Ιλαρά: τρίτη η Ελλάδα στην Ευρώπη στα κρούσματα
ΠΑΙΔΙ

Ιλαρά: τρίτη η Ελλάδα στην Ευρώπη στα κρούσματα

April 20, 2018

author:

Parenting.gr

Ιλαρά: τρίτη η Ελλάδα στην Ευρώπη στα κρούσματα

Ακόμη 91 κρούσματα ιλαράς μόλις μέσα στην τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν στη χώρα μας, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 2.591, αριθμός που κατατάσσει την Ελλάδα στην Τρίτη θέση στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre of Disease Prevention and Control, ECDC), οι «πρωταθλήτριες» χώρες με βάση τα κρούσματα της ιλαράς από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018, είναι η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ελλάδα (4.012, 1.773, 1.095 κρούσματα ιλαράς, αντίστοιχα).

Οι ειδικοί του ECDC επισημαίνουν πως μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Γαλλία και στην Ιταλία, καθώς σε αυτές τις δύο χώρες τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες η ανάγκη του έγκαιρου εμβολιασμού με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις, είναι ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.