Κλαίνε τα μωρά μέσα στη μήτρα;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Κλαίνε τα μωρά μέσα στη μήτρα;

April 21, 2021

author:

Parenting.gr

Κλαίνε τα μωρά μέσα στη μήτρα;

Στο υπερηχογράφημα μπορείτε να δείτε το μωρό σας να κάνει μπουνίτσες τα χεράκια του, να πιάνει τα πόδια του ή ακόμη και να πιπιλάει το δάχτυλό του. Καθώς αναπτύσσεται, κάνει όλο και περισσότερα πράγματα που μοιάζουν πραγματικά με όσα κάνει ένα μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του. Τι γίνεται όμως με το κλάμα; Κλαίνε τα μωρά μέσα στη μήτρα;

Οι ερευνητές άρχισαν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι κάνει ένα μωρό μέσα στην κοιλιά της μαμάς του, όταν άρχισαν να διαπιστώνουν πόσο μεγάλη ανάγκη έχει τη φωνή της μητέρας του το νεογέννητο βρέφος αμέσως μετά τη γέννησή του. Πόσο πολύ την αναγνωρίζει, τη χρειάζεται και αλληλεπιδρά μαζί της. Κάπως έτσι άρχισαν να ερευνούν το αν το μωρό αναγνωρίζει μέσα από την κοιλιά της μητέρας του τη φωνή της ή αν αυτομάτως γνωρίζει ποια είναι η μητέρα του, μετά τη γέννησή του, από ένστικτο. Σήμερα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν φωνές –με κυριότερη εκείνη της μητέρας τους- ήδη από όταν είναι στη μήτρα και φυσικά έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με αυτές. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες απέδειξαν ότι τα βρέφη ανταποκρίνονται πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε σε κάθε ερέθισμα που δέχονται.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη το 2015, διαπιστώθηκε πως το μικρότερο παιδί που καταγράφηκε να ανταποκρίνεται σε κάποιον ήχο ενώ βρισκόταν μέσα στη μήτρα, ήταν μόλις 16 εβδομάδων, πριν καν αναπτυχθούν τα αυτιά του εμβρύου δηλαδή! Η μελέτη ακόμη διαπίστωσε ότι με τη συζήτηση και το χάδι, το έμβρυο αντιδρά περισσότερο προσπαθώντας να εκφραστεί μέσω κινήσεων όπως είναι οι κλωτσιές και οι «σβούρες» μέσα στην κοιλιά της μαμάς του. Με βεβαιότητα, λοιπόν, ξέρουμε ότι το έμβρυο αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από την μήτρα και μάλιστα εξαιρετικά νωρίς. Το έμβρυο αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως είναι οι ήχοι, το φως, τα χάδια. Τι γίνεται όμως με το κλάμα; Κλαίει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντηθεί κάτι τέτοιο. Όλη αυτή η ποσότητα του αμνιακού υγρού, δεν επιτρέπει ώστε να αποδειχθεί αν ένα μωρό μέσα στην κοιλιά της μαμάς του κλαίει με δάκρυα. Από την άλλη, το μωρό μέσα στην μήτρα δεν έχει πολλά για τα οποία θα ήθελε να παραπονεθεί. Η κατάσταση εκεί μέσα είναι ακριβώς ό,τι θέλει. Έχει ζεστασιά, επαφή με τη μαμά του και νιώθει ασφάλεια. Οι επιστήμονες ωστόσο υποστηρίζουν πως ναι τα μωρά κλαίνε μέσα στη μήτρα όμως όχι με τον τρόπο και τη συχνότητα που κλαίνε έξω από αυτήν. Το κλάμα του μωρού μέσα στη μήτρα είναι ένα βουβό κλάμα. Μελετητές της συμπεριφοράς του μωρού μέσα και έξω από τη μήτρα, λένε πως το μωρό εντός της μήτρας κάνει ακριβώς τις κινήσεις που κάνει ένα μωρό όταν κλαίει. Ανοίγει διάπλατα το στόμα του και ζαρώνει τα ματάκια του. Το γεγονός όμως ότι είναι στο αγαπημένο του περιβάλλον δεν το κάνει να κλαίει συχνά, παρά μόνον όταν για κάποιον λόγο αγχώνεται ή… βαριέται!

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το μωρό μπορεί να κλαίει και μέσα στη μήτρα, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να ανησυχεί και να αγχώνει την έγκυο γυναίκα. Ας μην ξεχνάμε πως το κλάμα ενεργοποιεί νευρώνες του εγκεφάλου του μωρού και στην πραγματικότητα θεωρείται από την επιστήμη ως ορόσημο της σωστής ανάπτυξης.

Originally posted 2018-02-07 06:59:58.