Η συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού πριν την εφηβεία
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ

Η συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού πριν την εφηβεία

September 24, 2022

author:

Parenting.gr

Η συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού πριν την εφηβεία

Έχουμε συνηθίσει να συζητάμε τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των παιδιών όταν αυτά είναι στην εφηβεία. Τι γίνεται όμως στο διάστημα πριν από αυτήν; Έρευνες λένε ότι η εφηβεία ξεκινά πλέον νωρίτερα και διαρκεί περισσότερο. Αν είχαμε ως αφετηρία τα 13 έτη, σήμερα μπορούμε να δούμε ενδείξεις εφηβείας από τα 11 ή ακόμη και από τα 10. Πώς είναι όμως η συναισθηματική ανάπτυξη και συμπεριφορά ενός παιδιού κατά την μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία; Τι χαρακτηριστικά γνωρίσματα έχει αυτό το μεσοδιάστημα;

-Συναισθηματική ανάπτυξη

Ένα παιδί μετά τα 8 χρόνια της ζωής του δεν είναι πιο ώριμο αλλά είναι πιο συνειδητοποιημένο. Έχει καλύτερη γνώση του εαυτού του και άλλες κοινωνικές δεξιότητες από αυτές που είχε ως μικρό παιδί. Δεν αποκλείεται σε αυτή την ηλικία, να εμφανίσει συναισθηματικές εκρήξεις ή ακόμη και συμπεριφορές που δεν θυμίζουν σε τίποτα το ευαίσθητο παιδί που ήταν πριν τα 8 του χρόνια. Χαρακτηριστικό γνώρισμα η έλλειψη ενσυναίσθησης και η τάση να κρίνει πολύ αυστηρά οτιδήποτε δεν του αρέσει. Τα αγόρια σε αυτήν την ηλικία μοιάζουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να απομακρύνονται από τους γονείς και τους κολλητούς φίλους για να δοκιμαστούν με άλλους. Τα κορίτσια από την άλλη πλευρά, μπορεί να εκφράσουν συναισθήματα όπως φόβο, χαρά, ανασφάλεια. Κάποια κορίτσια μπορεί να δείξουν και σημάδια κατάθλιψης ενώ τα αγόρια οργή και θυμό χωρίς ουσιαστικό λόγο.

-Το παιδί και το σώμα του

Τα παιδιά μετά τα 8 χρόνια αρχίζουν να παρατηρούν τις αλλαγές στο σώμα τους και αυτό επηρεάζει σημαντικά και τα συναισθήματά τους. Τα κορίτσια βιώνουν πιο έντονες σωματικές αλλαγές που συχνά τους προκαλούν αμηχανία και ντροπή ή ενθουσιασμό και χαρά. Αν στο παρελθόν το παιδί δεν ενδιαφερόταν για το τι θα φορέσει στο σχολείο, τώρα νοιάζεται και μάλιστα πολύ. Θέλει να είναι αποδεκτό από τα άλλα παιδιά ή να τραβά την προσοχή τους με καλό τρόπο. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να βοηθάμε τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να τα παροτρύνουμε να γυμνάζονται. Όχι με αυστηρότητα και ψυχαναγκασμό αλλά με τρόπο.

-Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

Αυτή είναι η ηλικία που θα πρέπει να βοηθήσετε ένα παραπάνω το παιδί σας να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Αυτό θα το βοηθήσει να κάνει σωστές επιλογές φίλων αλλά και να μπορέσει να αντισταθεί και να απαντήσει σωστά στις κακές προθέσεις των άλλων, όπως είναι το bullying.

Originally posted 2018-07-17 20:55:46.