Καλοκαίρι: η ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Καλοκαίρι: η ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο

September 24, 2022

author:

Parenting.gr

Καλοκαίρι: η ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο

Το Καλοκαίρι όλο και περισσότερο μετακινείται μια οικογένεια με το αυτοκίνητό της. Οι καλοκαιρινές διακοπές συνεπάγονται βόλτες αλλά είναι και εκείνες οι ημερήσιες αποδράσεις για όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν το Καλοκαίρι όσο περισσότερο τους «παίρνει». Η ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο πρέπει να είναι πάντα η πρώτη από τις προτεραιότητες μιας οικογένειας. Το Καλοκαίρι έχει και αυτό τις δικές του απαιτήσεις και απαιτεί από την οικογένεια μια άλλου είδους προσαρμογή μέσα στο αυτοκίνητο. Ας δούμε όλα όσα πρέπει να τηρεί κανείς για την ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο.

-Η ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο

Είναι αλήθεια ότι η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία. Η θερμοπληξία μέσα στο αυτοκίνητο δεν είναι κάτι το σπάνιο και πολλοί άνθρωποι στον κόσμο έχουν σημαντικά κινδυνεύσει από αυτήν ή ακόμα και χάσει τη ζωή τους. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη, είναι ότι το σώμα του παιδιού αυξάνει τη θερμοκρασία του 3 με 5 φορές γρηγορότερα από ό,τι το σώμα ενός ενηλίκου. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι ένα παιδί κινδυνεύει σημαντικά περισσότερο από θερμοπληξία σε σχέση με έναν ενήλικο. Η ΕΛ.ΑΣ. προσφάτως έδωσε στη δημοσιότητα πίνακες με τη διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας σε σχέση με την εσωτερική που αναπτύσσεται σε ένα αυτοκίνητο και τα μεγέθη είναι σοκαριστικά. Τα κατεβασμένα παράθυρα δεν μειώνουν τη θερμοκρασία ούτε σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, ούτε φυσικά σε ένα αυτοκίνητο που είναι σε κίνηση. Ποτέ, λοιπόν, δεν αφήνουμε μόνο του ένα παιδί μέσα στο αυτοκίνητο, ούτε καν αν πρόκειται να λείψουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας γίνει συνείδηση Χειμώνα και Καλοκαίρι.

-Το παιδί στο καθισματάκι και ζώνη ασφαλείας για όλους

Αρκετοί γονείς παραπονιούνται ότι το παιδί τους δεν θέλει με τίποτα να καθίσει στο παιδικό καθισματάκι του μέσα στο αυτοκίνητο. Ένα παιδί που από βρέφος μετακινείται με το αυτοκίνητο με το παιδικό καθισματάκι του, είναι σπάνιο να αντιστέκεται αργότερα, αφού αυτό έχει γνωρίσει ως κανονικό. Η μετακίνηση του παιδιού με αυτοκίνητο χωρίς παιδικό κάθισμα και χωρίς ζώνη ασφαλείας αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, είναι αδιανόητη. Η οικογένεια μέσα στο αυτοκίνητο ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας. Οι γονείς φορούν ζώνη ασφαλείας, τα μικρά παιδιά είναι στο καθισματάκι τους και τα μεγαλύτερα φορούν και αυτά ζώνη. Και φυσικά δεν ξεκινάμε καμιά διαδρομή αν το αυτοκίνητο δεν έχει κάνει service και δεν έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του.

-Προμήθειες για καλύτερο ταξίδι

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο για τα πολύ μικρά παιδιά που δεν αγαπούν ακόμα να χαζεύουν τοπία, μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό και βαρετό. Φροντίζουμε, λοιπόν, να έχουμε μαζί μας πράγματα για να τα απασχολήσουμε. Κάποια παιχνίδια τους, κάποιο βιβλίο που αγαπούν και φυσικά προμήθειες που θα τους δώσουν χαρά. Τα μπισκότα τους, κάποιο σνακ, φυσικά νερό και τον αγαπημένο χυμό τους.

-Στο αυτοκίνητο μετά από μπάνιο

Μετά το μπάνιο είναι τεράστιο λάθος να απλώνουμε πετσέτες πάνω στα καθίσματα του αυτοκινήτου προκειμένου να μπει η οικογένεια βρεγμένη. Τα καθίσματα του αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένα για να υπηρετούν την ασφάλεια. Βάζουν και αυτά το λιθαράκι τους στην ασφάλεια του αυτοκινήτου. Οι πετσέτες είναι ένα τεράστιο ΟΧΙ, μέσα στο αυτοκίνητο. Καλύτερα να έχετε μαζί σας μια επιπλέον αλλαξιά ρούχα για τον καθένα και να περιμένετε λίγο για να συνεχίσετε το ταξίδι σας σωστά.

Σημείωση: Κάθε Καλοκαίρι βλέπουμε συνοδηγούς -ενήλικες- με απλωμένα τα πόδια μέσα στο αυτοκίνητο. Στο αυτοκίνητο πρέπει να καθόμαστε κανονικά. Σε λάθος θέση, ακόμα και ένα απότομο φρενάρισμα είναι δυνατόν να μας βάλει σε κίνδυνο.

Originally posted 2018-07-18 04:04:21.