Κι όμως ένα παιδί μπορεί να κινδυνεύει μέσα στο ίδιο του το σπίτι
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Κι όμως ένα παιδί μπορεί να κινδυνεύει μέσα στο ίδιο του το σπίτι

October 16, 2018

author:

Parenting.gr

Κι όμως ένα παιδί μπορεί να κινδυνεύει μέσα στο ίδιο του το σπίτι

Θα πιστεύατε ποτέ ότι το παιδί σας κινδυνεύει και μάλιστα πολύ σοβαρά μέσα στο ίδιο σας το σπίτι; Κι όμως, η αλήθεια είναι ότι το σπίτι κρύβει πολλούς κινδύνους για τα παιδιά. Αυτό αποκάλυψε στην ΕΡΤ3 ο καθηγητής Αθανάσιος Γκολφινόπουλος –Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Τεχνικός Ασφάλειας και Εκπαιδευτής σε θέματα ασφαλείας.

Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής ένα μεγάλο μέρος των ατυχημάτων που συμβαίνουν στα σπίτια οφείλεται στο ότι οι μεγαλύτεροι που κατοικούμε μέσα στο σπίτι, δεν έχουμε αναγνωρίσει τους κινδύνους που κρύβει το σπίτι. «Θεωρούμε πως είναι ένας χώρος ησυχαστήριο, άρα πρέπει να είναι ένας χώρος προστατευμένος και δυστυχώς αφηνόμαστε στον κίνδυνο τον οποίον θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε από την αρχή, να τον κατηγοριοποιήσουμε και να τον διαχειριστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκολφινόπουλος. Αναφερόμενος στο περιστατικό με το αγοράκι που κρεμάστηκε από το κορδόνι της κουρτίνας προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής δήλωσε πως πρόκειται για αναγνωρισμένο κίνδυνο που είναι μάλιστα κατηγοριοποιημένος και επεξεργάσιμος και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο μέσα στο σπίτι. Ένας ανάλογος κίνδυνος είναι για παράδειγμα τα φάρμακα που πρέπει να βρίσκονται πάντοτε μακριά από τα παιδιά ενώ πρέπει οι γονείς να μαθαίνουν στο παιδί τι σημαίνει «ανεβαίνω στην καρέκλα για να φτάσω το ντουλάπι» αλλά και τι κρύβει, βεβαίως το ντουλάπι.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν θα πρέπει να είναι καν προσβάσιμα στα παιδιά αφού τα παιδιά έχουν την τάση να θέλουν να μιμηθούν τους γονείς τους. Ένα παιδί που βλέπει τους γονείς του να καταναλώνουν αλκοόλ, θα θέλει και εκείνο. Συνεπώς φροντίζουμε ώστε να μην είναι προσβάσιμα τα ποτά στο παιδί. Τέλος, το παιδί πρέπει να δει ποιος είναι ο κίνδυνος από το καθετί, τόνισε ο κ. Γκολφινόπουλος ενώ τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που σχετίζονται με το σπίτι και τα παιδιά είναι τα ατυχήματα με ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε παλαιότερο άρθρο, είχαμε μιλήσει αναλυτικά για την ασφάλεια του παιδιού στο σπίτι. Σύμφωνα με τις έρευνες τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη