Καλοκαιρινές δραστηριότητες για νήπια
ΠΑΙΔΙ

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για νήπια

October 1, 2022

author:

Parenting.gr

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για νήπια

Το καλοκαίρι και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι και για τα παιδιά η εποχή της ξεγνοιασιάς και της φόρτισης των μπαταριών τους –αν υποθέσουμε ότι κάποτε αποφορτίζονται!-. Το παιχνίδι αποτελεί την πρώτη τους προτεραιότητα και δικαίως. Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Τα νήπια ωστόσο δεν είναι πάντα έτοιμα και πρόθυμα να οργανωθούν σε παρέες για να παίξουν. Τώρα είναι που ξεκινούν να γίνονται πιο κοινωνικά και να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά. Τα περισσότερα από τα νήπια απολαμβάνουν το παιχνίδι μόνα τους. Συχνά θα τα δείτε να παρατηρούν πώς παίζουν τα άλλα μεγαλύτερα συνήθως παιδιά αλλά να μην κάνουν το δικό τους βήμα για να μπουν στο παιχνίδι. Ας δούμε, λοιπόν, καλοκαιρινές δραστηριότητες για χαρούμενα νήπια.

-Το ποδήλατο

Είναι ο καιρός που το νήπιο θα αρχίσει να εξοικειώνεται και να αγαπά το ποδήλατο. Με βοηθητικές ρόδες και αντίστοιχο της ηλικίας του, το ποδήλατο είναι μια απολαυστική δραστηριότητα για τα παιδιά. Με το ποδήλατο τα παιδιά χαίρονται και παράλληλα γυμνάζονται. Εσείς, εκείνο που έχετε να κάνετε, δεν είναι άλλο από το να μάθετε στα παιδιά κανόνες για την ασφάλειά τους όταν κάνουν ποδήλατο. Να φορούν κράνος, να λαμβάνουν υπόψη τους τα αυτοκίνητα και να προσέχουν όσο περισσότερο γίνεται. Προφανώς και ένα νήπιο δεν θα κάνει μόνο του ποδήλατο στους δρόμους, αλλά καλό είναι να μαθαίνει από πολύ νωρίς ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά του στους δρόμους με το ποδήλατο.

-Κάνουμε σχοινάκι

Θυμίζει κάτι από τα δικά μας παιδικά χρόνια. Το σχοινάκι είναι μια όμορφη καλοκαιρινή δραστηριότητα για τα νήπια. Δεν χρειάζεται να συνεργαστούν μεταξύ τους για να παίξουν σχοινάκι αλλά με κάποιο τρόπο αλληλεπιδρούν και αυτή μπορεί να είναι μια ωραία εισαγωγή στην κοινωνικοποίησή τους. Αυτού του τύπου τα παιχνίδια, φέρνουν κοντά τα παιδιά χωρίς να απαιτούν να μπορούν και να συνεργαστούν. Ένα νήπιο δεν μπορεί ακόμα να ακολουθήσει κανόνες συνεργασίας με άλλα παιδιά για να παίξει για παράδειγμα ως μέρος μιας ομάδας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει και ότι πρέπει να παίζει πάντα μόνο του.

-Ζωγραφίζουμε με κιμωλίες την αυλή

Η αυλή του σπιτιού στην εξοχή ή ένα στενό δρομάκι από το οποίο δεν περνούν αυτοκίνητα είναι ένας υπέροχος καμβάς για να ζωγραφίσουν τα παιδιά με τις κιμωλίες τους. Σκεφθείτε την έκταση που τους διατίθεται και πόσο μεγάλα πράγματα μπορούν να χωρέσουν σε αυτήν!

-Η κούνια

Τα νήπια διασκεδάζουν πολύ στην κούνια. Αν δεν υπάρχει παιδική χαρά στον τόπο των διακοπών σας, τότε προσπαθήστε να στήσετε μία κάπου στον κήπο ή την αυλή του σπιτιού. Τα περισσότερα από τα νήπια απολαμβάνουν και ξεκαρδίζονται με την κίνηση της κούνιας ενώ άλλα χαλαρώνουν και ονειροπολούν.

Originally posted 2018-07-30 19:20:46.