Η καθαριότητα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Η καθαριότητα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

June 10, 2021

author:

Parenting.gr

Η καθαριότητα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη –αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι- δεν καθιστά τη γυναίκα ανίκανη ή ανήμπορη να κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Φυσικά θα ήταν επικίνδυνο για την εγκυμοσύνη σας να τραβήξετε τον τριθέσιο καναπέ για να σκουπίσετε από πίσω ή οποιοδήποτε άλλο βαρύ αντικείμενο. Ομοίως και το ανέβετε στη σκάλα για να κρεμάσετε τις κουρτίνες και να ξεσκονίσετε τα φωτιστικά. Τι κάνει μια έγκυος που δεν έχει βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού; Ας δούμε πώς θα τα βγάλετε πέρα χωρίς να βάλετε τον εαυτό σας και το έμβρυο σε κίνδυνο.

-Προσοχή στις αναθυμιάσεις

Οι αναθυμιάσεις από τα απορρυπαντικά είναι άκρως επικίνδυνες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Θα ήταν κρίμα να καταφέρετε να κρατήσετε το σπίτι σας καθαρό χωρίς κόπωση και άλλες παρενέργειες και να σας συμβεί οτιδήποτε εξαιτίας των χημικών που εισπνέετε. Τι μπορείτε να κάνετε; Ή θα επιλέξετε προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον για τα οποία και πάλι δεν μπορείτε να είστε 100% σίγουρη ή θα φορέσετε μια μάσκα όταν χρησιμοποιείτε δυνατά καθαριστικά. Υπάρχουν και τα φυσικά καθαριστικά όπως το ξίδι, η σόδα και το λεμόνι…

-Να θυμάστε ότι έχει αλλάξει το κέντρο βάρους σας

Μετά τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης, όπου η κοιλιά σας έχει αρχίσει να φουσκώνει σημαντικά, το κέντρο βάρους του σώματός σας είναι διαφορετικό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνους στην πλάτη αν το παρακάνετε με την ορθοστασία και τις δουλειές του σπιτιού. Πέρα από αυτό όμως, η αλλαγή του κέντρου βάρους σας, μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία. Γι’ αυτό πρέπει να είστε διπλά προσεκτική όταν τεντώνεστε για να φτάσετε κάπου ή όταν ανεβαίνετε κάπου για να καθαρίσετε κάτι που βρίσκεται ψηλά. Καλύτερα να το αποφύγετε αυτό…

-Τα «κουραστικά» τρίμηνα…

Το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι τα πιο κουραστικά για την έγκυο. Το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας όλων αυτών των αλλαγών που γίνονται στον οργανισμό, η έγκυος νιώθει κούραση και υπνηλία ακόμα κι αν δεν κάνει τίποτα. Ομοίως το τρίτο τρίμηνο με τα επιπλέον κιλά και την μεγάλη κοιλιά, οι κινήσεις γίνονται πιο δύσκολα και απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή. Αν λοιπόν, είστε εκείνη η γυναίκα που κάνει γενική καθαριότητα μια φορά την εβδομάδα, τότε ίσως πρέπει να κάνετε καθημερινά από λίγες δουλειές ώστε να μην σας φανεί Γολγοθάς όταν οι δουλειές θα πρέπει να γίνουν μαζεμένες. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να κάνετε κάθε μέρα και από κάτι παρά να κουραστείτε υπερβολικά μια μόνο μέρα. Αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο.

-Μεγάλη προσοχή με την κοιλιά σας

Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη όπου η κοιλιά είναι πολύ μεγάλη, πρέπει να προσέχετε ένα παραπάνω. Οποιοσδήποτε τραυματισμός της θα μπορούσε να βλάψει τον αμνιακό σάκο και από εκεί να δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα στο μωρό σας. Μην σηκώνετε βάρυ, κάντε σταθερά βήματα, αποφύγετε τις σκάλες ακόμα και το ένα σκαλοπάτι και να μην ανακατεύεστε με δουλειές που σας θέλουν σε λεία πατώματα με σαπουνάδες και άλλα τέτοια που γλιστρούν επικίνδυνα.

Originally posted 2018-03-22 18:46:47.