Η Ελλάδα γερνάει: 70 με 80 χιλιάδες αμβλώσεις ετησίως
Επικαιρότητα

Η Ελλάδα γερνάει: 70 με 80 χιλιάδες αμβλώσεις ετησίως

November 13, 2022

author:

Parenting.gr

Η Ελλάδα γερνάει: 70 με 80 χιλιάδες αμβλώσεις ετησίως

Προβληματισμό για τα δεδομένα της Ελλάδας προκαλεί το γεγονός ότι στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 70 με 80 χιλιάδες αμβλώσεις. Η Ελλάδα γερνάει και αυτό δεν είναι πλέον απλώς μια εντύπωση. Οι αριθμοί είναι πολύ αυστηροί και συγκεκριμένοι στις απαντήσεις που δίνουν. Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέψς διευθυντής του τμήματος Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταύτος Σηφάκης, ο αριθμός των αμβλώσεων μπορεί να είναι υψηλός ωστόσο έχει μειωθεί. Στο παρελθόν, ο αριθμός των αμβλώσεων ήταν περίπου 130 χιλιάδες, όσες δηλαδή και οι γεννήσεις. Τι συνέβαλε στη μείωσή τους; Οι μέθοδοι αντισύλληψης. Παρά το γεγονός αυτό όμως, οι 80 χιλιάδες αμβλώσεις ετησίως παραμένουν υπερβολικά πολλές για μια χώρα που γερνάει.

«Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία γιατί γενικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγραφή περιστατικών. Αλλά με διάφορους άλλους τρόπους υπολογίζουμε ότι έχουμε γύρω στις 70-80 χιλιάδες διακοπές κύησης στη χώρα μας, δηλαδή αμβλώσεις. Παλαιότερα είχαμε 130 χιλιάδες τοκετούς το χρόνο και υπολογίζαμε ότι είχαμε περίπου και τόσες εκτρώσεις, δηλαδή 100-130 χιλιάδες τον χρόνο. Σήμερα θεωρούμε ότι έχουμε λιγότερες. Υπάρχουν και καλοί και μη καλοί λόγοι… Πρώτον, είναι περισσότερο διαδεδομένος ο τρόπος αντισύλληψης. Πολύ πιο εύκολα σήμερα παίρνουν τα νέα κορίτσια αντισυλληπτικά, αν και υστερούμε σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεύτερον, υπάρχει το χάπι της επόμενης μέρας, το οποίο αποτρέπει πολλές ανεπιθύμητες κυήσεις και γενικώς η γνώση των νέων παιδιών με το Διαδίκτυο έχει βελτιωθεί. Άρα, πιο δύσκολα έχουμε πια μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη απ’ ό,τι παλαιότερα που υπήρχε μια άγνοια. Αυτή είναι μια καλή εξήγηση», δήλωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο κ. Σηφάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μείωση των γεννήσεων οφείλεται και σε άλλους λόγους. Η οικονομική κρίση είναι ένας από αυτούς αφού πολλές γυναίκες υποχρεώνονται σε συστηματική και μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο μεγάλωμα ενός παιδιού. Ένας άλλος είναι η μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα που επιβεβαιώνεται με στοιχεία. Όσο για την ηλικιακή ομάδα των γυναικών που παρατηρείται αυξημένος αριθμός αμβλώσεων; «Μια κατηγορία είναι τα νέα άτομα 15-24 ετών, όπου μιλάμε για νέα κορίτσια που είτε από άγνοια είτε επειδή δε θέλουν να σταματήσουν τις σπουδές τους προχωρούν σε άμβλωση. Μιλάμε για την εφηβική ηλικία και για νέα κορίτσια. Υπάρχει και μια δεύτερη ομάδα πληθυσμού, όπου μιλάμε για γυναίκες και ζευγάρια που έχουν τεκνοποιήσει και έχουν ένα ή δύο παιδιά και δεν επιθυμούν τρίτο ή τέταρτο. Αυτές είναι οι ομάδες πληθυσμού», είπε στη «Νέα Κρήτη» ο καθηγητής Σταύρος Σηφάκης.

Originally posted 2018-09-10 11:19:05.