Καλτσούνια Ιεράπετρας: το πασχαλινό γευστικό θαύμα της Κρήτης
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καλτσούνια Ιεράπετρας: το πασχαλινό γευστικό θαύμα της Κρήτης

March 30, 2018

author:

Parenting.gr

Καλτσούνια Ιεράπετρας: το πασχαλινό γευστικό θαύμα της Κρήτης

Στην Κρήτη το Πάσχα φτιάχνουν τα παραδοσιακά καλτσούνια Ιεράπετρας. Η συνταγή για τα παραδοσιακά καλτσούνια είναι μία και είναι η συγκεκριμένη που θα δούμε παρακάτω και την φτιάχνουν σε όλη την Κρήτη ανεξαρτήτως με το αν αποκαλούνται «καλτσούνια Ιεράπετρας». Προσοχή… άλλο καλτσούνια και άλλο λυχναράκια. Εμείς θα μιλήσουμε για το πασχαλινό θαύμα της λεβεντογέννας. Εύκολα και νόστιμα. Αν τα φτιάξετε μια φορά, θα τα φτιάχνετε συνέχεια.

Υλικά:

Για τη βάση:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία
1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
4 κρόκους αυγού

Για τη γέμιση:
1 κιλό ανθότυρο
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
3 ασπράδια αυγών χτυπημένα
1 ασπράδι χτυπημένο με λίγη ζάχαρη
κανέλα

Θα ξεκινήσουμε από τη βάση. Αρχικά χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να μην κριτσανίζει η ζάχαρη. Προσθέτουμε μετά τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει την αμμωνία. Χτυπάμε και παράλληλα προσθέτουμε σιγά σιγά του αλεύρι. Όταν η ζύμη μας είναι σε σημείο να μην σκάει όταν πλάθουμε με αυτήν ένα μπαλάκι, σταματάμε και το ζύμωμα και πάμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Πιέζοντας με τα δάχτυλά μας λιώνουμε το ανθότυρο. Μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα ασπράδια των 3 αυγών.

Η διαδικασία παρασκευής των καλτσουνιών είναι χρονοβόρα αλλά όμορφη. Ανοίγουμε τη ζύμη της βάσης σε φύλλο πάχους 2 χιλιοστών περίπου. Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια μεγέθους όσο το πιατάκι από το φλιτζάνι του καφέ. Τοποθετούμε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο της βάσης και σηκώνουμε τις άκρες του φύλλου με μια οδοντογλυφίδα, τις τσιμπάμε με τα δάχτυλα για να ενωθούν – δηλαδή φτιάχνουμε κάτι σαν ανοιχτό πουγκάκι – και τα τοποθετούμε στο ταψί αλειμμένα με το ασπράδι αυγού και ραντισμένα με κανέλα.

Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσουν.