρειάζεται περισσότερη φροντίδα.

-Δεν συμβαδίζει με τους κανόνες που έχετε θέσει για το μεγάλωμα του παιδιού

Η νταντά έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο μεγάλωμα του παιδιού και γι’ αυτό πρέπει να συμβαδίζει με τους κανόνες που έχουν θέσει οι γονείς. Πολλές νταντάδες περνούν με τα παιδιά περισσότερο χρόνο από ότι οι ίδιοι οι γονείς. Κάπως έτσι, είναι αναγκαίο να ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες διαπαιδαγώγησης που συμφωνήθηκαν από την αρχή της συνεργασίας. Αν λοιπόν η νταντά δεν τους ακολουθεί, θα πρέπει να της γίνει κάποια σύσταση και αν δεν αλλάξει στάση, δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει η απομάκρυνσή της.

Πηγή: Nanny.gr