Ξεχωρίζοντας τα συναισθήματα: δεν είναι όλα «ευτυχία»
ΠΑΙΔΙ

Ξεχωρίζοντας τα συναισθήματα: δεν είναι όλα «ευτυχία»

May 20, 2020

author:

Parenting.gr

Ξεχωρίζοντας τα συναισθήματα: δεν είναι όλα «ευτυχία»

Η ευτυχία είναι το συναίσθημα «στόχος» για τους περισσότερους από εμάς. Αυτήν επιδιώκουμε για τους εαυτούς μας και αυτήν κυνηγάμε με κάθε τρόπο για τις ζωές των παιδιών μας. Η «ευτυχία» όμως δεν είναι ένα συναίσθημα και τέλος. Γύρω από αυτήν ζουν δεκάδες αποχρώσεις. Συναισθήματα πολύτιμα, με τα δικά τους χαρακτηριστικά και τη δική τους αξία. Τα βιώνουμε, αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση. Ο στόχος είναι να μπορούμε και να τα ξεχωρίσουμε. Αλίμονο αν η ευτυχία ήταν η λέξη που θα περιέγραφε τι νιώθουμε τρώγοντας ένα παγωτό ή όταν κερδίζει η ομάδα μας ή όταν ερωτευόμαστε. Ας δούμε για ποια άλλα συναισθήματα αξίζει να προσπαθούμε και πώς να τα ξεχωρίζουμε.

-Η χαρά!

Ένα παιδί που δέχεται μια έκπληξη ή που απολαμβάνει το αγαπημένο του γλυκό, είναι χαρούμενο. Η χαρά είναι ένα συναίσθημα στο οποίο συχνά αναφερόμαστε, πλην όμως πρέπει και αυτό να μπορούμε να το ξεχωρίσουμε και να το προσδιορίσουμε για να δώσουμε χώρο και σε άλλα συναισθήματα. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά είμαστε χαρούμενοι, όταν δεχόμαστε ένα χαμόγελο νιώθουμε χαρά και την επιστρέφουμε.

-Ευγνωμοσύνη

Από την άλλη πλευρά, όταν ο καθηγητής μας στα αγγλικά μας έχει βοηθήσει να διακριθούμε σε έναν διαγωνισμό προφανώς και νιώθουμε χαρά όμως απέναντί του νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Και είναι σπουδαίο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να νιώθουν ευγνωμοσύνη απέναντι στους άλλους, να αναγνωρίζουν τη συμβολή τους και τη βοήθειά τους και φυσικά να την εκφράζουν. Ναι, το παιδί είναι πολύ κανονικό να πει «Είμαι χαρούμενος για την πρωτιά μου στον διαγωνισμό των αγγλικών». Την ίδια όμως ώρα πρέπει να πει και «Ευχαριστώ γι’ αυτό τον δάσκαλό μου και του είμαι ευγνώμων». Όχι να το πει από ευγένεια, αλλά να νιώσει τη σημασία και τη χαρά που μας δίνει η ευγνωμοσύνη. Είμαστε λιγότερο μόνοι νιώθοντας ευγνώμονες απέναντι στους άλλους. Όχι;

-Υπερηφάνεια

Όταν διακρινόμαστε σε ένα άθλημα νιώθουμε ευτυχία και χαρά. Νιώθουμε όμως και υπερηφάνεια. Ένα συναίσθημα εντελώς άλλο. Στην ίδια κλίμακα με τη χαρά και την ευτυχία και όλα τα θετικά που σέρνουν μαζί τους, αλλά τόσο διαφορετικό. Η υπερηφάνεια είναι το συναίσθημα εκείνο που θα συνδεθεί με την επιμονή μας και την προσπάθειά μας να πετύχουμε τους στόχους μας και αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να το κάνουμε κατανοητό στα παιδιά.

-Γαλήνη

Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές νιώθουμε ευτυχία αλλά είναι αυτή η μόνη λέξη; Μήπως νιώθουμε γαλήνη και ηρεμία; Ένα ήσυχο βράδυ Σαββάτου στο σπίτι με τα παιδιά, όπου είμαστε όλοι με τις πυτζάμες στους καναπέδες, βλέπουμε ταινίες και πίνουμε ζεστές σοκολάτες μας κάνει ευτυχισμένους αλλά περισσότερο από αυτό μας κάνει να νιώθουμε ήρεμα και γαλήνια. Διαφορετικά δηλαδή από ό,τι τα υπόλοιπα βράδια της εβδομάδας.

-Έμπνευση και ελπίδα

Όταν βλέπουμε πως οι κόποι μας και οι προσπάθειές μας αποδίδουν, μπορούμε να εμπνευστούμε από οτιδήποτε και να ελπίσουμε σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις και επιτεύγματα. Αυτό μας κάνει ευτυχισμένους. Είναι όμως τόσο αναγκαίο να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε ότι και πάλι δεν είναι μόνο η ευτυχία… Η έμπνευση και η ελπίδα είναι η κινητήριος δύναμη για να γίνουμε καλύτεροι και αυτό τα παιδιά μας πρέπει να το μάθουν από εμάς.

Originally posted 2018-03-02 16:29:30.