«Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί»: μια υπέροχη παράσταση ένα μαγικό θεατρικό παιχνίδι για παιδιά!
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

«Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί»: μια υπέροχη παράσταση ένα μαγικό θεατρικό παιχνίδι για παιδιά!

January 17, 2023

author:

Parenting.gr

«Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί»: μια υπέροχη παράσταση ένα μαγικό θεατρικό παιχνίδι για παιδιά!

Η παράσταση «Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί», είναι μια παράσταση που ενώνει τη δραματοποιημένη αφήγηση με το θεατρικό παιχνίδι. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φραγκιόγλου με την Ελένη Κερολάρη, αφηγείται τις περιπέτειες ενός ριψοκίνδυνου βασιλόπουλου που κάνει τα πάντα για να κατακτήσει την καρδιά της σκληρής βασιλοπούλας.

Η ηθοποιός Ελένη Κερολάρη μας μίλησε για την παράσταση: «Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που πήγα στο θέατρο ως παιδί. Μαγεύτηκα από τους ηθοποιούς, τα φώτα, τις μουσικές. Χαίρομαι όταν οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στο θέατρο. Το παραμύθι μας είναι ιδιαίτερο, καθώς και ο τρόπος παρουσίασης του. Λιτό σκηνικό, πολλές εικόνες. Η παράσταση καλεί τον “μικρό” θεατή να απολαύσει το παραμύθι, την τέχνη του ηθοποιού και του θεάτρου. Και να νιώσει τη μαγεία της επικοινωνίας θεατή – ηθοποιού. Η τέχνη του θεάτρου συμβάλλει ώστε το παιδί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του.  Μετά την παράσταση τα παιδιά θα ανέβουν στη σκηνή για Θεατρικό παιχνίδι, όπου θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να γελάσουν, να εκτονωθούν, να δημιουργήσουν.»

Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι που ενώνει τους μαγικούς κόσμους του παραμυθιού με εκείνους που θα χτίσουν οι μικροί θεατές. Τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή και γίνονται αυτοί οι δημιουργοί του παραμυθιού. Επινοούν δικές τους αφηγήσεις και «μεταμορφώνονται» στους κεντρικούς ήρωες ενός νέου φανταστικού τόπου, μέσα στον οποίο παίζουν, εκφράζονται ατομικά, συνεργάζονται και επικοινωνούν. Το θεατρικό παιχνίδι συντονίζει η θεατροπαιδαγωγός, Νάντια Κατή, η οποία μας μίλησε για την παράσταση: «Το θεατρικό παιχνίδι, μέσα από δραστηριότητες που βασίζονται στα εργαλεία της θεατρικής τέχνης, προσφέρει στα παιδιά την πολύτιμη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα, να συνυπάρξουν, να ανακαλύψουν, να φανταστούν και να δημιουργήσουν. Η θεατρικότητα και οι ρόλοι φτιάχνουν πάντα ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο τα παιδιά εκφράζουν αυτά που πραγματικά θέλουν κι έχουν ανάγκη. Το παραμύθι της Βασιλοπούλας θα λειτουργήσει σαν αρχικό ερέθισμα κι έτσι με αφορμή τις μαγικές εικόνες, τους ήρωες και τα γεγονότα της ιστορίας, τα παιδιά θα σχεδιάσουν τους δικούς τους καινούριους κόσμους και ρόλους, παίζοντας και διασκεδάζοντας.»

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς που είχε έναν μοναχογιό που αρνιόταν πεισματικά να παντρευτεί. Μάταια ο βασιλιάς προσπαθούσε να του αλλάξει γνώμη. Το βασιλόπουλο ήταν αμετάπειστο… Μέχρι που αντίκρισε το πορτρέτο της βασιλοπούλας που δεν ήθελε να παντρευτεί και μαγεύτηκε από την ομορφιά της. Κάπως έτσι αρχίζει ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης της σκληρής βασιλοπούλας κι ένας ριψοκίνδυνος αγώνας κατάκτησης της καρδιάς της από το βασιλόπουλο. Η διαδρομή γεμάτη απρόοπτα, προκλήσεις και πάθη, ποτισμένα με τόνους έρωτα αλλά και με αίμα. Δράκοι, μαγικές σκούφιες και μαγκούρες, μήλα που γελάνε, κυδώνια που κλαίνε, δόντια που δίνουν υπερφυσικές ικανότητες, μαγικά «δεσίματα» και «λυσίματα» πλέκονται αριστοτεχνικά για να συνθέσουν μια περιπέτεια αναζήτησης του αληθινού έρωτα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα, οδηγώντας ήρωες και θεατές σε ένα απροσδόκητο τέλος.

Η παράσταση παρουσιάζει το παραμύθι «Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί» με την αμεσότητα και την απλότητα που ζωντάνευαν τα παραμύθια οι λαϊκοί παραμυθάδες, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τους προβληματισμούς του σήμερα.

Σε έναν κόσμο μεταβαλλόμενο, τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Τι έχει πραγματική αξία για μας και από ποιά μονοπάτια χρειάζεται να περάσουμε για να την αντιληφθούμε; Πόσο πείσμα χρειάζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας και ποιό το κόστος όλου αυτού του αγώνα; Και το σημαντικότερο: τι είναι αυτό που μένει στο τέλος αυτής της μεγάλης διαδρομής;

Η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί είναι ένα από τα ελληνικά παραμύθια που συνέλεξε ο Αυστριακός Johann Georg von Hahn, πρέσβης στα Γιάννενα το 1848 και αργότερα στη Σύρο, και τα εξέδωσε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Griechische Marchen». Η συλλογή του Johann Georg von Hahn, καρπός των περιηγήσεών του σε περιοχές της Ελλάδας (Γιάννενα, Εύβοια, Κυκλάδες), τυπώθηκε στα γερμανικά στη Λειψία το 1864, ενώ στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 1999 με τίτλο «Ελληνικά Παραμύθια» από τις Εκδόσεις Opera σε μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ.

Η ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ
(μια παράσταση που ενώνει τη δραματοποιημένη αφήγηση με το θεατρικό παιχνίδι)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Φραγκιόγλου
Στίχοι: Λίτσα Ηλιού
Μουσική: Αντώνης Βεκρής
Επιμέλεια Κίνησης: Χριστίνα Παπαδάκη
Φωτισμοί: Δημήτρης Βέργαδος
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος
Παίζει: Ελένη Κερολάρη

Originally posted 2018-10-05 08:40:34.