Η πρώτη μέρα της νταντάς στο σπίτι
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ Τα προβλήματα

Η πρώτη μέρα της νταντάς στο σπίτι

April 27, 2018

author:

Parenting.gr

Η πρώτη μέρα της νταντάς στο σπίτι

Έχετε καταφέρει να βρείτε την νταντά που ταιριάζει με τις ανάγκες της οικογένειάς σας και παράλληλα σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια. Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η άφιξη της νταντάς στο σπίτι σας και η ανάληψη των καθηκόντων της. Αυτή η πρώτη μέρα πρόκειται να είναι μια δοκιμασία τόσο για εσάς και το παιδί ή τα παιδιά, όσο και για την ίδια. Μπορεί να είναι επαγγελματίας και με μεγάλη πείρα στη φύλαξη και φροντίδα παιδιών, δεν παύει όμως να έχει άγχος και ανασφάλεια μέχρι να εξοικειωθεί και να σας μάθει. Ας δούμε, λοιπόν, όλα εκείνα που θα πρέπει να κάνετε την πρώτη μέρα της νταντάς στο σπίτι σας, ώστε ο εγκλιματισμός της να γίνει όσο πιο εύκολα και ομαλά γίνεται.

-Καλωσορίστε την

Ζητήστε της να έρθει αρκετά νωρίτερα ώστε να την καλωσορίσετε στην οικογένειά σας. Κανονικά αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, αν δεν έχετε προλάβει να το κάνετε, ζητήστε της να έρθει νωρίτερα για να τη γνωρίσετε στα παιδιά και στον σύντροφό σας αν δεν την γνωρίζει ήδη. Ακόμη, ξεναγήστε την στο σπίτι και δείξτε της όλα τα πολύ βασικά. Για παράδειγμα, πώς λειτουργούν κάποιες ηλεκτρικές συσκευές, πού βάζετε συνήθως κάποια κλειδιά που μπορεί να χρειαστεί, πού είναι το φαρμακείο του σπιτιού, πώς λειτουργεί ο συναγερμός, πώς ανοίγει και κλείνει η θέρμανση ή το air condition.

-Δώστε της όλες τις πληροφορίες και τους τηλεφωνικούς αριθμούς που χρειάζεται

Φροντίστε κατ’ αρχήν να έχετε εσείς όλα τα στοιχεία που την αφορούν. Στη συνέχεια δώστε της με τη σειρά σας όλες τις πληροφορίες και τους τηλεφωνικούς αριθμούς που πιθανόν θα χρειαστεί σε ώρα ανάγκης. Για παράδειγμα, τα κινητά τηλέφωνα το δικό σας, τους συντρόφου σας ή του παππού και της γιαγιάς, το κινητό τηλέφωνο του παιδιάτρου. Σημειώστε κάπου όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να είναι έτσι κι αλλιώς γνωστά και εύκολα, αλλά πάνω στον πανικό του μπορεί κανείς να τα χάσει και να μην μπορεί να θυμηθεί, χάνοντας κατά συνέπεια πολύτιμο χρόνο. Πρώτες βοήθειες, Αστυνομία, Πυροσβεστική ας είναι ψηλά στη λίστα.

-Ενημερώστε την για την ρουτίνα της οικογένειάς σας

Η ρουτίνα της οικογένειάς σας είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να συμβαδίσει η νταντά των παιδιών σας. Τι ώρα θέλετε να τρώνε τα παιδιά το μεσημέρι, τι ώρα θέλετε να παίρνουν απογευματινό κολατσιό και τι κολατσιό βεβαίως θέλετε να έχουν. Ακόμη, πόσες ώρες τα διαβάζετε και με ποιον τρόπο. Η νταντά θα πρέπει να είναι ενήμερη και για τις μαθησιακές δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίζουν τα παιδιά και με ποιον τρόπο τα βοηθάτε να διαβάσουν. Ακόμη, ποια ώρα τα βάζετε για ύπνο και ποιες είναι οι συνήθειές σας πριν από αυτό. Πλένουν τα δόντια τους, κάνουν μπάνιο κλπ.

-Γνωρίστε την στους άλλους

Τέλος, μην παραλείψετε να γνωρίσετε τη νταντά σας στους άλλους. Στην δασκάλα του σχολείου αλλά και στον οδηγό του σχολικού. Ομοίως στον θυρωρό της πολυκατοικίας ή σε κάποιους ένοικους που εμπιστεύεστε. Ο κύκλος των ανθρώπων που συναντάτε στην καθημερινότητά σας, είτε έχετε προσωπικές σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους είτε όχι, θα πρέπει να γνωρίζει την νταντά σας. Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον τρόπο κάτι τέτοιο μπορεί να είναι χρήσιμο…

Πηγή: Nanny.gr