Κατάψυξη ωαρίων: μήπως πρέπει να παρατείνω τη γονιμότητά μου;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Κατάψυξη ωαρίων: μήπως πρέπει να παρατείνω τη γονιμότητά μου;

May 15, 2020

author:

Parenting.gr

Κατάψυξη ωαρίων: μήπως πρέπει να παρατείνω τη γονιμότητά μου;

Δεν αποκλείεται να έχετε διαβάσει για την κατάψυξη ωαρίων με σκοπό την παράταση της γονιμότητας σε κάποιο επιστημονικό άρθρο ή να έχετε παρακολουθήσει μια σχετική εκπομπή στην τηλεόραση. Σε πολλές γυναίκες στο εξωτερικό δίνεται αυτή η επιλογή μαζί με το συμβόλαιο που υπογράφουν όταν προσλαμβάνονται από μια εταιρεία. Η κατάψυξη ωαρίων δηλαδή τους δίνεται ως επιπλέον παροχή. Συνηθέστερα, σε γυναίκες που έχουν θέσεις πολύ ψηλά στην ιεραρχία και σε στελέχη της διοίκησης. Οι γυναικολόγοι από την άλλη πλευρά, σπανίως ενθαρρύνουν τις γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους. Δεν είναι αντίθετοι αφού η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι μια κακή πρακτική, είναι όμως σύνθετη. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είστε πλήρως ενημερωμένη σχετικά με τη διαδικασία. Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για κάποιες γυναίκες, δεν είναι ωστόσο μια απόφαση που θα έπρεπε να λάβετε χωρίς σκέψη.

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Για να αντιληφθείτε την κατάψυξη ωαρίων πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι εννοούμε με την φυσιολογική γήρανση των ωοθηκών. Ένα κορίτσι γεννιέται με όλα τα ωάρια που ποτέ θα έχει στις ωοθήκες της. Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται. Η διαδικασία της γήρανσης των ωοθηκών ξεκινά πριν καν το κορίτσι γεννηθεί…

Ένα θηλυκό έμβρυο 20 εβδομάδων έχει στις ωοθήκες του περίπου 6 με 7 εκατομμύρια ωάρια. Όταν το κορίτσι γεννιέται, ο αριθμός των ωαρίων αυτομάτως μειώνεται στο 1 εκατομμύριο. Η λειτουργία αυτή είναι εντελώς διαφορετική με εκείνη του αναπαραγωγικού συστήματος των ανδρών, που παράγει περίπου 250 εκατομμύρια σπαρματοζωάρια ημερησίως. Οι ωοθήκες δυστυχώς δεν μπορούν να παράγουν νέα ωάρια. Κάπως έτσι, καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, τα ωάρια που βρίσκονται στις ωοθήκες της μειώνονται όχι μόνο σε ποσότητα. Δυστυχώς με τα χρόνια φθίνει και η ποιότητά τους. Γι’ αυτό και μια γυναίκα 37 ετών έχει μεγαλύτερους κινδύνους επιπλοκών στην εγκυμοσύνη της και παλινδρόμησης από ότι μια γυναίκα 27 ετών. Οι συνθήκες της ζωής όμως, δεν επιτρέπουν σε πολλές γυναίκες να τεκνοποιήσουν νωρίτερα. Εδώ έρχεται η επιλογή της κατάψυξης των ωαρίων. Μια γυναίκα 30 ετών που καταλαβαίνει ότι οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις ή η προσωπική της ζωή δεν πρόκειται να την οδηγήσουν άμεσα στην απόκτηση ενός παιδιού, μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της για να τα χρησιμοποιήσει μετά από κάποια χρόνια, με τη βεβαιότητα ότι τα κατεψυγμένα ωάριά της, θα είναι καλύτερης ποιότητας από ότι θα είναι τα ωάρια που θα έχει μετά από μια δεκαετία.

Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους;

Οι πιο κοινοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες επιλέγουν όλο και περισσότερο την κατάψυξη ωαρίων έχουν να κάνουν κατ’ αρχήν με την επαγγελματική τους ζωή και την καριέρα τους. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που πασχίζουν προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν σε έναν επαγγελματικό χώρο. Δεν είναι δηλαδή μόνο οι γυναίκες εκείνες που κατέχουν σπουδαίες θέσεις, με μεγάλες ευκαιρίες, πολλά ταξίδια και συσκέψεις. Είναι και οι γυναίκες εκείνες που πασχίζουν σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, με χαμηλούς μισθούς και πολύ άγχος. Και αυτές οι γυναίκες καθυστερούν να τεκνοποιήσουν… Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα στην επιλογή της κατάψυξης των ωαρίων της είναι το να μην έχει βρει τον σύντροφο εκείνον με τον οποίο θα ήθελε να αποκτήσει οικογένεια.

Μπορεί η κατάψυξη ωαρίων να εγγυηθεί 100% επιτυχία σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη;

Επικρατεί μια παρεξήγηση σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων. Προφανώς και δεν εγγυάται κάποιο θαύμα. Η παρεξήγηση αυτή έγκειται στην αντίληψη κάποιων γυναικών ότι ένα ωάριο ισοδυναμεί με έναν εμμηνορυσιακό κύκλο. Ότι δηλαδή 12 ωάρια στην ηλικία των 30 ετών, θα δώσουν έναν ολόκληρο χρόνο γονιμότητας, 10 έτη μετά σαν να ήταν η γυναίκα 30 ετών. Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες αποτυχίας. Κατ’ αρχήν το ωάριο θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει στην διαδικασία της κατάψυξης και στη συνέχεια να επιβιώσει της διαδικασίας της απόψυξης. Κατόπιν θα πρέπει να γονιμοποιηθεί με επιτυχία και να αναπτυχθεί ένα υγιές έμβρυο στο εργαστήριο. Να μεταφερθεί επιτυχώς στη μήτρα της γυναίκας και να εξελιχθεί η διαδικασία αυτή σε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.
Οι πιθανότητες ενός κατεψυγμένου ωαρίου να οδηγήσουν στην γέννηση ενός παιδιού, σύμφωνα με έρευνες είναι 2 με 12 % για κάθε κατεψυγμένο ωάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες, μια γυναίκα που έχει καταψύξει 8 και πλέον ωάρια πριν την ηλικία των 35 ετών, έχει 40,8% πιθανότητες να γεννήσει ένα υγιές παιδί. Ωστόσο, μια γυναίκα άνω των 35 ετών που έχει καταψύξει 8 και πλέον ωάρια, έχει 19,9 % πιθανότητες.

Είναι μια απλή διαδικασία η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι διαδικασία της μιας μέρας. Ούτε καν της μιας εβδομάδας… Πριν πάρετε την τελική απόφαση, θα προηγηθούν πολλά ραντεβού με τον γιατρό σας. Στη συνέχεια θα κάνετε πολλές εξετάσεις γονιμότητας, αιματολογικές αναλύσεις και υπερήχους ακόμη και ενδοκολπικούς. Αν διαγνωσθείτε με κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, θα πρέπει πρώτα να απαλλαγείτε από αυτό –αν είναι εφικτό- με την κατάλληλη θεραπεία και στη συνέχεια να επαναλάβετε τις εξετάσεις για να προχωρήσετε. Από εκεί και έπειτα για διάστημα 2 ή και 3 εβδομάδων και υπάρχουν οι ενέσεις που θα κάνετε 1 έως και 3 φορές την ημέρα. Στο διάστημα αυτό θα κάνετε πολλές επισκέψεις στο εργαστήριο που θα κάνετε την διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων σας, προκειμένου να παρακολουθούν την πορεία σας μέχρι να γίνει η λήψη και κατάψυξη-αποθήκευση των ωαρίων σας.

Originally posted 2018-02-26 19:31:18.