Καισαρική τομή: η επόμενη μέρα
ΤΟΚΕΤΟΣ

Καισαρική τομή: η επόμενη μέρα

March 23, 2021

author:

Parenting.gr

Καισαρική τομή: η επόμενη μέρα

Τα ποσοστά των γυναικών που φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους με καισαρική είναι μεγαλύτερα από ότι στην πραγματικότητα θα έπρεπε. Η καισαρική είναι μια επεμβατική μέθοδος τοκετού και συνίσταται μόνο σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ο φυσικός τοκετός. Πολλές γυναίκες αγχώνονται πολύ με το πώς είναι η επόμενη μέρα από την καισαρική τομή, γι’ αυτό ας δούμε μερικά από αυτά που θα συμβούν μετά την γέννα με καισαρική τομή.

-Καθετηριασμός

Σε αντίθεση με τον φυσικό τοκετό, στην καισαρική τομή μπορεί να χρειαστεί ο καθετηριασμός της γυναίκας για 24 ώρες. Κάπως έτσι, ενώ μια γυναίκα που έχει γεννήσει φυσιολογικά, μπορεί να πάει στην τουαλέτα ώρες μετά, δεν ισχύει το ίδιο για τη γυναίκα που γέννησε με καισαρική τομή.

-Η τομή

Ακόμα και χρόνια μετά την καισαρική τομή, αρκετές γυναίκες έχουν αναφέρει έναν ελαφρύ ερεθισμό στην τομή τους. Άλλες πάλι λένε ότι τα πρώτα χρόνια μετά την καισαρική τομή, νιώθουν μια μικρή ενόχληση με τις απότομες αλλαγές του καιρού. Δεν είναι ανησυχητικό. Απλώς συμβαίνει.

-Η πρώτη φορά στην τουαλέτα

Η πρώτη φορά στην τουαλέτα μετά την καισαρική τομή, δεν είναι λιγότερο δύσκολη για τη γυναίκα που γέννησε με καισαρική τομή. Μπορεί να μην έχουν ταλαιπωρηθεί τα γεννητικά της όργανα, δεν παύει όμως να φέρει μια μεγάλη τομή που είναι σε σημαντική ευαισθησία τις πρώτες μέρες.

-Το περπάτημα

Ομοίως το περπάτημα δεν είναι εύκολο την επόμενη μέρα, αφού η τομή πονά αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί αφού βγάλουν τον καθετήρα από τη γυναίκα, την προτρέπουν να σηκωθεί και να περπατήσει. Αρκετές γυναίκες εκπλήσσονται με αυτό και ρωτούν αν σίγουρα επιτρέπεται.

-Μυικές συσπάσεις

Ώρες μετά την καισαρική τομή και αφού η γυναίκα έχει ξεπεράσει την αναισθησία –γενική ή μη- νιώθει συσπάσεις σε όλο της σώμα. Είναι φυσιολογικό και αποδίδεται στη χαλάρωση των μυών. Το σύμπτωμα διαρκεί ελάχιστα και δεν θα έπρεπε να σας τρομάξει.

-Πόνος στο sex

Μπορεί ο κόλπος της γυναίκας να μην έχει υποστεί καμιά ταλαιπωρία αφού η γέννα έγινε με καισαρική τομή, ωστόσο κατά τις πρώτες σεξουαλικές επαφές μετά τη γέννα με καισαρική τομή, η γυναίκα δεν αποκλείεται να νιώσει δυνατό πόνο. Αυτό οφείλεται στην τομή που έχει η γυναίκα χαμηλά στην κοιλιά της.

Πηγή: Toketos.gr

Originally posted 2018-01-26 06:53:38.