Κανόνες πειθαρχίας: για ποιους λόγους η νταντά και οι γονείς πρέπει να ακολουθούν το ίδιο μοντέλο
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ Τα προβλήματα

Κανόνες πειθαρχίας: για ποιους λόγους η νταντά και οι γονείς πρέπει να ακολουθούν το ίδιο μοντέλο

August 27, 2018

author:

Parenting.gr

Κανόνες πειθαρχίας: για ποιους λόγους η νταντά και οι γονείς πρέπει να ακολουθούν το ίδιο μοντέλο

Δεν είναι πολύ εύκολο να βρει μια οικογένεια τη νταντά εκείνη με την οποία θα συμφωνεί και θα συμβαδίζει σε όλα. Οι κανόνες πειθαρχίας όμως πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και να ακολουθούνται και από τις δύο πλευρές. Είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή ανατροφή του παιδιού τόσο η νταντά όσο και οι γονείς να ακολουθούν το ίδιο μοντέλο πειθαρχίας. Ας δούμε γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό…

-Οι γονείς και η νταντά πρέπει να είναι σύμμαχοι

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι γονείς και η νταντά πρέπει να συμφωνούν στους κανόνες πειθαρχίας του παιδιού, είναι για να αποφεύγονται οι μεταξύ τους συγκρούσεις. Τα πράγματα είναι απλά. Οι γονείς πρέπει με σαφήνεια να εξηγήσουν στη νταντά το μοντέλο πειθαρχίας που οι ίδιοι εφαρμόζουν και να το συζητήσουν μαζί της. Όχι στην απλή ανακοίνωση. Η νταντά δεν είναι ρομπότ. Είναι άνθρωπος με προσωπικότητα, ικανότητες και άποψη. Γι’ αυτό και έχει επιλεγεί για τον ρόλο της. Οι γονείς και η νταντά, λοιπόν, πρέπει να είναι σύμμαχοι. Πρέπει να τα βρουν στους κανόνες πειθαρχίας που έτσι κι αλλιώς μπορεί να χρειαστεί στο πέρασμα του χρόνου να αναθεωρηθούν ή να αλλάξουν. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και εξελίσσεται πρέπει να προσαρμόζονται και οι κανόνες πειθαρχίας.

-Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν αν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τη νταντά

Μια νταντά που είναι στο εντελώς άλλο άκρο στα θέματα της πειθαρχίας, είναι 100% απίθανο να προσαρμοστεί στο μοντέλο των γονιών. Γι’ αυτό και πριν την επιλογή της νταντάς, οι γονείς πρέπει να εκμαιεύσουν σε τι μήκος κύματος βρίσκεται αυτή η επαγγελματίας στα θέματα της πειθαρχίας του παιδιού. Κάποιες βασικές ερωτήσεις που θα πρέπει να της γίνουν είναι:

-Περιγράψτε μου κάποια στιγμή που χρειάστηκε να πειθαρχήσετε ένα παιδί. Τι είχε συμβεί και πώς καταφέρατε να επαναφέρετε αυτό το παιδί στην τάξη; Τι ακριβώς πράξατε;
-Τι κάνατε στο παρελθόν όταν διαφωνούσατε με τους γονείς κάποιου παιδιού σε θέματα πειθαρχίας; Πώς το διαχειριστήκατε;
-Πώς διαχειριστήκατε ένα ξέσπασμα σε κλάματα παιδιού που είχατε υπό την προστασία σας;
-Πώς αντιδράτε όταν το παιδί δεν υπακούει σε αυτά που του λέτε;

-Όχι στη σύγχυση του παιδιού

Οι διαφορετικοί κανόνες πειθαρχίας μπορούν να μπερδέψουν το παιδί και να του προκαλέσουν σύγχυση. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την ανάπτυξή του. Στο τέλος θα έχουμε ένα παιδί που είναι άλλο το πρωί και άλλο το βράδυ, ανάλογα με το ποιος το έχει στην επίβλεψή του. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι γονείς και η νταντά πρέπει να ακολουθούν ένα σωστό και ίδιο μοντέλο πειθαρχίας.

Πηγή: Nanny.gr