Η προστασία της όρασης του παιδιού από τον ήλιο
ΠΑΙΔΙ

Η προστασία της όρασης του παιδιού από τον ήλιο

August 3, 2018

author:

Parenting.gr

Η προστασία της όρασης του παιδιού από τον ήλιο

Το Καλοκαίρι και οι καλοκαιρινές διακοπές συνεπάγονται και περισσότερη ώρα έκθεσης στον ήλιο για ένα παιδί. Πέρα από την προστασία του δέρματός του, είναι σημαντικό να φροντίζουμε και το κεφάλι και τα μάτια του. Η υπεριώδης ακτινοβολία από το φως του ήλιου ευθύνεται για πολλά οφθαλμολογικά προβλήματα. Τα περισσότερα από αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν τα μάτια προστατεύονταν συστηματικά από τον ήλιο και μάλιστα από την παιδική ηλικία. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μάτια των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να φορέσει γυαλιά ηλίου και τι είδους γυαλιά;

Από τον 12ο μήνα και μετά όπου το βρέφος κυκλοφορεί αισθητά περισσότερο έξω και εκτίθεται στον ήλιο πιο πολύ, επιβάλλεται να φορά γυαλιά ηλίου. Από εκεί και πέρα και για πάντα, τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι μέρος της ζωής του.

Τα γυαλιά ηλίου που επιλέγουμε για ένα παιδί πρέπει να μας δίνουν πιστοποιήσεις ότι οι φακοί τους έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν και τους δύο τύπους ακτινοβολίας, δηλαδή και τη UVA και τη UVB. Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξουμε γυαλιά που εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπο του παιδιού. Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να είναι ελαφριά και να μην ταλαιπωρούν το παιδί, να μην το «κόβουν» σε σημεία όπως η μύτη και τα αυτιά και φυσικά να καλύπτουν το σωστό πεδίο όρασης.

Επιλέγουμε άθραυστους φακούς για να είμαστε 100% σίγουροι ότι το παιδί δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί σε περίπτωση πτώσης. Ακόμη, οι φακοί των γυαλιών του δεν θα πρέπει να είναι πολύ σκούροι. Συχνά, θεωρούμε τα πολύ σκούρα γυαλιά ηλίου ικανότερα από άλλα. Στην πραγματικότητα διαστέλλουν την κόρη περισσότερο, επιτρέποντας στην βλαβερή ακτινοβολία να περάσει στα μάτια.

Ο σκελετός των γυαλιών ηλίου θα πρέπει και αυτός να είναι άθραυστος και μαλακός. Θα πρέπει να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο και να παρέχει κάλυψη της περιοφθαλμικής περιοχής. Μια καλή επιλογή είναι ο σκελετός από καουτσούκ, που δεν κινδυνεύει να σπάσει και να τραυματίσει το παιδί.

Και φυσικά, καλό είναι να υπάρχει ένα λαστιχάκι στήριξης των γυαλιών ηλίου. Όχι στο γνωστό κορδόνι με το οποίο κρεμούν οι μεγάλοι τα γυαλιά τους στον λαιμό, αφού ένα μικρό παιδάκι μπορεί να κινδυνεύσει από αυτό. Ναι, όμως στο λαστιχάκι που εφαρμόζει στο κεφάλι του παιδιού και κρατά με ασφάλεια τα γυαλιά ηλίου στο πρόσωπό του.