Η καθημερινή ανάγκη του παιδιού για φρούτα και λαχανικά και πώς θα το πείσουμε να τα καταναλώσει
ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Η καθημερινή ανάγκη του παιδιού για φρούτα και λαχανικά και πώς θα το πείσουμε να τα καταναλώσει

May 26, 2023

author:

Parenting.gr

Η καθημερινή ανάγκη του παιδιού για φρούτα και λαχανικά και πώς θα το πείσουμε να τα καταναλώσει

Οι γονείς όλο και περισσότερο αναγνωρίζουν τη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για υγιή παιδιά με σωστή ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Για τους περισσότερους γονείς, ωστόσο, αποτελεί καθημερινή μάχη το να πείσουν το παιδί τους να καταναλώσει τα φρούτα και τα λαχανικά που έχει ανάγκη. Με την άρνηση του παιδιού να παραμονεύει για να ανατρέψει πολλά σχέδια που σχετίζονται με την καθημερινή διατροφή, αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί περίπατο.

Οι καθημερινές ανάγκες του παιδιού για φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την ηλικία του:

-Ένα παιδί 2-3 ετών χρειάζεται 1 ½ κούπα φρούτα και λαχανικά τη μέρα

-Ένα παιδί 4-8 ετών χρειάζεται 1 ½- 2 ½ κούπες φρούτα και λαχανικά τη μέρα

-Ένα παιδί 9-13 ετών πρέπει να καταναλώνει από 2-4 κούπες φρούτα και λαχανικά τη μέρα

-Ένα μεγαλύτερο παιδί 14-17 ετών έχει ημερήσιες ανάγκες από φρούτα και λαχανικά 3-4 κούπες

Τι εννοούμε όμως όταν κάνουμε λόγο για «κούπα»; Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ, σε γενικές γραμμές κάνοντας λόγο για 1 κούπα εννοούμε 1 κούπα από ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά (ή φρούτα) ή ακόμη και χυμό λαχανικών και φρούτων. Όταν όμως πρόκειται για σαλάτες από πράσινα φύλλα όπως σπανάκι και άλλα, τότε 2 κούπες λόγω του όγκου που καταλαμβάνουν, αντιστοιχούν στην πραγματικότητα σε 1 κούπα.

Πώς μπορούμε να πείσουμε ένα παιδί να καταναλώσει φρούτα και λαχανικά;

Δυστυχώς η πειθώς δεν βοηθά σημαντικά. Εξηγώντας σε ένα παιδί πόσο ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό του το να καταναλώσει φρούτα και λαχανικά, δύσκολα θα πετύχει κανείς τον στόχο του. Τα παιδιά έχουν δεδομένη την καλή υγεία. Λέγοντας, λοιπόν, σε ένα παιδί ότι τρώγοντας σπανάκι θα ανεβάσει τον σίδηρό του, δεν καταφέρνουμε πολλά. Το παιδί δεν νιώθει κόπωση, δεν έχει να αντιμετωπίσει συμπτώματα και δεν θέλει να ξέρει… Ας δούμε πώς μπορούμε να εντάξουμε στην παιδική διατροφή τα φρούτα και τα λαχανικά.

– Δεν παρουσιάζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σαν κάτι νέο. Πρέπει να υπάρχουν στη ζωή του παιδιού από πολύ πολύ νωρίς. Το παιδί πρέπει να μπορεί να τα αναγνωρίζει και να τα έχει δοκιμάσει από όταν επιτρέπεται να ενταχθούν στη διατροφή τους.

– Οι γονείς πρέπει να είναι το καλό παράδειγμα αλλά όχι με τρόπο που να λέει στο παιδί «Φάε το μπρόκολο γιατί το τρώω και εγώ και μου κάνει καλό». Στο τραπέζι της οικογένειας πρέπει να υπάρχουν πάντα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται από όλους αβίαστα και χωρίς να γίνεται μεγάλο θέμα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αντιμετωπίζει τα φρούτα και τα λαχανικά σαν κάτι δεδομένο για τη διατροφή του.

– Η προσθήκη των λαχανικών και των φρούτων σε φαγητά ή γλυκά που έτσι κι αλλιώς αγαπά το παιδί, είναι ένας τρόπος «φιλικής προσέγγισης». Λίγα φύλλα ρόκας ή φύλλα από σπανάκι baby πάνω στην πίτσα, μπορούν να πετύχουν τον στόχο της κατανάλωσης λαχανικών με ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδιών. Ακόμη, κάποια φρούτα σε smoothie ή μαζί με παγωτό ή γιαούρτι είναι δελεαστικά για το παιδί.

– Τα παιδιά όμως ενθουσιάζονται και με τις ιστορίες. Πόσες φορές δεν σας έχουν ζητήσει να τους πείτε ένα παραμύθι, προκειμένου να φάνε όλο το φαγητό τους; Τι θα λέγατε αν αντί για ένα παραμύθι που του έχετε πει ξανά και ξανά, του εξιστορούσατε πώς βρέθηκε το συγκεκριμένο πορτοκάλι στο πιάτο του; Τα My Market σας δίνουν όλη την πληροφορία που χρειάζεστε!

Σκανάροντας το QR στο ταμπελάκι των ελληνικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αποκτάτε πρόσβαση στην προέλευσή τους. Από τον παραγωγό ως το ράφι, ολόκληρη η πορεία του φρούτου ή του λαχανικού ζωντανεύει μπροστά σας. Κάπως έτσι, όχι μόνο έχετε απόλυτη σιγουριά και ασφάλεια για τα φρούτα και τα λαχανικά που δίνετε στο παιδί σας, αλλά και τη μαγιά για να ενθουσιάσετε το παιδί σας λέγοντάς του πώς βρέθηκε το φρούτο ή το λαχανικό του στο πιάτο του.

Η παιδική περιέργεια και τα στοιχεία περιπέτειας θα κάνουν το παιδί σας να θέλει να καταναλώσει πολλά από αυτά τα φρούτα και λαχανικά! Μέσω του My Market e-Shop μπορείτε να αποκτήσετε όλατα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και βιολογικής προέλευσης προϊόντα, από την άνεση του καναπέ ή ακόμη από το γραφείο σας. Όλα όσα θα αγοράζατε από το super market, έρχονται στην πόρτα σας στον χρόνο που εσείς θέλετε!

Originally posted 2018-12-04 09:12:15.