Κοινωνικοποίηση: όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Κοινωνικοποίηση: όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά

January 8, 2018

author:

Parenting.gr

Κοινωνικοποίηση: όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά

Ένα παιδί που έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά, είναι ένα παιδί που θα περάσει καλύτερα στη ζωή του. Θα ήταν λάθος να βγάλετε απότομα το παιδί σας στην κοινωνία και να έχετε την απαίτηση από αυτό να κάνει φίλους και να έχει κοινωνική δραστηριότητα. Η κοινωνικοποίηση ενός παιδιού πρέπει να ξεκινά από την πρώτη μέρα της ζωής του. Η κοινωνικοποίηση είναι καθημερινή προσπάθεια και περνά από στάδια που μοιάζουν με σκαλοπάτια. Είναι αδύνατον να φτάσεις στο τελευταίο σκαλί αν έχεις παραλείψει κάποια στο ενδιάμεσο. Ας δούμε, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί ώστε να κοινωνικοποιηθεί σωστά και ομαλά.

-Η κοινωνικοποίηση του νεογέννητου βρέφους
Το νεογέννητο βρέφος έχεις ανάγκη κυρίως την μαμά του. Η επιβίωσή του εξαρτάται από την μητέρα του, ωστόσο δεν παύει όσο κι αν ακούγεται παράξενο να είναι ήδη μια αυτόνομη ύπαρξη που πρέπει να αρχίσει να κοινωνικοποιείται. Κάπως έτσι, θα ήταν καλό αν επιτρέπατε σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε, να το κρατήσουν στην αγκαλιά τους και να του μιλήσουν τρυφερά. Ο μπαμπάς, η γιαγιά και ο παππούς, οι θείοι αλλά και η καλύτερή σας φίλη. Τίποτα κακό δεν πρόκειται να του συμβεί, αν όσο κάνετε το μπάνιο σας, το μωρό σας δέχεται τα χάδια άλλων ανθρώπων που βλέπει έτσι κι αλλιώς συχνά και που τους εμπιστεύεστε.

-Το μωρό σας στον βρεφονηπιακό σταθμό ή στη φροντίδα άλλης γυναίκας
Ακόμη και το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας, αφορμή για κοινωνικοποίηση του παιδιού σας είναι. Αν επιλέξετε να το πάτε σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό, φροντίστε ώστε τη μια μέρα να πάτε μαζί και να μείνετε και εσείς για λίγη ώρα ώστε να γνωρίσει τις υπεύθυνες του χώρου αλλά και τον χώρο. Τις επόμενες μέρες μπορείτε να το αφήσετε μόνο του εκεί για μία ώρα και κάθε τόσο να αυξάνετε τον χρόνο που μένει εκεί μέχρι να συνηθίσει όλο το προγραμματισμένο ωράριο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και αν έχετε επιλέξει να το φροντίσει κάποια νταντά κατά την απουσία σας. Θα πρέπει το παιδί να αλληλεπιδράσει μαζί της πριν το αφήσετε εντελώς μόνο του με τη νταντά. Οπωσδήποτε πιο εύκολα είναι τα πράγματα αν τον ρόλο αυτό αναλάβει η γιαγιά, αφού πρόκειται για οικείο πρόσωπο. Και πάλι όμως μην αποχωριστείτε ο ένας τον άλλον απότομα…

-Η παρέα με τα άλλα μωρά
Σίγουρα θα έχετε δει πώς γελάνε μεταξύ τους όταν βλέπουν άλλα μωρά. Ο λόγος δεν είναι άλλος βέβαια από το γεγονός ότι χαίρονται. Δώστε τους, λοιπόν, την ευκαιρία να κάνουν παρέα με άλλα μωράκια. Αν δεν υπάρχουν συνομήλικα στο περιβάλλον σας –οικογενειακό και φιλικό- αυτό δεν είναι λόγος για να απομονώσετε το παιδί σας. Προσπαθήστε να καλέσετε στο σπίτι σας μητέρες με μωρά από τον παιδικό σταθμό ή από τον παιδότοπο. Με προσοχή φυσικά. Μπορείτε ακόμη να εντάξετε το μωρό σας σε ομάδες. Μπορείτε για παράδειγμα να το γράψετε σε κολυμβητήριο για βρέφη. Η κολύμβηση κάνει καλό και στην υγεία του και στην κοινωνικοποίησή του.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως για να γίνει κοινωνικό ένα παιδί πρέπει να παραδειγματιστεί από τους γονείς του. Αν εσείς είστε «σπίτι, δουλειά, σπίτι» και δεν έχετε κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους, «ανοιχτό σπίτι» όπως θα έλεγε η μαμά σας, το παιδί δεν έχει ένα σχετικό βίωμα. Πρέπει εσείς να γίνετε πρώτα το κοινωνικοποιημένο καλό παράδειγμα και πρότυπο.