Καθαρό σπίτι: ένα έξυπνο πρόγραμμα για εργαζόμενες μητέρες που δεν είναι ρομπότ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ Μητέρα ή νοικοκυρά; ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Καθαρό σπίτι: ένα έξυπνο πρόγραμμα για εργαζόμενες μητέρες που δεν είναι ρομπότ!

November 12, 2022

author:

Parenting.gr

Καθαρό σπίτι: ένα έξυπνο πρόγραμμα για εργαζόμενες μητέρες που δεν είναι ρομπότ!

Τι να προλάβει μια μαμά μέσα σε 24 ώρες; Αν αναλογιστούμε ότι μια εργαζόμενη μητέρα λείπει από το σπίτι της τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα και μάλιστα τις πρωινές που είναι και οι πιο απαιτητικές, τότε τι ακριβώς να προλάβει με την επιστροφή της στο σπίτι; Μαγείρεμα, φροντίδα των παιδιών, εξωσχολικές δραστηριότητες, διάβασμα και τόσα άλλα… Μένει χρόνος για τις δουλειές του σπιτιού; Δύσκολα… Ας δούμε ένα πρόγραμμα που μάλλον λειτουργεί ώστε και το σπίτι να είναι καθαρό και τακτοποιημένο και η μαμά να κοιμάται ήσυχη τις νύχτες.

-Στις δουλειές του σπιτιού συμμετέχει όλη η οικογένεια

Οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι αποκλειστικότητα της μητέρας. Όλα τα μέλη της οικογένειας που ζουν σε αυτό το σπίτι, πρέπει να αναλαμβάνουν ό,τι μπορούν για την τακτοποίηση του σπιτιού. Όλα είναι θέμα συνήθειας. Αν ο μπαμπάς της οικογένειας έχει συνηθίσει να μαζεύει τα πιάτα και να τα βάζει στο πλυντήριο, τότε αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης και μπορεί η μητέρα αντί να ασχοληθεί με τα πιάτα να κάνει δουλειές που απαιτούν τη δική της φροντίδα. Ύστερα, τα παιδιά αν είναι σε κατάλληλη ηλικία μπορούν να βάλουν τα άπλυτά τους στο καλάθι, χωρισμένα σε λευκά και χρωματιστά ή να στρώσουν το κρεβάτι τους. Όταν συμμετέχει όλη η οικογένεια και οι καθημερινές δουλειές γίνονται στην ώρα τους, τότε δεν μαζεύονται για να τις βρει μπροστά της η μαμά όλες μαζί!

-Κάθε μέρα και από λίγα – Δουλειές με πρόγραμμα

Ένας τρόπος που συνήθως λειτουργεί ώστε να μην έχετε πολλές δουλειές μαζεμένες το Σαββατοκύριακο, είναι να κάνετε κάθε μέρα και από κάτι. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ορίσετε τη Δευτέρα ως τη μέρα που αλλάζετε τα σεντόνια στα κρεβάτια όλης της οικογένειας και μαζί τις πετσέτες του μπάνιου αν και αυτές χρειάζονται πιο τακτική ανανέωση. Μπορείτε να ορίσετε την Τρίτη ως την ημέρα που ξεσκονίζετε το σπίτι. Τετάρτη σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Πέμπτη το σιδέρωμα και Παρασκευή την περιποίηση των μπαλκονιών, το πότισμα και τη φροντίδα των φυτών. Αφήστε το Σαββατοκύριακο για τα ψώνια στο super market και μαζί όλες τις πιο «βαριές» δουλειές, όπως είναι η σκάλα του σπιτιού, η αυλή –αν υπάρχει-, οι κουρτίνες και τα μπάνια.

Με σωστό πρόγραμμα και κυρίως με τη συμμετοχή όλων στις δουλειές του σπιτιού, η καθημερινότητα γίνεται πιο εύκολη. Ας μην ξεχνάμε πως ένα καθαρό σπίτι έχει καλύτερη ροή ενέργειας, την ίδια ώρα που μας επιτρέπει να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα. Ένα τακτοποιημένο και καθαρό παιδικό δωμάτιο είναι ο σωστός χώρος για να διαβάσει ένα παιδί τα μαθήματά του. Ομοίως ένα τακτοποιημένο καθιστικό είναι ό,τι καλύτερο για να χαλαρώσει η οικογένεια στον καναπέ χαζεύοντας μια ταινία. Η τάξη λειτουργεί καθησυχαστικά… Ισχύει!

Originally posted 2018-09-10 07:21:04.