Η ασφάλεια του παιδιού μέσα στην πισίνα
ΠΑΙΔΙ

Η ασφάλεια του παιδιού μέσα στην πισίνα

June 15, 2018

author:

Parenting.gr

Η ασφάλεια του παιδιού μέσα στην πισίνα

Το Καλοκαίρι είναι εδώ και οι διακοπές πλησιάζουν για πολλές οικογένειες. Αρκετοί θα προτιμήσουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ξενοδοχεία με πισίνες. Ιδανική επιλογή για κάποιον που δεν θέλει πολλές μετακινήσεις αν και δεν χρειάζεται να πούμε πόσο πιο ευεργετική είναι η επαφή με τη θάλασσα! Αρκετοί γονείς σκέφτονται ότι το παιδί τους είναι περισσότερο ασφαλές μέσα σε μια πισίνα –ειδικά αν είναι παιδική- παρά μέσα στη θάλασσα. Πόσο πολύ ισχύει αυτό; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της πισίνας και πώς εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του παιδιού μέσα στην πισίνα;

-Όταν το παιδί είναι στο νερό έχουμε πάντα οπτική επαφή μαζί του

Ακόμα και αν το παιδί ξέρει να κολυμπάει απαγορεύεται να είναι μέσα στο νερό χωρίς να έχουμε μαζί του οπτική –τουλάχιστον- επαφή. Πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψιν, ότι το να ξέρει κάποιος να κολυμπάει, δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει από πνιγμό. Μια ξαφνική αδιαθεσία από τον ήλιο, μια κράμπα ή κάποιος άλλος λόγος είναι δυνατόν να κάνουν ένα μικρό παιδί να κινδυνεύσει ακόμα κι αν βρίσκεται μέσα σε παιδική πισίνα. Το παιδί θα χάσει την ψυχραιμία του και πιθανόν να μην μπορέσει να διαχειριστεί ακόμα και κάτι που μοιάζει εξαιρετικά απλό και ακίνδυνο. Ο κανόνας λέει, πως όταν ένα παιδί είναι στο νερό πρέπει πάντα να έχουμε μαζί του οπτική επαφή.

-Το παιδί φοράει πάντα σωσίβιο γιλέκο ή μπρατσάκια

Όσο καλά και αν ξέρει να κολυμπάει το παιδί, δεν το αφήνουμε ποτέ μέσα στην πισίνα ή την θάλασσα χωρίς σωσίβιο γιλέκο ή μπρατσάκια. Ακόμα και κάποια σανίδα που να αντιστοιχεί στην ηλικία του, μπορεί να αποτρέψει επικίνδυνες καταστάσεις αλλά και πάλι η σανίδα δεν είναι κάτι που φορά το παιδί. Αν δηλαδή χάσει τις αισθήσεις του, είναι προτιμότερο να φορά το γιλέκο του.

-Όχι επικίνδυνες βουτιές

Οι παιδικές πισίνες δεν είναι σχεδιασμένες για να κάνουμε βουτιές. Είναι αρκετά ρηχές και ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πιθανός. Το παιδί στην παιδική πισίνα, μπορεί να κολυμπήσει, να παίξει, να γυμναστεί… όχι όμως να πάρει φόρα για να κάνει μια βουτιά. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο και καθόλου μα καθόλου διασκεδαστικό.

-Φοράμε πάντα αντηλιακό και καπέλο

Το ότι είμαστε σε πισίνα και όχι σε παραλία, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αποφύγουμε το αντηλιακό. Κάπως έτσι, φροντίζουμε ώστε το παιδί να φοράει το αδιάβροχο αντηλιακό του για να είναι προστατευμένο από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Και επειδή τα παιδιά δεν χορταίνουν το παιχνίδι στο νερό, φροντίζουμε να φορούν πάντα το καπέλο τους. Αν έχει μεγάλο γείσο ακόμη καλύτερα για να προστατεύονται και τα μάτια του μια και το παιχνίδι με τα γυαλιά ηλίου θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο.