Ιδέες για να μην χάσουν τα παιδιά την επαφή τους με τη γραφή το Καλοκαίρι
ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Ιδέες για να μην χάσουν τα παιδιά την επαφή τους με τη γραφή το Καλοκαίρι

August 7, 2018

author:

Parenting.gr

Ιδέες για να μην χάσουν τα παιδιά την επαφή τους με τη γραφή το Καλοκαίρι

Το Καλοκαίρι είναι η εποχή που και τα παιδιά πρέπει να κάνουν διάλειμμα από τις υποχρεώσεις τους –αν αυτές έχουν ξεκινήσει-. Είναι όμως και η κατάλληλη εποχή για να βελτιωθούν σε πράγματα που θα βρουν μπροστά τους το Φθινόπωρο. Η γραφή για παράδειγμα. Είτε πρόκειται για νήπιο που πρόκειται να βρεθεί στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, είτε για μεγαλύτερο παιδί που ξέρει να γράφει αλλά πρέπει να βελτιώσει τη γραμματική, την ορθογραφία ή το συντακτικό του. Πώς το κάνουμε αυτό χωρίς να μοιάζει ψυχαναγκαστικό; Γίνεται η εξάσκηση στη γραφή να μοιάσει με χαρούμενη καλοκαιρινή δραστηριότητα; Γίνεται! Ας δούμε πώς…

-Το ημερολόγιο

Αν και το ημερολόγιο το έχουμε στο μυαλό μας σαν κοριτσίστικη ασχολία, δεν είναι λίγα και τα αγόρια που αγαπούν να γράφουν στο «αγαπητό» τους ημερολόγιο πώς περνούν τη μέρα τους. Ειδικά το Καλοκαίρι που κάθε μέρα είναι διαφορετική από την άλλη αφού δεν έχουμε πρόγραμμα να τηρήσουμε ευλαβικά, οι σελίδες του ημερολογίου γεμίζουν με αναμνήσεις και φαντασία που είναι ανεκτίμητης αξίας. Βρείτε ένα όμορφο ημερολόγιο που να κεντρίζει το ενδιαφέρον του παιδιού σας και πολλά χρωματιστά μολύβια ή ακόμη και αυτοκόλλητα και θα δείτε πόσο θα το λατρέψει το παιδί σας.

-Καρτ ποστάλ

Επισκεφθείτε μαζί με το παιδί σας τα τουριστικά καταστήματα της περιοχής των διακοπών σας και προμηθευτείτε πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους κάρτες με τοπία της περιοχής. Στη συνέχεια προτρέψτε το να γράψει ό,τι σκέφτεται για αυτό το μέρος το οποίο επισκεφθήκατε. Εναλλακτικά προτρέψτε το να γράψει κάτι για να χαρίσει αυτήν την κάρτα στην γιαγιά, στον παππού, στην θεία και τον θείο ή ακόμη στη νονά, στη δασκάλα ή σε κάποιους καλούς του φίλους.

-Φωτογραφικό άλμπουμ με αναμνήσεις

Μια κάμερα όχι μεγάλης αξίας και ένα άλμπουμ είναι μια πολύ καλή ιδέα. Το παιδί σας θα φωτογραφίζει και στη συνέχεια θα επιλέγει ποιες από τις εικόνες θα βάλει στο άλμπουμ του. Κάτω από κάθε εικόνα ζητήστε του να γράψει τις σκέψεις του ή να κάνει μια περιγραφή.

-Να γράψει το δικό του παραμύθι

Τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία και αυτό είναι υπέροχο. Προτρέψτε το λοιπόν, να συγκεντρώσει στοιχεία από τον τόπο των διακοπών σας για να συνθέσει με αυτά το δικό του παραμύθι. Προτρέψτε το να γράψει το παραμύθι, να ζωγραφίσει τις εικόνες και υποσχεθείτε του ότι στο τέλος θα αναλάβετε τη βιβλιοδεσία του με τον πιο ωραίο και περίτεχνο τρόπο! Μπορείτε να τυπώσετε το παραμύθι σε αντίτυπα και να τα χαρίσετε στη γιαγιά και στον παππού ή σε άλλα πολύ αγαπημένα σας πρόσωπα.