Η εκπαίδευση γονέων θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κοινωνικού κόστους
ΑΥΤΟ-ΦΡΟΝΤΙΔΑ Επικαιρότητα ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Η εκπαίδευση γονέων θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κοινωνικού κόστους

October 14, 2019

author:

Parenting.gr

Η εκπαίδευση γονέων θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κοινωνικού κόστους

Ανάγνωση σε 2′

Τα μαθήματα γονικής μέριμνας θα πρέπει να είναι πιο άμεσα διαθέσιμα για να βοηθήσουν τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν την προκλητική συμπεριφορά των παιδιών τους, λέει η έρευνα.

Μια μελέτη του King’s College στο Λονδίνο υποδεικνύει ότι οι νέοι που εκδηλώνουν αντικοινωνική συμπεριφορά οι οποίοι δεν αισθάνονται ότι οι γονείς τους τούς φροντίζουν αρκετά, κοστίζουν περισσότερο κοινωνικά από όσους αισθάνονται καλά σε αυτό τον τομέα.

Η μελέτη αναφέρει ότι τα μαθήματα γονέων μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να δημιουργήσουν ισχυρότερους δεσμούς με τα παιδιά τους.

Αναφέρει ότι οι πρώτες παρεμβάσεις μπορούν να “βελτιώσουν την έκβαση του χαρακτήρα των παιδιών και να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση για την κοινωνία”.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 174 νέους, ηλικίας μεταξύ 9 και 17 ετών.

Από αυτούς, 85 είχαν αξιολογηθεί από τα σχολεία τους ως παιδιά με μέτρια αντικοινωνικά ζητήματα συμπεριφοράς, ενώ 89 είχαν προωθηθεί από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας οι οποίες ανέφεραν ότι είχαν υψηλά επίπεδα αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Μαθήματα γονικής μέριμνας

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για “σημαντική επένδυση” στα προγράμματα γονικής μέριμνας.

“Τα αποτελέσματα αυτής και άλλων μελετών υποδεικνύουν ότι η κοινωνία θα επωφελείτο από τη λήψη μιας προσέγγισης της δημόσιας υγείας για την προώθηση καλής ποιότητας φροντίδας για τη βελτίωση της ευημερίας των παιδιών και των νέων και τη μείωση του κόστους τους στην κοινωνία”, λέει.

“Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω υποστηρικτικών πολιτικών και διαδεδομένης διαθεσιμότητας προγραμμάτων γονικής μέριμνας καλής ποιότητας που προωθούν τις καλές σχέσεις γονιών-παιδιών και εμπλέκουν και τους πατέρες”.

Ο καθηγητής Stephen Scott, από το King’s, δήλωσε: “Η γνώση ότι ο γονέας ή ο φροντιστής σας θα είναι εκεί για εσάς σε στιγμές συναισθηματικής ανάγκης, είναι μια βασική πτυχή του να νιώθετε ότι σάς αγαπούν.”

“Ενώ είναι γνωστό ότι οι αντικοινωνικοί νέοι κοστίζουν περισσότερο στην κοινωνία καθώς γίνονται ενήλικες, έχουμε αποδείξει ότι η ανασφαλής σχέση γονιού-παιδιού προσθέτει ένα κόστος από μόνο της, ανεξάρτητα από το κόστος της αντικοινωνικής συμπεριφοράς”.

Ο καθηγητής Scott δήλωσε ότι τα μαθήματα γονέων, που αναδεικνύουν την ανάγκη για “αγάπη και όρια”, θα ωφελήσουν όλα τα τμήματα της κοινωνίας και θα μπορούσαν “να μειώσουν την αντικοινωνική συμπεριφορά και να βελτιώσουν τις σχολικές επιδόσεις ενθαρρύνοντας τη φροντίδα που οδηγεί σε ασφαλείς σχέσεις γονιών-παιδιών”.

“Τα μαθήματα γονικής μέριμνας θα πρέπει να προσφέρονται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, αναγνωρίζοντας ότι η ποιότητα της σχέσης γονέων-παιδιού δεν αφορά μόνο την προσωπική ψυχολογική ευημερία, αλλά έχει και μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις”, ανέφερε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Child Psychology and Psychiatry και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Υγείας.

Πηγή: Parenting.gr