Κρανιακή πηγή βρέφους: το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του μωρού σας
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Κρανιακή πηγή βρέφους: το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του μωρού σας

January 14, 2023

author:

Parenting.gr

Κρανιακή πηγή βρέφους: το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του μωρού σας

Ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο που ανησυχεί τους νέους γονείς είναι η κρανιακή πηγή του βρέφους. Πρόκειται για εκείνο το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του νεογέννητου βρέφους που μοιάζει εξαιρετικά ευάλωτο. Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι μπορεί άθελά τους να τραυματίσουν αυτό το ευαίσθητο σημείο στο κεφάλι του μωρού και το αντιμετωπίζουν σαν κάτι το εξαιρετικά εύθραυστο. Εξίσου τρομακτικό μπορεί να είναι και για εκείνους το γεγονός ότι κάποιες φορές μοιάζει σαν να πάλλεται.

Η κρανιακή πηγή του βρέφους στην πραγματικότητα δεν είναι μία αλλά δύο! Πιο τρομακτικό ακόμα, σωστά; Πρόκειται για σημεία από πολύ δυνατή και γερή μεμβράνη στο κεφαλάκι του μωρού. Μεμβράνη που αντέχει και μπορεί να προστατεύσει το νεογέννητο αλλά οπωσδήποτε ως ευαίσθητες περιοχές, απαιτούν ειδική προσοχή. Αν αναρωτιέστε γιατί υπάρχουν αυτά τα ευαίσθητα και φοβιστικά σημεία στο κεφαλάκι του μωρού σας, η απάντηση είναι απλή. Ο ένας λόγος είναι γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι κρανιακές πηγές επιτρέπουν στο κεφάλι του εμβρύου να αποκτήσει τέτοιο σχήμα ώστε να μπορέσει να διασχίσει όλο το γεννητικό σύστημα της μητέρα κατά τον τοκετό. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί επιτρέπουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου ως τον 12ο μήνα της ζωής του βρέφους.

Η μεγαλύτερη από τις δύο κρανιακές πηγές βρίσκεται στην κορυφή της κεφαλής του βρέφους και έχει σχήμα διαμαντιού. Το πλάτος της μπορεί να φτάνει και τα 5 εκατοστά. Όταν το μωρό είναι 6 μηνών η πρόσθια κρανιακή πηγή αρχίζει σιγά σιγά να κλείνει και μέχρι τον 18ο μήνα έχει κλείσει εντελώς. Η κρανιακή πηγή είναι πιθανό να πάλλεται σε διάφορες φάσεις. Για παράδειγμα όταν το μωρό κλαίει είναι πιθανό να φουσκώνει με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο εγκεφαλικός παλμός. Οι ειδικοί αναφέρουν πως όταν η κρανιακή πηγή μοιάζει να διηθεί (δηλαδή να πηγαίνει προς τα μέσα) αυτή είναι μια ένδειξη σοβαρής αφυδάτωσης του βρέφους.

Η οπίσθια κρανιακή πηγή βρίσκεται στο πίσω μέρος της κεφαλής του μωρού σας. Είναι μικρότερη και το σχήμα της είναι τριγωνικό. Μετά τον 3ο μήνα θα απαλλαγείτε από την παρουσία της αφού συνήθως μέχρι τότε έχει κλείσει.

Originally posted 2018-10-03 19:09:47.